Csak a megszorításoknak, hiteleknek és vagyonértékesítésnek köszönhető, hogy idén nem lesznek alapvető gondok az önkormányzatok és a fenntartásukban működő intézmények életében, bár más területeken forráshiányok keletkezhetnek – így lehetne összefoglalni a kisebb települések 2010-es költségvetését.

Száron a hiányt valamelyest kompenzálja majd az emelkedő iskolai létszám és az új óvoda


– Annyi a különbség a tavalyi évhez képest, hogy akkor nulla forint hitelünk volt, most viszont 20 millió forint van, és nem is tudunk többet felvenni. Egyébként a húszmilliós folyószámlahitelünk meghosz­szabbítása folyamatban van. Összességében 35 milliós hiánynyal kezdtük az évet. Eddig azért tudtuk életben tartani a települést, mert tavaly sikerült három utat értékesítenünk. Ezek az egy-másfél milliós bevételek egyensúlyban tartották a büdzsét. Kintlévőségeinket igyekszünk behajtani, de sok esetben csak polgári peres úton tudnánk hozzájutni a pénzhez. Nehéz a helyzet, ezért úgy terveztük, hogy két önkormányzati telket értékesítünk, ami nem lesz könnyű annak ellenére sem, hogy az árakat jelentősen csökkentettük. A bevételből összejöhetne az a havi egy-két millió, ami hiányzik az újabb elvonások miatt. Összegezve, pengeélen táncolunk – mondta Huszárovics Antal, Csabdi polgármestere.

Csabdihoz hasonlóan nem igazán gondolhat fejlesztésekre Mány polgármestere sem. Ugron Zoltán is elsősorban az állami normatívák drasztikus csökkenésében látja a fő problémát.

– Csúfosan állunk az elvonásokat illetően, amely megközelíti a 10 millió forintot. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elődöm idejében roszszul lehívott állami támogatás miatt 6,3 millió forintot vissza kell fizetnünk. Ez így együtt sok egy ekkora településnek, és mindez meg is látszik a büdzsén. Az előző évben nagyon tudatos gazdálkodással, a kiadásaink drasztikus lefaragásával sikerült megőrizni Mány gazdasági egyensúlyát. Minden törekvésünk ellenére így is vesztettünk a készpénzállományunkból: körülbelül 13 millió forinttal kevesebb volt most a bankban, mint tavaly január elején. Mindeközben a lakosságnak és a civil szervezeteknek sok-sok méltányolható igényét nem tudtuk teljesíteni útfelújításban, anyagi támogatásban, egyebekben. Sajnos idén sem lesz jobb a helyzet. A problémák enyhítésének érdekében minden képviselő lemondott a tiszteletdíjáról, és csökkentettük a cafetériajuttatásokat. Ezekkel a lépésekkel – a 7,8 milliós induló hiányból – pozitívba fordult az egyenleg, így jutott egymillió forint a civileknek, és még általános tartalékra is futotta. Tavaly számos olyan intézkedést tettünk meg, amely­lyel a felesleges kiadásokat feltártuk és megszüntettük. Ezt a továbbiakban is folytatjuk. Összegezve, működésbeli gondok nem lesznek, de fejlesztésre egyetlen fillérünk sincs – jelentette ki Ugron Zoltán.

Valamivel jobb helyzetben van Szár, a településen ugyanis folyamatban lévő fejlesztés is akad.

– Az elvonások bennünket is sújtanak. Valamennyit kompenzál majd az emelkedő iskolai létszám és a majdan megnyíló új óvoda is, amely több gyereket képes majd fogadni. Így is csaknem tízmillióval kevesebb a normatíva, amivel számolhatunk. Nagyjából húszmilliós hiánnyal fogadtuk el a költségvetést, amit konzervatív szemlélettel állítottunk össze, vagyis minden kétséges bevételt jelentősen alulterveztünk. Folyamatban lévő fejlesztéseink prioritást élveztek, a cafetériához sem nyúltunk. Sajnos az Egészségház felújítása idén is elmarad, pedig igen nagy szükség lenne rá. Minden esetleges pluszbevételünket félretesszük erre a célra, amint a húszmilliós lyukat betömtük. Felkészültünk arra is, hogy esetleg hitelt kell felvennünk, de ehhez csak legvégső esetben folyamodunk. Összefoglalva, működési problémáink biztosan nem lesznek, de új fejlesztésekre csak komoly pluszbevételek esetén gondolhatunk – fogalmazott Garán Éva polgármester.

Helyi Téma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása