A romániai érettségizők szerint az idei tételek rendkívül nehezek voltak, és a vizsgákat is fokozott szigorral felügyelték. Ezzel szemben Daniel Funeriu oktatási miniszter úgy véli, idén első alkalommal történt meg, hogy a sikerrel megméretkező diákok becsületesen, kemény munka árán érdemelték ki az átmenő jegyet. Az ellenzéki politikusok azonban katasztrofális szervezésről, a kormány oktatási politikájának történelmi kudarcáról beszéltek, és a tárcavezető azonnali lemondását követelték,írja az erdélyi Krónika.

A vasárnap közzétett, fellebbezés előtti végeredmény szerint a megmérettetésre jelentkező diákok alig 44 százaléka érte el a sikeres vizsgához szükséges 6-os átlagot. Az erdélyi és partiumi megyékben mért eredmények sem térnek el az országos átlagtól.

Az oktatási miniszter hétfőn gratulált a megyei tanfelügyelőségeknek, melyek "becsületesen, európaiasan szervezték meg" az idei vizsgát. "Románia társadalma útelágazáshoz érkezett, és az idei érettségi vizsga is bizonyítja, döntenünk kell: felemelt fővel akarunk előrehaladni, vagy továbbra is csalafintaságokhoz folyamodunk" – fogalmazott a miniszter, aki gratulált annak a hatvanöt diáknak, akik 10-es átlaggal tették le az érettségit.

Király András oktatási államtitkár szerint nem csak a biztonsági kamerák miatt lettek az idei érettségi eredmények olyanok amilyenek, bár biztosan közrejátszott a tény, hogy az eddigieknél sokkal szigorúbban ellenőrizték a diákokat a vizsgákon.

Dávid László, a Sapientia rektora szerint "tükröt tartottak a középiskolások elé, és kiderült, ki hogy néz ki".

Forrás: INDEX

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása