Egy tányér forró gulyás

2010.01.07. 20:51

Családosok is jöttek. Sok gyerekekkel. És mivel ilyenkor az az első kérdés, hogy  kissebbség?, leírom, hogy nem. Bicskén nagy a szegénység. Ha nem is látják,  ha az éppen aktuális helyi hatalom - nem is akarja észrevenni. A szegénység származásra való tekintet nélkül terjed. Élet egyik napról a másikra. A semmiből. A szegénység egyes embereknek és egész nemzeteknek olyan gazdasági állapota, amelyben a rendelkezésre álló javak mennyisége nem fedezheti a tényleges szükségleteket. Ha ez az állapot egy-egy egész nemzet életében jelentkezik, akkor általános vagy közgazdasági szegénységnek nevezik; ha ellenben csak egyes embereknél fordul elő, akkor magán gazdasági szegénység  a neve. "Egy tányér Ieves  időnként nagyon sokat ér. Mondták már okosabbak is, hogy lé tartja a szolgát s kötél a gazdát." )

Zárójelben véleményem

(Miközben Bicskén a testületi (összesen évi 55 millió körüli tiszteletdíj) határozat értelmében önnellátásra képtelen beteg, többnyire idős emberektől a hétvégi kosztot elvették, mert a város olyan nagy bajban van, hogy csak a munkanapokon tud nekik ételt adni a házukhoz szállítva, miközben a polgmesteri hivatal aulájának alakítgatásrára plusz a polgmesteri iroda felújításra "fussa" azért szépen.  Az irodára állítólag "csak" 150 ezret költöttek. A bicskei polgárok mestere helyében az iroda átalakítását a (nem piskóta) fizetésből álltam volna! Még politikai marketingnek is jól jött volna. Már hallom is, ahogy egyik ember mondja a másiknak elismerő pillantásokkal:  "azt ő a saját pénzéből...bezonyám! Nem olvastad a Helyi Témát? Még fotó is volt benne."

És félreértés ne essék, nem a bicskei városházát hibáztatom az általános szegénységért.  De azt végképp nem értem, ha egy haza, egy szülőfalu szegény, hogyan lehet onnan akkora pénzeket szakítani, mint a politikusok.  Ma egy hétköznapi ember már annak is örül, ha 90 a nettója. Azt kell "megállapítanom" - saját hibáimból is -, hogy a szegény egységek is tudnak pazarlók lenni. Azok teszik pazarlóvá, akik élni akarnak belőle. )

Olyan asszony is eljött akkor a Marcsi Kifőzdébe, aki roma, a Galagonyáson él beteg fiával. S ő azért jött, mert adakozni akart a nálánál is nehezebb sorban élőknek. Sk. finom befőtteket és lekvárokat hozott.

Több szatyor ruha összejött az adventi hírverés határásra - a Szuperinfó és a bicske.info által. Gyerekjátékokat is hoztak az emberek.

Márkusné Szili Marcsi és Márkus Gyula, a kifőzde vezetői elmondták, hogy a megmaradt 10 liter  gulyást egy olyan embernek vitték el, akiről tudják, hogy rászoruló. Egy kiló kenyeret is kapott mellé "csatolt fájlként."

Megköszönte.

Izing Antal

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása