Augusztus elejétől a kerékpárral közlekedők fokozott ellenőrzését rendelte el Fejér megye rendőrfőkapitánya.  A baleseti adatok tanúsága szerint a megyében az év első hat hónapjában közel nyolcvan százalékkal nőtt a kerékpárosok érintettségével végződő balesetek száma az előző év hasonló időszakához képest, de emellett az is megállapítható, hogy történt mindez zömmel a kerékpárosok hibájából. A fokozott ellenőrzés visszavonásig tart…


Fejér megyében az elmúlt év első hat hónapjában összesen 19 kerékpáros baleset történt lakott területen belül. Ez a szám 34-re emelkedett 2012. első hat hónapjában, ami 79 százalékos emelkedést mutat. A baleseti okok vizsgálatakor kimutatható volt, hogy a balesetek főként a kerékpárosokra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt következtek be, azon belül is fokozott balesetveszélyt jelent a kijelölt gyalogos átkelőhelyen kerékpárt hajtók közlekedése olyan helyen ahol nincs kerékpárút, vagy kerékpáros átvezetés. A balesetek visszaszorítása érdekében a megye rendőrfőkapitánya elrendelte a kerékpárosok fokozott ellenőrzését. Az ellenőrzés visszavonásig tart.

Az ellenőrzés során a megye településein – ott ahol kerékpárút van, illetve az úttest alkalmas a kerékpárral való közlekedésre – még nagyobb figyelmet fordít a rendőrség a szabálytalanul, a járdán kerékpárt hajtókkal szembeni fellépésre, a szabálytalankodók kiszűrésére, szankcionálására. Hatékonyan kívánnak fellépni a kijelölt gyalogátkelőhelyen áthajtó kerékpárosokkal szemben, olyan helyen, ahol nincs kerékpárút, vagy gyalogos átvezetés. Ellenőrzik a kerékpár kötelező tartozékait, különös tekintettel a világító berendezésekre, fékekre.

A szigorúbb ellenőrzéssel, valamint a kirívó szabálytalanságok szankcionálásával a balesetek csökkenését, a közlekedési morál javulását remélik a megye rendőrei.


Székesfehérvár, 2012. augusztus 7.



R. Szabó Ágnes
FM RFK szóvivő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arról van info, h milyen tartozékok hiányáért IS jár megrovás? (lásd csengő, prizma, stb)
@greenpiece: Ide vonatkozó KÖHÉM rendelet: Kötelező
1.Fehér színű első lámpa
2.Piros színű hátsó lámpa
3.Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
4.Két, egymástól független fék
5.Csengő
6.Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
7.Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok)
8.Ha a kerékpáros sisakot visel és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)
Ajánlott
1.A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák
2.Karos szélességjelző prizma (előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverővel)
3.Visszapillantótükör
4.Sárvédő
süti beállítások módosítása