Nem túlélni, győzni kell!

2009.12.22. 11:06

Zsohár Melinda

- Nehéz röviden válaszolni arra a kérdésre, hogyan lehet túlélni a válságot - mondja Győri Imre, a Magyarmet Bt. ügyvezető igazgatója. - A lényeg a cég életét meghatározó technikai fejlesztésben és a dolgozók munkájának minőségében rejlik. Gépeket pedig lehet vásárolni, de ez a dolog könnyebbik része. A cégben dolgozók szellemi kapacitása, munkabírása, felkészültsége és szaktudása nélkül se a pénz, se a gépek nem garantálják a sikert - fogalmazza meg vezetői és tulajdonosi filozófiáját is.

Az 1981-ben alapított Magyarmet Finomöntöde Bt. gyengén és erősen ötvözött acélból, bronzból, nikkel és kobalt bázisú ötvözetekből gyárt viaszkiolvasztásos eljárással precíziós öntvényeket. Termelésük 85 százaléka exportra történik, a növekvő vevői elvárások kielégítésére törekedvén beépítésre kész alkatrészeket, egységeket szállít. Jelenleg 140-en dolgoznak a gyárban. Nemrégiben szerezték meg a legrangosabb minőségi tanúsítványt, az AS 9100-at, amelyet az Egyesült Államokban is elfogadnak, ennek európai megfelelője az EN ISO 9100.

- A minősítsének is köszönhető, hogy Angliában egy angol öntödét megelőzvén sikerült megkapnunk egy komoly megrendelést bizonyos felvonórendszerben elhelyezett hatféle öntvényre. Az első szériát leszállítottuk, jövőre kétezer garnitúrára van megrendelésünk. Folyamatosan képezzük a dolgozóinkat, bizonyos öntvényeknél több helyütt mi vagyunk az egyedüli beszállítók - erősíti meg Győri Imre a humánerőforrás-gazdálkodás fontosságát.

Bár a cég a kis- és középszériás speciális öntvényekre szakosodott, nagyszériás megrendelést nyert Kínából, ahol az olimpia után úgy döntöttek, korszerűsítik a vasúti közlekedési hálózatot. A kocsik fékberendezéséhez szükséges alkatrészeket Európából szerzi be, meghatározott elemeit Bicskén gyártják. Idén havi 40 ezer darabbal kezdték a gyártást, februárban 70 ezerre emelik a számot. A vevők igénye szerint szerelésre kész öntvények futnak ki a gyárból, az öntés utáni eljárásokat is elvégzik Bicskén - új megmunkálóüzemet indítottak, saját fejlesztésben, s belső oktatással képezték ki a dolgozókat, a CNC-gépek kezelésére.

- Nálunk csapatmunka folyik - jelenti ki a mérnök-igazgató. - Mindenki egyforma alázattal dolgozik. A két ünnep között leállunk, pihenünk, de a gépek karbantartása ilyenkor folyik. Nagy visszahúzó erő a bizonytalanság, amely a magyar gazdaságot jellemzi. A forint árfolyamváltozásai, az adók, s az, amit a bankok művelnek velünk.

Fejér Megyei Hírlap

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása