Kérjük Olvasóink segítségét: bicskeonline@gmail.com

 

Tisztelt Bicskei Szó és Bicskei Lakosok! 


Hamarosan eljön a magyar-lengyel barátság napja. Ezen nap alkalmából szeretném kérni az önök segítséget. Külföldi tartózkodásom során összebarátkoztam egy lengyel fiatalemberrel, akit Krysztof Wroebelnek hívnak. Krysztof édesapja az önök városában vesztette életét egy autó baleset következtében. Krysztof szeretné leróni tiszteletét apja balesetének helyszínen, ezért kérte a segítségemet, hogy segítsek neki megtalálni a baleset pontos helyét. Sajnos nem túl sok információt tudott nekem megadni. Az információk a következők:

- Az elhunyt neve: Zbigniew Wroebel
- A baleset időpontja: 1988.10.22.
- Továbbá annyit sikerült még kideríteni, hogy egy helyi vállalatnak dolgozót mint kamion sofőr.

Amennyiben bármilyen információval segítségemre tudnának lenni kérem értesítsenek.

Tisztelettel, Papi Balázs
 
 
Mint azt Monos István olvasónk a levél megjelenése után néhány órával telefonon elmondta, a lengyel kamionsofőrök abban az időben az akkori Erőmű lakótelep fölötti sárga házban, a későbbi menekülttábor épületében éltek, ami ma már újjáépült lakóépület.
 
A BTC pályán foci meccseket játszottak a bicskeiekkel. A sofőrök akkoriban az Ovitnál, a Tatabányai Bányák által 1986-ban megnyitott Mányi Bányánál és a Betonútépítőnél dolgoztak. Esetleg az Ovit régi munkatársait érdemes megkeresni, hátha emlékeznek az esetre. 
 
Monos István megemlíti 1987 telét, amikor hatalmas hó esett és a lengyel kamionosokat is beosztották ellátó sofőröknek. Egyikük Bodmér községből szállította kórházba a szülő anyát.
 
A bicskei rendőrségen bizonyára már nem őriznek semmilyen adatot az esetről, maximum a megyei levéltárban.
 
Az anyakönyvvezető irodájában lehet visszakeresni a halotti anyakönyvi kivonatot, de a baleset helyszínére abban nem lesz semmiféle utalás. marad a balesete utáni napokban, hetekben megjelent Fejér Megyeri Hírlap végigböngészése, ahol a halálos közúti baleset híre minden bizonnyal megjelent. (Posztunkat el is küldjük a Fejér Megyei Hírlap titkárságára, hátha tudnak a családnak segíteni A lengyel-magyar barátság emléknapja közeledtével.)   
 
Ha nincs adat, ha nem találnak semmit, a kegyeletet a bicskei háznál is leróhatja a család vagy akár a BTC pályáján, ahová focizni és sörözni jártak a kamionos szabadidejükben. Olvasónk azt is hozzátette, hogy családjával Wroclaw városában élő és lengyelül jól beszélő lánya szívesen segít Krysztof Wroebel úrnak.              
 
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyegyházát elhagyva, Szárliget felé közlekedve, a felüljáró alatt áthaladva van egy emelkedő, mellette füves-bozótos terület és a szintén emelkedő autópálya. E két út között, a bozótosban van egy fekete vaskereszt: ez állít emléket egy balesetben elhunyt külföldi teherautó sofőrnek, aki az emlékek szerint valószínűleg elaludt vezetés közben, így szenvedett balesetet.
Talán ő lesz az..
süti beállítások módosítása