A Népszabadság és a Heti Válasz főszerkesztője értékelte a hétvégi parlamenti választás első fordulóját a Duna Televízióban. 
Jogászi ésszel helyesen döntött a választási bizottság vasárnap, amikor meghosszabbította a kampánycsendet; amíg az utolsó szavazó le nem adta a voksát, addig kampánycsend van. Más kérdés, hogy a kampánycsend intézménye megérett az „átgondolásra” – mondta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője. Vitapartnere - Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője – a közigazgatás előrelátást hiányolta. Borókai egyébként nem lát veszélyt a Fidesz-KDNP esetleges kétharmados győzelmében.
Főszerkesztők értékelték - Borókai Gábor (Heti Válasz) és Vörös T. Károly (Népszabadság) személyében - a magyar parlamenti választás első fordulójának történéseit a Duna Televízió Közbeszéd című esti háttérműsorában. Vörös T. Károly úgy látja: a kampánycsend intézménye megérett az átgondolásra; lényegében idejétmúlt, felesleges intézmény az internet korában, amikor minden információ pillanatok alatt elterjed a világhálón. „Továbbá: mindegyik pártnak egyenlő lehetősége van a befolyásolásra” – érvelt a napilap főszerkesztője.
Abban mindketten egyetértettek: a kampánycsend vasárnapi kényszerű kitolásához vezető okot – nevezetesen, hogy az ún. átjelentkezett szavazók tömegei nem tudtak szavazni a hivatalos urnazárás idejéig – előre láthatta volna a közigazgatás, és tágíthatta volna a szűk keresztmetszetet. Borókai abszurdnak nevezte, hogy a közigazgatás nem tudta megoldani ezt a problémát egy-két órán belül, szerinte ez súlyos felkészületlenségre, zavarra utal.
A következő kérdésben – nevezetesen hogy könnyebben, gyorsabban lábal-e ki a gazdasági válságból az ország, ha kétharmados többséget kap a Fidesz – már vitatkozott a két vezető újságíró.
A Népszabadság főszerkesztője úgy látta: bármely párt kétharmada nem gyorsítja fel a kilábalást. Az viszont nagyon fontos lenne, hogy intézményesen legyen biztosítva: a dolgok vitában dőlnek el az Országgyűlésben. „Orbán Viktor nem a vitában szeretné megteremteni az egységet, hanem már a viták előtt, amit én nem tartok szerencsésnek” – szögezte le.
Borókai Gábor úgy reagált: semmilyen veszélyt nem lát a Fidesz esetleges kétharmados parlamenti részarányában. Hozzátette: elvben igaz, hogy legjobb vitában eldönteni az ügyeket, ám a vita önmagában nem jó – mert a terméketlen, önmagáért való viták sehová sem vezetnek, akadályozzák a döntést.
Valóban érdemes volna megnézni – mondta –, hogy hány európai országban van kétharmados többsége egyetlen pártnak. De akkor arra is érdemes lenne pillantást vetni, hány fontos kérdés dőlhet el ötvenegy százalékos többséggel a kormányzó erők javára. Borókai Gábor ezzel arra utalt: Magyarországon a rendszerváltáskor számos területet szabályoztak ún. kétharmados jogszabályokkal, megakadályozandó az állampárti visszarendeződést.
Abban a két főszerkesztő nem értett teljesen egyet, hogy van-e olyan kétharmados törvény, amely az ország effektív, gyakorlati működtetését befolyásolná, magyarán, amelyek megváltoztatása nélkül nem lehetne irányítani, kormányozni az országot. Vörös T. Károly szerint a kétharmadost törvények közül ma már szinte egy sem ilyen.
Borókai Gábor ugyanakkor megjegyezte: az önkormányzati törvény módosítása is igényli a kétharmados többséget (mint ismert, az önkormányzati rendszert átalakítaná a Fidesz-kormány, ha meglenne hozzá egyedül a kétharmados többsége – a szerk.).
Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió Zrt.

A műsor videóját az alábbi linken tekintheti meg:
http://www.dunatv.hu/valasztas2010/kozbeszed_igy_voksoltunk_mi. html

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása