Tisztelt Szerkesztőség!

Bicskéről szeretnék pár gondolatot megosztani. Megjegyzem, senkit nem szeretnék bántani, egyszerűen leírom saját véleményem a városról, melyben élünk.

Az autópálya hídja alatt haladva egy megfakult választási plakátról szellemarc bámul  vissza. Az arc felismerhető az itt élőknek; egy volt polgármesteré, aki lassan 3 éve halott. Szelleme azonban továbbra is kísért a városban.

2002-ben vette át 12 évig regnáló elődjétől a polgármesteri tisztséget.

Az alvóváros mintha felébredt volna álmából, élő várossá kezdett válni. A polgármester sorra aratta a sikereket az övével megegyező színezetű kormány támogatása mellett. Rövid idő alatt elnyerte a város lakóinak bizalmát és az eredményeket nagy tervek, ígéretek követték.

Aki itt él tudja, hogy Bicskén tervekből és ígéretekből eddig sem volt hiány. Az 1980-as évek közepén ide tervezték Közép-Európa legnagyobb hőerőművét, amit a város alatt fekvő szénrétegre alapoztak. A kitermelés viszont olyan költséges lett volna, hogy leálltak a munkálatokkal, a szén a földben maradt. Az erőmű mellé tervezett félig felépült kísértet-lakótelep és a hűtőtó egy letűnt kor mementójaként állt évtizedekig.

A 2000-es évek közepén új tervek születtek a terület hasznosítására, az említett polgármester neve alatt, aki számos más tervvel is rendelkezett, melyből egyedül az ún. Tóváros-lakópark és a gigantikus óvoda felépítése valósult meg.

Mellette volt itt minden:
- a magyar szürkeállományra alapozott tudásközpont (az USA-beli Szilícium-völgy mintájára) a Zsámbéki-medencében, amiből Talentis néven szintén megvalósult pár dolog, de egyik sem Bicskén.
- Budapest-Gate névre hallgató luxus lakópark az Erőmű-tó környékén, világszínvonalú golfpályával.
- „Bicske-Plaza” az Erőmű-lakótelep épületeiből és nyugdíjas-otthon.
- stb.

A horgászokat és pár szkeptikus helybélit leszámítva mindenki boldog volt, hogy most aztán már fellendül itt az élet, jönnek a dúsgazdag külföldiek (írek, hollandok, izraeliek) és Golf-paradicsom lesz a horgászparadicsom helyén.  Vette is fel a város a hiteleket nyakra-főre, hogy kitérkövezzenek egy utcát és a templom melletti teret, illetve kivághassák a magas fákat a Prohászka utca egyik oldalán, hogy kulturáltabb legyen a város, ha már jönnek a pénzes külföldiek.

Hát nem jött sem külföldi, sem a beígért pénz. Nem lett itten golfpálya, pláza, tudásközpont, csak a horribilis összegű adósság. Még a hírekbe sem került be a város, mint egy másik Sukoró, vagy Törökbálint.

A polgármester beteg lett, majd elhalálozott. Azt mondták, ez a betegség okozta a város vesztét, hiszen a polgármester olyan (üzlet)ember volt, aki minden lépését tudatosan alakította, mert mindig tudta, mi lesz a következő, amiből fedezni fogja a költségeket.  Ezt már soha nem tudjuk meg.

A város súlyos örökséget kapott, amibe a következő vezetés a 2008-as válság kitörése idején ült, vagy inkább tenyerelt bele és már tisztán látszik, hogy nem igazán tudnak mit kezdeni a kialakult helyzettel. Pedig a városvezetés színe megegyezik az ország vezetésének színével és a mostani polgármester is országgyűlési képviselő az egyik kormánypártban.

Hogy miért írtam le mindezt? Véletlenül sem azért, hogy egyik, vagy másik vezetőt bíráljam. Nem hiszem, hogy a régi rosszat akart, vagy a mostani rosszat akarna nekünk.

Viszont elkeserítő látni, hogy ez a sokkal többre érdemes város a szemetes, kaotikus utcáival, lepusztult épületeivel, kátyús útjaival, botrányosan rossz közlekedési moráljával és még borzasztóbb közbiztonságával egy fejlődésében visszavetett, döglődő település képét mutatja, ahonnan jobb lenne elköltözni, ha lenne rá lehetőség.

Ha lenne...
De nincs!

Válság van, nem adnak több hitelt és visszafizetni sem lenne miből. Bicskén egy ház nem ér annyit, hogy abból máshol egy másikat vennék egy környező településen, vagy akárhol a közelben.

Őszintén, Önök szerint ki költözne szívesen egy kísértetvárosba?

Üdvözlettel:
Egy bicskei polgár

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása