Ágika, Mónika

Azonosságot mutatott ki a daktiloszkópiai rendszer egy 2008. év elején Csákberényben történt betörés elkövetője és egy később rabosított személy között tavaly év végén. A móri rendőrök a 20 éves zámolyi férfit tegnap reggel fogták el. A nyomozók a két évvel ezelőtti ügyet és az elmúlt két hétvégén Csákberényben történt hétvégi ház feltöréseket összevetve megállapították, az elkövetők ugyanazok. Így a fiatalembert már első ízben három betöréssel gyanúsították meg. Másfél nap leforgása alatt a móriak már azt is kinyomozták, a férfinek két fiatalkorú társa is volt, és a három bűncselekményen túl még további nyolc betöréssel hozható összefüggésbe a trió. Az eddigi adatok azonban azt engedik sejtetni, a három fiatalember terhére róható bűncselekmények száma akár jóval többszörösére is nőhet…

A Móri Rendőrkapitányságon még 2008. januárjában indult nyomozás egy Csákberény, Öreghegyi szőlőhegyen történt hétvégi ház betörés ügyében. Az elkövetők az ablakot betörve és a zsalugátert kifeszítve az ingatlanból ruhaneműket vittek el. A lopási kár mindössze kétezer forint volt, de a rongálási kár már 100.000.- Ft-ot tett ki. Mint kiderült, a környéken további négy hétvégi házat törtek fel az ismeretlenek, de kutatást követően azokból nem vittek el semmit. A móri bűnügyi helyszínelők több daktiloszkópiai nyomot is rögzítettek a helyszíneken, melyeket megküldtek a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetbe Budapestre, de a rendszer akkor azonosságot nem mutatott ki.

Mintegy két évvel később – 2009. decemberében – jött a jelzés az intézet ujjnyom-szakértőjétől, hogy azonosság mutatkozik egy 2009. évben rabosított személy ujjlenyomata és a 2008. januárjában Csákberényben történt hétvégi ház betöréseknél rögzített ujjnyom között. Mint kiderült, a rendszer által jelzett 20 éves zámolyi férfit a Székesfehérvári Rendőrkapitányság rabosította egy szintén betörési ügyben.

A két évvel ezelőtti ügyet a móri nyomozók összevetették azzal a két Csákberény, Orondi szőlőhegyen történt betöréssel, ami az elmúlt két hétvégén történt. Mind a két hétvégi házból műszaki cikkeket, valamint berendezési tárgyakat vittek el. A hasonlóság a három ügy között egyértelmű volt, így az is, hogy a bűncselekményeket ugyanazon személyek követték el.

A 20 éves zámolyi H.L.-t kedden reggel ugyanazon településen élő nagymamájánál fogták el a móri rendőrök. Kihallgatása során mind a három bűncselekmény elkövetésével meggyanúsították.

A másfél napja tartó nyomozás során a móri rendőrök már azt is kiderítették, a fiatalembernek két fiatalkorú társa is volt a betörések elkövetésénél, és terhükre róható a három csákberényi betörésen túl további nyolc szintén csákberényi, illetve zámolyi hétvégi ház feltörés is.

A 16, valamint a 17 éves fiataloknál tartott házkutatás során a nyomozók számtalan olyan tárgyat – többségükben műszaki cikket – találtak, amik a betörésekből származnak. Az eddig beazonosított ügyszám tizenegy, de a nyomozók szerint ennek akár jóval többszörösére is duzzadhat a trió számlájára írható hétvégi ház feltörések száma.

Kiderült a három fiú – akik az eddigi adatok szerint biciklivel jártak a környékre betörni - sok esetben motiválatlan rongálást hajtott végre a feltört ingatlanokban. Volt, ahol nagyobb kárt okoztak, mint amekkora értéket elvittek. Nem is beszélve az anyagi értékeken túl, az eszmei értékekről. Több pincébe betörve pusztán heccből kifolyatták a vörösbort, és volt olyan ház is, ahol kalapáccsal szétvertek egy a telefont. A bűncselekmények akkor nagy felháborodást váltottak ki mind a csákberényi, mind a zámolyi hétvégi ház tulajdonosok körében.

 

A három személy közül a két büntetlen előéletű fiatalkorú szabadlábon védekezik, míg 20 éves felnőtt korú társuk – aki korábban súlyos testi sértés elkövetése miatt már volt büntetve, illetve a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon tavalyi évben szintén betöréses lopás miatt folyt vele szemben büntetőeljárás - jelenleg bűnügyi őrizetben van. A móri rendőrök kezdeményezik előzetes letartóztatását az ügyészségen.

FM RFK

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása