Tessely „Családbarát” Zoltán és az általa főnökölt családbarát, mindenre bólintó testületünk esetenként havi 25 ezer forint körülire emelte az 1 azaz egy bölcsis után járó havi költséget. Ellenpélda:  Nagykőrös szintén egyetlen bölcsődét működtet, Czira Szabolcs polgármester (Fidesz) elmondta: nem kívánják bevezetni a díjat, mert nem szeretnék azzal terhelni a családokat.

 
Székesfehérvár önkormányzata a mostani, nyárig tartó gondozási időszakban nem él a bölcsődei gondozási díj bevezetésének lehetőségével.
Komárom-Esztergom megyei nagyobb városaiban egyelőre nincs tervben a díj bevezetése. 
Dancsó József, Orosháza polgármestere arról tájékoztatott, végiggondolják a lehetőséget, döntés még nem született. Hozzátette: ha lesz ilyen bölcsődei térítés: jelképes összegű lesz.
 
Így kellett volna, Zoltán, mint Nagykőrösön, legyen az a mai szaktanácsom nulla forint + áfa/hó díjért. 
 
Az a pár, ahol mindketten átlagot, kicsit inkább átlag alatt keresnek és családi pótlékkal és mindenféle bevétellel veszik őket figyelembe, a bicskei bölcsiben havi 19 ezret és más költségeket kell állniuk. 10 ezret a gyermek étkezéséért. Fizetnek 9 ezer gondozási díjat, ilyen címlet Bicskén még sosem volt, szintén a városfejlesztő földrajz-biológia szakos kolléga, Tessely Zoltán nevét dicséri. A szülőknek a zsebkendő, szalvéta pelenka éves költségét is állniuk kell a gondozási díjon felül, ami havi 5-6 ezer forint is lehet. 
 
Sajnos politikusunk nem lát ki a fejéből. A semmiért milliókat zsebel havonta, de nehogy hozzá kelljen már nyúlnia béréhez, még költségtérítést is kap például az utazgatásai költségcsökkentése érdekében. De még azt is megspórolja magának Bicskét szipolyozva, mert a város autóján, a város költségén jár az országgyűlésbe vagy éppen Csabdi házából Bicskére „polgármesterkedni” avagy többnyire szánalmas beszédeket mondani. Még  azt is a város fizeti meg helyette, amikor vasárnap  misére ruccan Csabdiról Bicskére. 
 
Nos, kár is lenne elvárni tőle, hogy a családok életét rendesen végiggondolja. A magyar családok tömegének nincs költségtérítése, a családfők nem kapnak pénzt a semmiért és senki nem szavaz meg másfél milliós fizetésükre kafetériát mint Bicskén történt Tessely Zoltán esetben, vagy ha mégis megszavaznák a mai családfőknek az ételüket ilyen kereset mellett ilyen szegény városban, hát lenne annyi becsület bennük: köszönjük, de nem kérjük. 
 
 Mellesleg a családbarát hatalom egyik kezével a könnyeit törölgeti a demográfiai portré láttán, másik kezével pedig pénzt kér a bölcsődei ellátásért....
 
A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) továbbra is tiltakozik, hogy fizetőssé váljanak a bölcsődék.
Az Országgyűlés elfogadott, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításában azt is rögzítik, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a fenntartó az önkormányzat - a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapíthat meg, amely maximum az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet. 
 
A bicskei bölcsődéből – ahol évtizedek óta jó munkát végeznek a gondozók -, többen is kivenni kénytelenek gyermeküket. 
Mint kiemelték: a törvény ellen mások mellett a BDDSZ "hiába tiltakozott, érveléseiket nem méltányolták, figyelmen kívül hagyták". Ezért a "sebtében elfogadott törvényt" átgondolatlan és családellenes döntésnek tartják - hangsúlyozta a BDDSZ.
 
A szociális államtitkár november közepén az MR1-Kossuth Rádióban  magyarázta a bizonyítványt: csak nagyon szigorú szabályok között szedhetnének bölcsődei díjat az önkormányzatok; a díjnak több feltétele van. 
 
Nagyon szegény, aki ígérni sem tud  - valószínűleg ezt mondogatta magában a polgármester, amikor kampányai idején új bicskei bölcsődét emlegetett.   
 
Tessely 2009-ben még egy pályázati lehetőségről beszélt, amely abban az évben december elsején zárult. Ennek keretében 80 millió forint az elnyerhető támogatás 85 százalékos intenzitással, vagyis 15 százalék önerővel. Bővítést és felújítást lehet megvalósítani egy csoportszoba bővítéssel, vagy teljesen újat építeni két plusz szobával. Ezért kértek egy tanulmányt, amelyből kiderülhetett, melyik változat a város számára elfogadható. 
 
Egyik sem volt elfogadható, mert a bicskei Fidesznek köszönhetően Tessely Zoltán által vezetett Bicske nem nyert bölcsődei pályázatot, hanem hatalmas bölcsődei díjemelést „sikerült” megvalósítania.  
 
A testület 2009-ben egy EU-s pályázat előkészítésekor a képviselő-testület inkább egy új intézmény építésére szavazott.
Abból sem lett semmi. 
 
A polgármesternek nem sikerült elérnie a kormány által ígért bölcsődei férőhelynövelést, amelyhez rengeteg pénz kellene és állami támogatások.
 
Az MTI által megkérdezett intézményfenntartók válaszaiból az derült ki: sok helyen felmérik a szülők jövedelmi viszonyait, attól teszik függővé a döntést. Zalaegerszegen ez évtől, Szolnokon pedig februártól már kérnek gondozási díjat a városi bölcsődékben, az előbbi településen napi 240 forintot, az utóbbin 236 forintot. Pécsett is valószínűleg élnek a lehetőséggel, míg Kecskemét és Nyíregyháza önkormányzata nem tervezi a gondozási díj bevezetését. 
 
Bicske havi 9 ezerben gondolkodik. Így „pártolja” a gyermekek születését, a gyermekvállalási kedv javítását.   
 
Gödöllőn három bölcsődét tart fenn az önkormányzat, de bizony nem kívántak élni a gondozási díj bevezetésével! 
A baranyai megyeszékhelyen, Pécsett valószínűleg élnek a lehetőséggel, jelenleg felmérik a szülők jövedelmi viszonyait. A részletek márciusban lesznek ismertek, de a mintegy 600 bölcsődés gyermek közül 200 után továbbra sem kellene fizetni a szolgáltatásért.
Bács-Kiskun megye székhelyén, Kecskeméten megvizsgálták a térítési díj kiterjesztésének lehetőségét, de nem vezetnek be további fizetési kötelezettséget - mondta Katonáné Szabó Gabriella alpolgármester. Ezt azzal indokolta: a szakmai vélemények szerint a jobb anyagi körülmények között élők többnyire családi napközibe íratják be gyermekeiket, míg az önkormányzat bölcsődéibe járó gyerekek szüleinek gyakran az étkezési díj kifizetése is gondot jelent. Hozzátette, a város által fenntartott bölcsődék mellett több mint 30 családi napközi működik a városban.
Békés megye székhelyén, Békéscsabán az önkormányzat jelenleg egyeztető tárgyalásokat folytat a bölcsődék vezetővel a térítés esetleges bevezetéséről. Kiss Tibor alpolgármester azt mondta: a szülők jövedelemigazolása alapján meg kell határozni, mekkora jövedelem felett és milyen összeget fizessenek a szülők. Ha elkészül az anyag, azt a képviselő-testület elé kell vinni és döntés után lehet a rendelkezést bevezetni. Békéscsaba arra törekszik, hogy egy esetleges költségtérítés bevezetése ne jelentsen nehezen viselhető terhet a fiatal, gyerekeket vállaló családok számára.
A szintén megyei Berettyóújfaluban csak étkezési díjat szednek a jövőben is a bölcsődékben - mondta Muraközy István (Fidesz) polgármester. Hozzátette: ha térítési díjat kérnének az egyik leghátrányosabb helyzetű térségben, akkor azt csak segélyekből tudnák kifizetni az érintettek. Polgáron egy bölcsődei csoportot működtetnek 15 gyerekkel, s a jövőben is csak az étkeztetésért kell fizetni - közölte Tóth József (MSZP) polgármester.
Nógrád megye egyetlen önkormányzati fenntartású bölcsődéjében, a balassagyarmatiban továbbra is csak az étkezés díját kell kifizetni. Mint Csach Gábor (Fidesz), a város alpolgármestere elmondta, azt mérlegelik, hogy az esetleges szabad kapacitásokra néhány órás gyermekmegőrzést vállal az intézmény, és ez a szolgáltatás fizetős lenne.
A somogyi megyeszékhelyhez közeli Hetes polgármestere, Török Tiborné (Fidesz-KDNP) azt mondta: noha szűkös költségvetésből gazdálkodnak, egyelőre mégsem tervezik, hogy a bölcsődében emeljék a napi 600 forint hozzájárulást.
Siófokon egy-egy bölcsődés után napi 365 forintot kell fizetni a négyszeri étkeztetésért, függetlenül a család jövedelmi viszonyaitól; márciustól ez az összeg 380 forint lesz - mondta Kozma Ani, az önkormányzat szóvivője. Fonyód polgármestere, Hídvégi József (Fidesz-KDNP) azt közölte: nem kívánják növelni a szülők terheit; jelenleg a helyi intézménybe járó 20-28 gyermeknek csak az étkeztetéséhez járulnak hozzá a szülők.
Nyíregyházán az önkormányzat kilenc bölcsődét tart fenn, s nem tervezik a gondozási díj bevezetését - közölték a bölcsődék fölött a munkáltatói jogokat gyakorló Gyermekjóléti Központban. Az ötezer lelkes Kemecsén csak étkezési hozzájárulást kell fizetni a bölcsődébe járó gyermekek után - mondta Molnárné Ferkó Rita jegyző. Újfehértó jegyzője, Mátyás B. Szabolcs elmondta: a díjat nem vezetik be a helyhatóság által fenntartott bölcsődében. Csengerben az önkormányzat várhatóan március elején, a költségvetés elfogadásával egyidejűleg dönt a díj bevezetéséről.
A 2800 lakosú Táplánszentkereszten a képviselő-testület úgy döntött, hogy 2012-ben a 20 férőhelyes bölcsődében az étkezési díjon felül nem kérnek más hozzájárulást a szülőktől - közölte ifj. Perl János (független) polgármester. Szentgotthárdon az idén még valószínűleg nem kérnek bölcsődei gondozási díjat, de 2013-tól az önkormányzat rákényszerülhet a lépésre - mondta Huszár Gábor (független) polgármester. Hozzátette: a képviselő-testület még nem döntött erről, ezért biztosat csak a februári ülés után lehet mondani.
Veszprém megye legtöbb városában egyelőre nem kérnek pénzt a szülőktől a bölcsődei gondozásért. Veszprém polgármestere, Porga Gyula azt mondta: nem akarnak újabb terhet róni a családokra. Hasonlóképpen nyilatkozott Berhida, Balatonfűzfő, Balatonfüred polgármestere is. Pápán sem tervezik bevezetni a díjat. Zircen megvizsgálják a lehetőséget - tájékoztatott Ottó Péter polgármester. Várpalotán ezekben a hetekben dolgozzák ki a fizetős rendszer feltételeit, az anyag márciusban kerül a képviselő-testület elé - ismertette Schnöller Kitti sajtóreferens
Ebben az írásban az MTI, a Világgazdaság és a Helyi Téma híradásainak összegzése olvasható a körbetekintés érdeklében, Tessely Zoltán hozzá-nemértése kapcsán.   
Ha még a Nyírségben is képesek arra, hogy eltekintsenek a gondozási díjtól, ezt a Budapesttől 36 km-re fekvő Bicskén is meg kellene tudni tenni. 
Nem mutogatni kell, hanem rendesen dolgozni Bicskéért… 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása