Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a gyorsan olvadó hó miatt áradnak a folyók Észak-Magyarországon. A Sajón másodfokú, a Tarnán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el péntektől az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.
Másodfokú készültség

Az elmúlt két-három napban a folyók vízgyűjtő területein sokfelé hullott nagy mennyiségű (30-60 milliméternyi) eső, amely az olvadó hóval együtt gyors és jelentős vízszintemelkedéseket okozott. Péntek reggel a Tarna és a Sajó, sőt a Bodrog és a Felső-Tisza térségében is ismét intenzív esőzés volt, egy újabb csapadékzóna pedig az este folyamán éri el a térséget.

A Sajón az áradó jellegű vízállás miatt péntek délután négy órától első, majd este hat órától másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az előrejelzések alapján harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállással tetőzhet szombaton a folyó .
hirdetés
A Bodva is árad

Árhullám vonul le a Sajó egyik mellékfolyóján, a Bódván is, a Borsod megyei Hídvégardónál várhatóan 220-260 centiméteres vízállással tetőzik majd.

A Heves megyei Tarna szintén árad, vízrendszerének területén ugyanis jelentős mennyiségű csapadék hullott. Emelte a vízszintet, hogy a Mátrában lévő hó az enyhe idő miatt gyors olvadásnak indult.

A Tarna valamennyi mellékvízfolyásán több árhullám is elindult, emiatt a folyón péntek délután négy órától elsőfokú készültséget rendeltek el. Az előrejelzések szerint a várható tetőzés szombaton lesz Tarnaméra közelében, itt 380 centiméterrel tetőzhet, Tarnaörsnél pedig 400 centi közelében lehet a vízállás a vasárnapi tetőzéskor.

A Bodrogon az árhullámok a folyóba ömlő vizek felső szakaszain vannak. A folyón a hét végére az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása