Korrekt tájékoztatást akarunk

Címkék: állatorvos

2012.10.10. 15:30

A www.ebcenter.hu ajánlott tartalmának egy civil kurázsival alaposan megáldott, ügyfelüket segíteni  akaró  részét osztja meg most a Bicskei Szó abban a reményben, hogy a testület valóban napirendre tűzi ezt a kérdést mielőbb, a káosznak véget vet és döntésével a bicskei kutyabarátokat fogja szolgálni. Mi mást tehetne?    

Az alábbi levelet elküldtük a Polgármester Úrnak és a Jegyző asszonynak:

Tisztelt Tessely Zoltán Polgármester Úr!

Bicskei állatorvosként és állattartóként ezúton szeretném hivatalos tájékoztatását kérni a 2013-tól bevezetésre kerülő ebadóval kapcsolatosan. Egyúttal szeretném felajánlani szakmai segítségemet, támogatásomat a kérdés megvitatásához.

Előzmények:

A nyár folyamán állatorvosként és állattartóként is levelet kaptam az Önkormányzattól, melyben arról tájékoztattak, hogy Bicskén 2013-tól 4000 Ft /eb mértékkel bevezetésre kerül az ebadó. A helyi döntés értelmében a törvény szerinti mentességeket (ivartalanított és mikrochippel ellátott kutyus, menhelyi kutyus stb.) kiterjesztették a mikrochippel ellátott, de nem ivartalanított kutyákra is. Egyik ügyfelünk azonban az Önkormányzat ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kapta, hogy ezt a rendelkezést hatályon kívül helyezték, így önmagában a mikrochip (amely az új állatvédelmi törvény szerint 2013-tól minden 4 hónaposnál idősebb eb esetén kötelező) nem mentesít az ebadó alól.

Tárgy:

Állatorvosként több száz kutyatulajdonossal állok kapcsolatban, akik joggal várják el tőlem, hogy a mikrochip beültetésről és az ebadóról korrekt módon tájékoztassam őket. Ezért ezúton kérem mielőbbi hivatalos állásfoglalását, tájékoztatását arról, hogy a mikrochippel megjelölt, de nem ivartalanított kutyák esetében él-e 2013-tól a mentesség!

Javaslat:

Bár a véleményemet nem kérték ki, mégis néhány gondolatomat, tapasztalatomat engedje meg, hogy megosszak Önnel az ebadó bevezetésével kapcsolatosan.
1. A Bicskén élő kutyák számát illetően pontos adatokkal az Önkormányzat feltételezésem szerint nem rendelkezik (mivel az eb összeírás évek óta elmaradt). Én úgy gondolom, hogy 4000 háztartással, 10 000 lakossal számolva 1500-2000 kutyánál nem valószínű, hogy több lehet a városban. Ez még akkor is, ha valamennyi kutyatulajdonos befizeti az összeget (amire kis esélyt látok) a város költségvetéséhez képest elenyésző.
2. Az eb-összeírás, a lakosság tájékoztatása, a nyomtatványok elkészítése, az adatok feldolgozás, az adó behajtása jelentős összegeket fog felemészteni. Korábban épp ezen indokok miatt vezették ki az olyan „kis” adókat, mint a kommunális adó.
3. Amennyiben az adó önbevallással lesz teljesíthető, annak eredményessége erősen megkérdőjelezhető. Gondoljon bele, hogy a kutyatulajdonosoknak vajon hány százalékát teheti ki azok száma, akik még a kötelező veszettségelleni vakcinázásról sem gondoskodnak, még akkor sem, ha ezzel nem csak a kutyájuk, de önmaguk és családjuk életét is veszélyeztetik.
4. Vajon érdemes-e az egyébként is túladóztatott, megfáradt lakosságot egy újabb olyan sarccal sújtani, amelynek összege, behajtása és eredményessége is kétséges, ugyanakkor a közhangulatot jelentős mértékben rombolja.
5. Szeretném felajánlani együttműködésünket, ötleteinket egy bicskei „Felelős Állattartásért Alapítvány” létrehozásához, mellyel tudnánk támogatni az itt élő állattartókat, hogy valóban úgy gondolkodjanak, gondoskodjanak állataikról, ahogy az a tudatos és a saját valamint a természet jövőjéről felelősséggel gondolkodó emberhez méltó.

Bicske, 2012-10-10

Üdvözlettel és tisztelettel:
Dr. Soltész Attila
Dr. Soltészné Süli Klára

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása