Az utca teljes lezárását nem hirdették meg. A városvezetés valamiért nem adott elég alapos tájékoztatást a munkálatokról. A város nem túl olvasott portálján jelent meg egy szűkszavú, szinte kötelező közlemény, s a tévében is megkérdeztek egy szakértőt. A bicskeiek felháborodása után kevéssel, melyről a bicske.info adott hírt először - Tessely Zoltán sajtótájékoztatót tartott. Az fmh.hu cikke alapján Tessely Zoltán nem jelentett be semmit, szót sem ejtett a néhány nappal későbbi Prohászka utcai beavatkozás mértékéről, okáról, és annak egyéb bicskei polgárokra tartozó részleteiről.

Bicske belvárosában egy lovászpatonai (Veszprém megye, Pápai kistérség) fakitermelő cég és egy csákvári válalkozás teherautói is dolgoztak. Nyilván az áramszolgáltatóval kötött szerződésük alapján. Azonban a bicskei fák sorsáról illene tájékoztatást kapia a "zembereknek" Bicskén. Kérdés nélkül. Tételesen. Így lett volna tiszta.

 

 

 

Mivel Bicskének korábban - éppen a Tót utcai (Prohászka utca) fakivágások miatt már országos botránya volt évekkel ezelőtt, országos tévék, napilapok foglalkoztak az üggyel, illett volna a korábbiakban minden fakivágást ellenző, árnyas fákért ellenzékben még költőien aggódó Tessely Zoltán (erdészeti középiskolát  is végzett) jelenlegi polgármesternek kiállnia. Egyenesen, világosan elmondania, most éppen mi készül itt és miért.

 

 

Egy ott élő megfontolandó véleménye szerint az egész utcában ki kellett volna vágni (már húsz éve, tehát most is) minden fát a plébániától a Bogyáig, és újakat ültetni helyettük. Vagyis úgy kellett volna dolgozni, mint ahogy a zeneiskola oldalán elkezdték korábban. Mindent kivágni és helyettük hosszú életű, szép és alacsony díszfákat ültetni végig, s azokat gondozni.

 

 

A kivágott fák földszíne közeli csonkján többnyire nem látszik, hogy beteg fák lettek volna, de a fák feljebb lévő törzsében ettől még lehetnek korhadások koruknak megfelelően. Egy éppen előttünk elhaladó teherautó platójára helyezett rönkszállítmányt szemlélve ugyan beteg darabot nem láttunk.

 

 

Az egyik fő motiváció lehet a balesetveszély. Ha egy nagy fáról lehulló nagy ág kárt tesz valamiben (háztető, kerítés, autó) vagy valakiben, a kártérítés a városra hárulhat.

 

 

Javasoljuk, hogy a legközelebbi fasor-kivágást úgy intézze a polgármester, hogy minden kivágandó és gallyazandó bicskei fát bejelöltet és az erről készülő összesítést nyilvánosságra hozza, hozzáférhetővé teszi, de minimum minden az érintett utcában élő családnak méltóztat bejelenteni a fakivágás részleteit.

Határozottan és őszintén.

Izing Antal

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása