Év végéig minden kutyát meg kell jelöltetni chippel, ami megkönnyíti az ebek azonosítását, nyilvántartását. Aki elmulasztja, januártól büntetéssel sújtható!

Az ebek jelölésének ellenőrzését a jegyzők, illetve az állat-egészségügyi hatóság végzi. Aki megsérti az állatvédelmi jogszabályokat, vagy azoknak nem tesz eleget, állatvédelmi bírságot köteles fizetni. Ennek mértéke függ a jogszabálysértés súlyától, ismétlődésétől, az állatnak okozott sérelem jellegétől, időtartamától is.

Az állatvédelmi bírság alapja 15 ezer forint. A különböző súlyú szabálysértések esetén a kormányrendeletben meghatározott szorzókat kell alkalmazni. A kötelező egyedi jelölés elmulasztása 3-as szorzóval szerepel, tehát elvileg 45 ezer forintos bírsággal sújtható az, aki nem helyeztet chipet a kutyájába.

Az állatvédelmi bírság, amelyet az állatvédelmi hatóság ró a hanyag tulajdonosra, 15 ezer forinttól akár több százezer forintig is terjedhet - a bírság összege a jogsértés körülményeitől függően változik. A vonatkozó kormányrendelet szerint, ha valaki elűzte, kitette az állatot, illetőleg ha az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltotta ki, a bírság megállapításakor a legmagasabb szorzót, a tízest kell alkalmazni, vagyis a büntetés 150 ezer forint - áll a Bicskei Ebrendészet Bicske lakosságának tájékoztatását segítő közleményében. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása