A szlovák kormányfő csütörtökön a TASR hírügynökségnek adott interjújában a nyelvtörvény-ügyet Szlovákia diplomáciai sikereként értékelte. Elmondta, nem gondolja, hogy a nyelvtörvény végrehajtási utasításainak szerdai jóváhagyásával megsértette volna a szeptemberi magyar-szlovák kormányfői megállapodásokat.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán közölte: Bajnai Gordon a szeptember 10-i magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón elfogadott megállapodás megszegésének értékeli, hogy a pozsonyi kormány szerdán jóváhagyta a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveit.

5. pont

Robert Fico  - a már említett interjúban – a szécsényi találkozóval kapcsolatban azt állította: „abban állapodtak meg a magyar kormányfővel, hogy a törvényben egy paragrafust sem kell megváltoztatni”. A magyar Külügyminisztérium ezen állítás cáfolataként a szécsényi közös nyilatkozat 5. pontját emeli ki tegnapi közleményében:


Kattintson és nézegessen képeket
Pozsony kettős arcáról!

„A két Fél elfogadja az EBESZ Kisebbségügyi Főbiztosának a Szlovák Köztársaság módosított államnyelvtörvényével kapcsolatban megfogalmazott véleményét és valamennyi ajánlását, és üdvözli a Kisebbségi Főbiztos szándékát, hogy aktív közreműködő és megfigyelő szerepet játsszon ajánlásainak megvalósítása során mindvégig. A szlovák oldal megerősítette, hogy szorosan együttműködik a Főbiztos Hivatalával a változtatások megvalósításában. A Felek felgyorsítják a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó kétoldalú vegyes bizottság keretében ezen célok érdekében elvégzendő munkát. A vegyes bizottságot rendszeresen összehívják, üléseire a Felek megállapodása szerint a Főbiztos Hivatalának képviselői meghívást kapnak.”

A megállapodásban tehát szó sem volt arról, hogy az államnyelv törvényben egy paragrafust sem kell megváltoztatni – vonja le a következtetést a magyar külügy. A szécsényi megállapodás a főbiztos július 22-i értékelésére utal, amely 26 pontban fogalmazott meg véleményt és tennivalókat. Ezek között négy egyenesen a szlovák államnyelvtörvény szövegének módosítását javasolja. Szerepel közöttük továbbá a kisebbségi nyelvekről szóló szlovákiai törvény jelentős erősítése, hogy helyreállhasson a nyelvi érdekek védelmének egyensúlya. Ez nem történt meg. A főbiztosi vélemény azt is előírja, hogy szülessen meg Szlovákiában az átfogó kisebbségvédelmi törvény. Ilyen irányú lépés eddig nem történt. A 26 kritikából és teendőből 20 eddig egyáltalán nem, vagy csak részben teljesült – összegez a Külügyminisztérium.

Tág határok

A tárca arra is felhívja  a szlovák fél figyelmét, hogy a főbiztos különösen bírálta és kerülendőnek tartotta a nyelvhasználatért kiróható büntetést. Aggályosnak tartotta azt is, hogy a törvény alkalmat ad a szubjektív megítélésre, a büntetési tételek pedig rendkívül tág határok – 100 és 5000 euró – között mozognak. Sem a törvény, sem a végrehajtási útmutató nem rögzíti, hogy milyen „nyelvi bűnért” pontosan milyen büntetési tétel jár. A főbiztos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a törvény szankciói jogi személyekre, egyéni vállalkozókra és magánszemélyekre is kiterjedhetnek. Tény, hogy a szankciók egyéni vállalkozókra is alkalmazhatók. A büntetés pedig továbbhárítható a munkavállalókra, így végső soron a természetes személyek büntetése is megtörténhet – figyelmeztet Budapest.

A Külügyminisztérium Pozsony szemére veti azt is, hogy bár a főbiztos felszólította a szlovák hatóságokat, hogy ajánlásairól konzultáljanak a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekkel, a kisebbségi közösségek választott képviselőivel nem volt érdemi konzultáció, a magyar közösségek vezetőinek véleményét pedig egyszerűen figyelmen kívül hagyták. A január 1-jén életbe lépő 24 oldalas iránymutatás bonyolult és ellentmondásos. Fenyegető és zavaros rendelkezései inkább eltántorítanak az anyanyelvhasználattól, mintsem, hogy megkönnyítsék azt. Márpedig erre vonatkozóan Szlovákiának nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettsége van – emlékeztet a külügyi tárca.

A szlovák kormány december 16-i döntése aligha „nagy diplomáciai siker”, amint azt Fico miniszterelnök állítja. Diplomáciai siker az lenne, ha a szlovákiai kisebbségek, köztük a legnagyobb lélekszámú magyarok korrektnek és végrehajthatónak látnák az államnyelvtörvényt. Ha ez így lenne, akkor Magyarország sem fejezné ki jogos aggodalmát. Ezzel szemben az illetékes nemzetközi szervezetek – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európa Tanács és az Európai Unió – minden várakozás szerint hamarosan ráébresztik Szlovákiát arra, hogy szembe megy az általa is betartandó szabályokkal és normákkal. Erre a magyar diplomácia is minden fórumon fel fogja hívni a figyelmüket – zárul a külügyi közlemény.

Kitekintő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása