"Ha nem tudod melyik kikötőben akarsz kikötni, Akkor nincs az a szél, ami segítene rajtad." Seneca

A helyi egészségügyi szolgáltatást soha nem látott kilométerkövéhez  juttatta Bicskét a Szántó János polgármestersége idején benyújtott pályázat, melynek fontos részletei miatt életének utolsó heteiben, betegágyáról is tárgyalt telefonon családja segítségével a városi vezető az 1973-ban megépült intézet érdekében.

A 400 milliós pályázati sikerről a város 2009-ben értesült, a polgármester 2008-ban bekövetkezett halála után. Ma már persze,  a pénzromlás miatt is kevesebbnek látszik ez az összeg, mint elnyerésekor. Bicskének  kemény és nagy munka összehoznia az egészségügyi központ fejlesztéséhez kellő kb. 65 milliós önerőt.

A szerződést 2009. június 5-én írta alá a pályázó és akkor két esztendő állt rendelkezésre a kivitelezéshez.

A bicske.info híradásában szereplő orvosi alapítvány ezért is jelentőségteljes  mindennapi életükben. Ahogyan a (megszüntetett) Bicskei Életben a bicskei mentőkről is írtuk: segítsük őket, hiszen segíteni segítünk nekik. Párhuzamos ezzel a szakmai törekvés, melyről civil portálunknak Dr. Balogh Gyula, a Bicskei Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt, aki kardiológus szakorvos és egészségügyi menedzser.

Az épület jelenleg két emelet és egy tömb. Van egy olyan kis "első lepénye" a Kossuth téri utcafronton, amit azért nevezünk "lepénynek", mert nincs fölötte emelet. Ez az a hely, mely az lépcsős főbejárattól az ügyeleti sarokig (Kossuth tér - Bartók utca) tart,  ahol a mentőparkoló, ahol a kerekesszéket is fel lehet tolni, ahonnan négy-öt éves korától az ember  szívesen trappol le és fel hétvégén. .Az első lepényt bővíteni akarják, a hátsó lepényt pedig létrehozni, mert a Tószeg utcára néző  fronton nincs olyan részlete a hosszú épületnek, mely önmagában álló földszintes egység.    

Mint megtudtuk, az alapítványnak "építészeti" - többek között talán legkeményebb célja -, a harmadik emelet ráépítése. Természetesen nem gondolja senki, hogy a harmadik emelet az 1%-os és egyéb adományokból teremtődik majd, de az alapítvány létrejötte bicskei összetartásra ösztönző jelzés is akar lenni. A harmadik emelet és más, földszinti bővülések szükségessége számokkal magyarázható. A bicskei kistérségben 38 ezer ember él. Tavaly 138 ezer betegmegjelenést regisztáltak a Kossuth téri épületben. Ez a 2009. év  240 körüli (munka)napját számításba véve 575 beteg naponta!
(2004-ben még nem 138 ezer, hanem "csak" 50 ezer ember ment az "esztékába", ami  akkoriban 208 orvosi ellátásra szoruló embert jelentett munkanaponta. Öt év alatt tehát több mint a duplájára nőtt az intézmény igénybevétele, ezért is szükséges ez a "fazonigazítás"). 2004 volt a Fehérvártól való elszakadás nem egyszerű éve. Az igények növekedéséhez pedig hozzátartozik, hogy Zsámbék ötezres lélekszámú városának lakossága  is a "pool"-hoz tartozik. Zsámbék hivatalosan nem tartozik hozzánk, de sokan idejárnak. Az ÁNTSZ-nél és a két szomszédos régiónál kezdeményezték már az ellátási terület megváltoztatását.

Növelte a betegek  bizalmát, így a forgalmat az is, hogy valóban kitűnő szakorvosi gárda rendel, tehát nem kell feltétlenül  Fehérvárra, Tatabányára és Budapestre buszozni, vonatozni szakorvosi rendelésre.

A eü. központ megújuló épületében orvostechnikai  eszközök parkjának bővítésére is szükség lesz a készülő nappali sebészeten és a több kórtermes nappali kórházban. Az alapítvány az ebben való segítséget is feladatának tekinti. Az igazgató elmondja: 2 db altatógépre, 2 db műtőasztalra, 2 db műtőlámpára, sterilizálóra, sebészeti kézi műszerekre lesz szükség és rengeteg más létfontosságú orvosszakmai eszközre.  

- Bízom benne, hogy nagy változást lehet elérni az önkormányzattal való közös és megfeszített munka révén - zárja tájékoztatóját  Dr. Balogh Gyula igazgató és hozzáteszi: - 2004 óta minden rendelőre vonatkozó előterjesztést a képviselő-testület ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatott, amely a városvezetés elkötelezettségének és a bizalomnak biztos jele. A bizalom sok más mellett a  jó csapatmunka alapja, ettől  függ a szakmai körültekintésen túl, hogy az együttműködők mit tudnak letenni az asztalra.

Izing Antal




BICSKE JÁRÓBETEG SZAKORVOSI ELLÁTÁSÁÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY


Az alapítvány azért jött létre, hogy ilyen módon is segítse, támogassa a Bicskei Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. működését. Teszi ezt azért, mert ez az egészségügyi szolgáltató teljes egészében közösségi tulajdonban, 100 %-ban Bicske Város birtokában van. Támogatja, mert a város 2004-ben egyedülálló módon átvette az egyébként megyei feladatkörbe tartozó járóbeteg szakorvosi ellátás feladatát. Mind a bicskeiek, mind a vonzáskörzetben élők évek óta tapasztalhatják, hogy a döntés nagymértékben javította a térség szakorvosi ellátását.
A korábbi szűkös, mintegy 10 szakrendelést jelentő ellátás gyors ütemben változott, csakhamar közel 30 szakrendelés keretében nyújtotta és nyújtja az ellátást az Egészségügyi Központ. Ehhez új orvosok és szakdolgozók érkeztek a városba. Ezzel párhuzamosan megújult és kibővült az orvosi eszközpark. Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a jogszabályi előírásoknak, valamint a kor követelményeinek megfelelő szinten biztosítsa az intézet a betegek gyógyítását.
A rendelések számának növelése, a műszerek cseréjének biztosítása azonnali követelmény volt, amivel évtizedes lemaradást sikerült felszámolni, de ezzel párhuzamosan megkezdődött az Egészségügyi Központ középtávú fejlesztési koncepciójának kidolgozása. A tervekben a kórházi ellátások Bicskén történő létrehozását céloztuk meg, nevezetesen az egynapos sebészet, valamint a nappali kórházi ellátás meghonosítását. A fejlesztési elképzelés tartalmazza továbbá a rendelőintézet bővítését és teljes felújítását. Ez a program jól illeszkedik a fejlett országok egészségügyének változása irányába. Ezek az ellátások, mind az egyénnek, mind a társadalomnak számos előnyt jelentenek.
Az elkészült anyaggal a város sikeresen pályázott a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Programban meghirdetett, a járóbeteg szakellátók fejlesztését célzó pályázaton. A rendelkezésre álló források szűkössége azonban veszélyezteti a fejlesztések teljes körű, időbeni megvalósítását.
Az alapítvány célul tűzte ki, hogy Bicske városa és az Egészségügyi Központ jelentős eddigi erőfeszítéseit a jövőben saját eszközeivel támogassa, és forrásaikat kiegészítse. Ez nélkülözhetetlen, mert mind az egészségügy finanszírozása, mind az önkormányzatok anyagi lehetőségei beszűkültek, változás a közeli időkben nem remélhető. Ugyanakkor Bicske és vonzáskörzete szakorvosi ellátásában elért jól érzékelhető fejlődést tovább kell vinni, meg kell felelni a kor kihívásainak, biztosítani kell mindazokat a korszerű ellátási formákat, melyeket a XXI. században joggal vár el a város és a környező települések közönsége.
Az alapítvány a tevékenysége által elnyert támogatásokból elsősorban orvosi eszközök beszerzését, fejlesztését kívánja biztosítani, de az Egészségügyi Központ későbbi pályázatain a pályázati önrész részbeni vagy egészben történő biztosításán keresztül építészeti célok megvalósítását is szándékozik támogatni.
Mindezek, reményeim szerint felkeltik mind az érintett, az egészségügyi ellátásokat igénybe vevők, mind a fenti célokat fontosnak, és támogathatónak tartó, azokra áldozni képes és szándékozó támogatók érdeklődését és adományaikkal segítik közös céljaink megvalósulását.

Számlaszámunk: OTP Bicskei fiók: 11736020-29901522

Dr. Balogh Gyula alapító

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása