Börcs úr és Kozma úr bicskei emberek. Március elsejétől a nyugdíjasoknak is kell regisztrációs jegy (Fotó: FMH)


- Ne lökdösődjön  itt kérem, magának bérlete van, de nekem mától jegyet kell kapnom - ripakodik rá egy ősz hajú asszony a sarkára  lépő gimnazistára, miközben a tömeg a Mór felé induló buszra várakozik. Arrébb, a bicskei álláson ugyan nincs tömeg, ám két idősebb úr szemmel láthatóan bőszen beszélget egymással:  - Az előbb jöttünk ki  a váróteremből: a benti pénztárnál akartuk megvenni azt a bizonyos regisztációs jegyet, de hiába, ott nem adnak, így a buszon kell majd megint sorba állnunk - mondja érdeklődésünkre a bicskei Börcs Antal, aki mostanában igen gyakran jár Székesfehérvárra a nyugdíjas Ki mit tud? miatt.
- Ha ezt a regisztrációs jegyet nem szüntetik meg, lassan annyi gyűlik majd össze a zsebünkben, hogy az tüzelőnek is jó lesz - teszi hozzá Antal, akinek az első, hétfői tapasztalatai alapján igencsak lassítja majd a buszra jutást a regisztrációs jegy kiadása. Merthogy a felszálláskor be kell mondani, meddig utazik az illető, a sofőr ezt beüti a kis gépébe, és utána érkezik csak a jegy. A bicskei nyugdíjas szerint különösen kora délután, amikor a diákok is hazafelé indulnak, akár félórás  késések is kialakulhatnak majd az állandó regisztrálás miatt.
A reggeli buszon a sofőr már mormogott a nem létező bajsza alá, hogy újabb adminisztrációs terhet akasztottak a nyakukba.
- Egyetértek vele, ez a fajta számolás véleményem szerint semmihez nem vezet  - teszi hozzá Kozma Sándor, aki a procedúrát az értelmetlenségén túl megalázónak is érzi, s véleménye szerint ez a fajta számolás úgysem lesz képes felderíteni, pontosan mennyien is utaznak a távolsági buszokon. És persze a regisztrációs jegy kinyomtatása is pénzbe kerül, nem beszélve a rengeteg papírról.

Nem mindenki háborodott azonban fel az intézkedésen. A soponyai Vizeli József  szerint abszolút érthető a regisztrációs jegy bevezetése, hiszen  eddig nem volt pontos adat arról, hányan veszik igénybe a kedvezményes, ingyenes utazás lehetőségét, így annak költségeit sem lehetett tudni. Egy szemüveges úr, József, aki keresztnevét nem volt hajlandó elárulni,  sejtetően annyit tett hozzá,  néhány buszon vannak olyan sofőrök, akik saját zsebre dolgoznak, az utas is jól jár, mert olcsóbban jut haza, és a sofőr is, aki az egyébként kis összeget elteszi.  Emiatt azonban több utas nem kap jegyet, azaz a statisztikákban sem jelennek meg.

A helyközi közösségi közlekedés reformjának tavalyi elindításakor már egyébként tervezték a jelenleg is 43 (!) különféle jogcímen kapott utazási kedvezmény átalakítását. Korábban egyébként kilenc kedvezménykategória, például a futballbíróké, a természetjáróké  is megszűnt. Abban valószínűleg már a következő kormány dönthet csak, átalakítják-e  a jelenleg 7,5 millió embert valamilyen kedvezményre jogosító rendszert. Nemcsak annak esetleges igazságtalanságai miatt, hanem persze azért is, mert az átalakítástól évi 915 milliárd forintnyi megtakarítást könyvelhet el az országos költségvetés.
Március elsejétől - mint arról néhány napja Tóth István, az Alba Volán  Zrt. vezérigazgatója és Nagy Zoltán személyforgalmi igazgatóhelyettes is beszámolt -, a helyközi és távolsági járatra is  kötelesek a regisztrációs jegyet megváltani azok, akik díjtalan utazásra jogosultak. Ebbe a körbe a 65 éven felüliek, a hat éven aluliak, a hadirokkantak és azok özvegye, kísérője, valamint a menekültek tartoznak. Ugyanez érvényes a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. szerelvényeire is, ám a rendelkezés nem vonatkozik a vasutas alkalmazottakra és azok családtagjaira.  Az utazás az említettek számára továbbra is ingyenes, ám ha elmulasztanak regisztrációs jegyet váltani, akkor, négy hónap türelmi időt követően 500 forintnyi pótdíjat kötelesek fizetni. Az új rendelkezés egyébként a buszokon is olvasható.

Visszatérve a bicskei nyugdíjasok kérdésére, hogy miért nem lehet előre hozzájutni a regisztrációs jegyhez:  az  Alba Volánnál nincsen elővételi jegypénztár, így a regisztrációs jegyet sem lehet elővételben megváltani. 
- A helyközi és távolsági, illetve a helyi közlekedés esetében is árkiegészítést kapnak a Volán vállalatok az államtól azért, hogy a díjtalan utazásra jogosultakat fuvarozzák. Ennek mérteke a helyközi autóbusz-közlekedés után az Alba Volán esetében havi 27,3 millió forint. Azt azonban eddig senki sem tudta, hogy valójában hányan élnek a kedvezményezettek közül a díjtalan utazás lehetőségével, és ezáltal ténylegesen mennyi többletköltsége keletkezik a Volánnak - mondta el nemrég Tóth István vezérigazgató. A regisztrációs jegy révén pontosan tudható lesz az ingyenesen utazók száma, és az is, hogy milyen viszonylaton utaztak.


A gyerekeknek és a nyugdíjasoknak a vonatra is kell regisztrációs jegyet váltani (Fotó: FMH-illusztráció)

Tegnap délután a fehérvári vasútállomás jegypénztárainál még nem láttunk tülekedést, ám a peronon egy új szöveg fogadta a utazókat: a hangosbemondó többször is felhívta a figyelmet arra, hogy mostantól az időseknek és a gyerekeknek is jegyet kell váltaniuk.
Szollár Domokos kormányszóvivő tegnap délután  elmondta, azt várja el a kormány a szolgáltatóktól,  hogy zsúfoltság esetén hozzanak extra intézkedéseket, például nyissanak ki több pénztárt. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy július elsejéig a jegykezelőnél is lehet regisztrációs jegyet váltani. Kérdésre válaszolva viszont közölte, hogy ezt követően az a cél, hogy csak azok kérjenek regisztrációs jegyet a kalauznál, akik másképpen nem tudnak ilyen típusú jegyet beszerezni.


Interneten elővéttel

A MÁV Start Zrt. személyszállító vasúttársaságnál a  jegyváltás a gépesített pénztárakban biztosított, ahol ez nem áll rendelkezésre vagy zárva, a vonaton a jegyvizsgálónál kérhető a jegytípus. Az utasok az internetes és telefonos értékesítési rendszert is igénybe vehetik. A rendeléskor a telefonáló egy 10 jegyű kódszámot kap, amit a jegyátvételkor meg kell adni. A regisztrációs jegy, a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható már 60 nappal az indulás előtt. A GYSEV  Győr-Sopron, Sopron-Szombathely és Szombathely-Szentgotthárd vonalain közlekedők, a belföldi forgalomban is igénybe vehető vonatokra a pénztárakban, ahol erre nincs lehetőség, a vonaton, a jegyvizsgálónál tudják megváltani a regisztrációs jegyet.

FMH

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása