A Nagy Károly Városi Könyvtár és a Nagy Károly Csillagászati Közhasznú Alapítvány szeretettel meghívja Önt és kedves barátait,
„Csillagászati előadások közérthetően”
című programsorozat előadásaira.

Október 15-én (pénteken) 17 órakor
Nagy Károly csillagászata
Előadó: Horvai Ferenc csillagász

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idejére már majdnem befejeződött a bicskei csillagvizsgáló építése. A világ akkori technikailag legjobban felszerelt csillagdájában azonban nem kezdődhetett meg a programszerű észlelés. Nagy Károly csillagász emlékezete mégis fönnmaradt. Az előadásban a csillagász, a matematikus, a feltaláló, az ismeretterjesztő, a nyugati utazó, a forradalmár és a gazdasági szakember Nagy Károly életét és munkásságát ismerhetjük meg.

November 5-én (pénteken) 17 órakor
A Világegyetem építőkövei
Előadó: Horvai Ferenc csillagász

A kérdés egyszerű. Milyen is az Univerzum? A válasz annál bonyolultabb. Ha egyáltalán létezik pontos válasz. Az előadás során a minket körülvevő Világegyetem szerkezetéről, a galaxisokról, galaxis halmazokról lesz szó. S megpróbáljuk megkeresni a Föld helyét benne.

November 26-án (pénteken) 17 órakor
A Nap és bolygói
Előadó: Horvai Ferenc csillagász

Mi a közös az alábbiakban: Nap, kisbolygók, üstökösök, holdak, nagybolygók, stb.? Valamennyien a Naprendszer tagjai. Mind külön világok. A Naprendszerben számos égitestnek van légköre, tengerei, hatalmas vulkánjai. Az előadásban megismerjük bolygótestvéreinket és Naprendszerünk kisebb alkotóit.

December 17-én (pénteken) 17 órakor
A Hold meghódítása
Előadó: Horvai Ferenc csillagász

"Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás az emberiség számára." A mondat szállóigévé vált 1969. július 21-e, az első emberes holdraszállás napja óta. Az előadásban az űrszondás programok mellett az Apollo-program eredményeit is áttekintjük, de a jövő emberes küldetéseit sem hagyjuk ki.

Az előadások után derült idő esetén távcsöves bemutató.

Az előadások helyszíne a Nagy Károly Városi Könyvtár Bicske, Kisfaludy u. 29.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása