Kérdeztem is jó apámat még a hetvennyolc felé, amikor ő nyolc évvel fiatalabb volt mint én most, mit jelent ez a szó: GRIGER? Miért írják nagy, nyomtatott betűvel?  Mit jelent? Mert akkor már majdnem egy éve tudtam olvasni, s azt gondoltam, valami nagyon szépet jelenthet, hogy még kőbe is vésték a templomnál.

Szép szó lehet. Talán német és szent. Mert ha valaiknek a neve, miért csak a családnevét írták oda a talapzatra? Kossuth az más. Arról mindenki tudja, hogy Lajos. Aztán hozzátettük, hogy ez a kő teljesen olyan, mintha szobor lett volna rajta. Egyikünk a többiek segédletével még fel is mászott a talapzatra hittan előtt, amit a hetvenes években még az oratóriumban tartottak, és társunk fennállva a talapzaton úgy tartotta a kezét, mint Kossuth Lajos. Aztán jött a "Nem mersz felmászni!" típusú ugratás, így aztán másztunk a talapzatra, míg észre nem vett egy felnőtt, akikkerl már akkor sem értettünk mindenben egyet.

Aztán apám elmondta, hogy Griger Miklós plébános volt Bicskén még a háború előtt 38-ig, akinek miséjét a nagyszüleim is hallgatták. Politikus is volt,  ám én 1945. májusában született Édesapám annyit tudott, hogy a kommunisták nem szívelték "a Grigert" és azt is, hogy az olyan bicskeiek, mint mi vagyunk, hát azok bizony tisztelték, mert jó szentbeszédeket mondott. A Nemzeti Néppártnak volt alapító tagja a harmincas években, ami szembefordult a kormányzó Gömbös Gyula pártjával. Itt találhatunk róla korabeli cikkeket. Apu diplomatikusan annyit mondott hetvenhatban: a szobrot eltüntették. A kilencvenes években újraállították Bicskén Griger szobrot.

További fotók a képre kattintva - Fotók: Izing Máté


- Apu, és mit csináltak a szoborral, amikor ledöntötték?

- Nem tudom.Senki sem tudja. Azt sem, hogy kik döntötték le.

- De te tudod, nem?

- Mondogatnak ezt azt, de semmi biztosat.

- Beledobták a patakba? – kérdeztem.

- Dehogy, onnan már régen előkerült volna.

- Akkor a halastóba...

- Jaj. Dehogy. Ott is meglett volna már.

- De ott belemerült volna az iszapba. Nyakig ér.

- Neked nyakig. Ne mondd már, fiam. És amikor lehalásszák, akkor a gereblye majd nem akad bele?

35 évvel később

Elmerültünk a kútba, mint önmagunkban szoktunk néha.

Kezdődött azzal, hogy idén tavasszal azt mondta el nekem a bicskei, kistószegi Horváth Dodi - Gyuriék garázspartiján, hogy az ő apósa tudta, hogy a szobrot kik döntötték le, és azt is tudja, hogy hová vihették.

Az üreges, harminc kiló körüli plébános szobrot bicskei, ittas fiatalok, akik magukat hithű kommunistáknak vallották, ledöntötték 1956-ban. (Utólag szemlélve azon is csodálkozom, hogy 1956-ig kibírta a szobor. Talán mert Griger Miklós alapító tagja volt a legitimista Nemzeti Néppártnak, amely Gömbös Gyula kormányával szemben ellenzéki programot hirdetett? Á, kizárt. Még ez sem számított volna az ötvenes években. Szóval csoda, hogy 56-ig kihúzta. )

Az egyik fiatal, Dodi apósának baráti köréből  – az após halála előtti családon belüli vallomása szerint -, a Rajna utcán (ma Dózsa György utca) vagy a Kastély utcán (ma Ady Endre utca) cipelte végig az üreges bronzszobrot. Ő kemény férfi volt, a kastély közelében lakott és talán gondolta, hogy ezt a bűnjelet jól el kellene tüntetni. Bement a kastélyparkba és a Bem utca közelében fekvő, mosoda melletti kútba dobta az alkotást.

Dodi idén azt mondta, nincs sok esélye, hogy még mindig a kútban van, de nem is kizárható, meg kellene nézni, ott van-e. Azt kérdezte, jó ismerőse vagyok-e Vásárhelyi Jánosnak?

- Jó hogy! – válaszoltam. - Amikor az általánosban negyedik osztályosok voltunk 1980-ban, tanított minket egy évig, érettségije után, főiskolája előtt, ahová csak másodjára vették fel mint egyházi gimiből jött tanulót. Mi örültünk nagyon, hogy nem vették fel, mert így legalább tanított bennünket. Nagyon csíptük „János bácsit”. Kedves, megértő, segítő, nevetni szerető és azért követelő tanárt ismertünk meg benne. Úgy követelt, hogy szerettük, mennyire értékeli. Dicsérte azt, aki jó volt, jól teljesített. Mi ezt észrevettük és jól akartunk teljesíteni.

János fogad bennünket irodájában, a sakktábla fölött elmondjuk Dodival, mi az ábra. Arra jutunk, ha meglesz a szobor, ha nem lesz meg, a kút kitisztítása mindenképpen jól jön. A kitisztítás növeli a kút vízhozamát. Ezt a kutat ugyanis a gyermekotthon negyedhektáros gyógynövénykertjének locsolására használják. A kertet, ahol húszféle gyógynövényt termesztenek, munkatársak, nevelők és növendékek gondozzák. A területen nyúlház is van, melyeket hamarosan nyúltenyésztésére fognak használni. A jó kút és a jó víz mindenképpen kell.

Vásárhelyi János ekkor Ivanics Dénes tűzoltót, a BÖT elnökének segítségét kéri telefonon. A kút hat-hét méter mély, ehhez lenne szükség egy létrára, eszközeikre. Végül ők ketten megbeszélik, hogy július elsején dél körül megérkezik egy tűzoltó autó létrával és szivattyúval a kúthoz a kastélyparkba. Kiszivattyúzzák a kút összes vizét.

Havai Róbert, Ivanics Dénes, Jakab Sándor és Molnár Péter összeszerelnek, s kötöznek egy „dugólétra mélybe” elnevezésű hatméteres létrát, azt a diófa alatti egy méter átmérőjű kútba belejátsszuk. Állványzat a felszínen, Jakab Sanka Sándor tűzoltó létrán le a mélybe vízhatlan katonai ruházatban, Havai Csucsu Róbert biztosítja. A kút átmérője szűk.  Lenn kislapáttal meri az iszapot, főleg kavicsot, agyagot, márgát a vödörbe, amit csigán felhúzunk és egy a fűre terített nagy nejlonra borítjuk. Varga Dénes sokat segít nekünk, aki a gyermekottonban dolgozik.

Kemény odalenn vájárkodni Sádnornak, aztán Péternek.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatójátó, Mózessy Gergely úrtól kértem segítséget a kezdet kezdetén. Levelemre így válaszolt:

 

"Tisztelt Izing Úr!

Sajnos magam is beleestem már abba a hibába, hogy így írtam a nevét...

Helyesen Griger, e nélkül. Így talál wikipédia cikket is, országgyűlési almanachot is a neten róla szóló adatokkal.

Magam egy forráskiadvány névmutatójába ennyit írtam róla csak:

GRIGER MIKLÓS (1880, Körmöcbánya – 1938) Szentelték: 1903, 1910-ig a besztercebányai püspökség papja. Egyházmegyénkben Baracskán, Sóskúton, 1931-től haláláig Bicskén szolgál. 1920-tól nemzetgyűlési, később országgyűlési képviselő, legitimista érzelmű, elismert szónok. 1929-ben apáti címet kap.

Személyére mindenképp érdekes lenne kutatni, s nálunk bőségesen lehet is. Két levéltáros kollégát is tudok, aki készül hozzánk ez ügyben (...)

Könyvtárunkban rengeteg munkája megtalálható; és a szokásos egyházkormányzati anyagunkon túl a sóskúti plébániáról idementett iratok is sokat segítenek.

Üdvözlettel

Mózessy Gergely"

 

Abban bízunk, hogy a rengeteg kavicsot azért döntötték a kútba, hogy jó szűrő legyen, s lehet, hogy a kavics már a szoborra érkezett '56 utáni években, tehát le kell ásnunk még mélyebbre.

- Ez betonkemény - hallatszik a kút aljából.

Később, amikor a társát felváltó Molnár Gömbi Péter lapátja beletörik az aljzatba, amikor már a kútgyűrűk alatt járunk, amikor már egy gyenge félköbmétert kitermeltünk, biztosak vagyunk benne, hogy ebben vagy nem volt a szobor sohasem, vagy már tisztították ezt a takarosnak látszó kutat, s akkor feltárták, elvitték innen a szobor maradványait.

Most bicskeiek jártak utána valaminek, ami érdekelte őket. S bár amit kerestek, nem találták meg, de lett helyette egy még kiválóbb kút, egy jóemlékű délután a vendégszerető bicskei kastélyban.

Kutatás. Kútásás.

Olvastam, amikor a csángó ember egy kút mellett megy el gyalog vagy bakon vagy lovon ülve, annyira tiszteli, becsüli, hogy  köszön a kútnak:

"Dicsértessék a kút forrása!"

Hertendi Ervin barátom, a barlangász azt mondja, hogy "a faluban" évekkel ezelőtt néhányan meg voltak győződve arról, hogy a szobor a plébánia és templom között húzodó alagútban található. Ettől szokott kissé süllyedni az út a templomhajó mögött. Ezt a szerintük már romos járatot Ervinék fel akarták tárni, de nem engedték őket a plébániára, ráadásul vélelmezhető, hogy az alagút templombéli kijárata éppen az oltár alatt van.

Dicsértessék minden jó kút forrása! Maradjunk ennyiben.

Izing

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása