Krónika.ro

Traian Băsescu államfő egy héttel ezelőtt nyilatkozott arról, hogy a kanadai–román vegyesvállalatnak a Fehér megyei településre tervezett létesítménye esetleges megnyitását illetően a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó testület mondja ki a végső szót. Borbély László környezetvédelmi miniszter megismételte: csak akkor engedélyezi a színesfémbányát, ha meggyőződött a szennyezés lehetőségének kiküszöböléséről.

Hevesen tiltakoznak romániai civil szervezetek az ellen, hogy a bukaresti hatóságok a szaktárcák „feje fölött”, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban (CSAT) készülnek dönteni a Verespatakra tervezett színesfémbánya ügyében. A Jogi Forrásközpont tizenhárom másik – közöttük számos erdélyi magyar – civil szervezet nevében közzétett tegnapi közleménye felszólítja Traian Băsescu államfőt és Adrian Videanu gazdasági minisztert: vonják vissza korábban tett bejelentésüket, miszerint a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) bányaberuházása kapcsán a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó testület fogja kimondani a végső szót.

A civilek emlékeztetnek, hogy a romániai joggyakorlatba is átültetett európai uniós szabályozások alapján a bukaresti hatóságok kötelesek az illetékes minisztérium útján – esetleg az igazságszolgáltatás fórumai révén – felmérni a projektnek a környezetre gyakorolt hatását, ám semmiképpen sem a védelmi tanács közreműködésével. A közlemény szerint az EU CEE/85/337-es számú direktívája – amelyet Bukarest egy 2002-ben született miniszteri rendelettel, valamint egy 2005-ös sürgősségi és egy 2009-es kormányhatározattal szentesített – értelmében a Fehér megyeihez hasonló projektek környezetvédelmi engedélyének kibocsátása kizárólag a környezetvédelmi tárca hatásköre, az államelnöki hivatalnak, a gazdasági minisztériumnak vagy a CSAT-nak e téren semmiféle kompetenciája nincs.

„Felszólítjuk az államfőt és a gazdasági minisztert, ne avatkozzék bele a verespataki bányatervnek a környezetre gyakorolt hatását vizsgáló folyamatba, ellenkező esetben panasszal fordulunk az Európai Bizottsághoz” – hangzik a civilek fenyegetése. Băsescu az OTV december 29-i műsorában beszélt arról, hogy Európa legnagyobb, 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelését célzó külszíni aranybányájáról a CSAT dönt majd szakértői vélemények alapján. Az államfő határidőt nem említett, de hangsúlyozta: nem személyesen ő fog határozni, hanem a nemzetbiztonsági tanács dönti el, mi lesz a beruházás sorsa.

Tegnap egyébként Borbély László, a zöld tárca új vezetője újfent leszögezte: csak akkor fogja engedélyezni a tervet, ha „101 százalékban” megbizonyosodik arról, hogy a létesítmény nem fogja szennyezni a környezetet. „Jelenleg nem vagyok meggyőződve arról, hogy a bánya ne lenne ártalmas a környezetre. Verespatakon sajnos a beruházók szándéka bizonyos fokig már érvényesült, hiszen házakat vásároltak fel, és mindez akkor is rányomja a bélyegét a térségre, ha esetleg nem valósul meg a projekt” – nyilatkozta az RMDSZ-es politikus.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása