bezár.jpg

Talán az én számból nem hangzik furcsán: ez egy újabb jó alkalom elhagyni a cigit. Ne vegyünk ezektől semmit, ne támogassuk ezt a világraszóló trafikmutyit! A trafikok, vagyis a dohánykiskereskedelem lenyúlása olyan vérlázítóan cinikus hadművelet volt, hogy nincs itt más stratégia, mint az egyéni bojkott.

A trafik törvény vitájában, végtelen álszent módon, végig azzal érveltek, hogy majd ők megszüntetik a tüdőrákot. Nem átallották a fideszes orvossal (aki maga is leszokott) elmondatni az expozét. Végig a dohányzás okozta halálozás magas gyakoriságával érvelt, pedig már akkor nyilvánvalóvá volt, hogy itt nem egészségvédelemről, hanem a piac teljes lenyúlásáról van szó. De hadd legyen nekik igazuk! A dohányzás tényleg rendkívül megterhelő mindenkire és tényleg nagyon sokba kerül a társadalomnak, ne engedjük, hogy a fidesz-közeli trafikosok mérgezzenek minket!

Már a törvény címe is álságos volt: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításról… Jöttek a szövegek, hogy jelenleg is tilos, mégis kiszolgálják a 18 év alattiakat cigivel. Persze, ha nem a hatóságok bedarálásán fáradoznának, akkor ki lehetne kényszeríteni a meglévő jogszabályok betarttatását. Az erős állami kontroll és az elkülönített tobacco shop-ok gondolata rendben van, de ehhez nem kell államosítani, és nem kell ilyen szemérmetlenül lenyúlni a piacot.

A legszebb az volt, hogy a történelmi példára hivatkoztak, hogy lám, akkor is hadirokkantak kapták a trafikokat, és majd most is megváltozott munkaképességűeké és GYES-ről visszatérő kismamáké lesz a koncesszió. Látjuk, kiké lett. A helyi fidesz-káderek hozták a döntéseket, ők rajzolták a kettős- és hármas kereszteket a bírálók kottájára. Strómanok nevén bejegyzett pártfészkek lesznek ezek, ahol majd alá lehet írni, amit a Vezér éppen kitalált.

Látszott, hogy nem lesz túl nagy biznisz a Nemzeti Trafik, ezért kétszer is módosították az elfogadott törvényt, bővítették az árusítható portékák körét. És most, hogy már a haverok kezében a koncesszió, Lázár megemelteti a kétharmaddal az árrést. És lám, egyes pályázók mintha ráhibáztak volna erre, ők eleve így rakták össze az üzleti tervet. Mások pedig, be sem adták a pályázatukat, mert sehogy sem tudták kikalkulálni a meglévő feltételek között a tisztes nyereséget.

Azt gondolják, hogy már elfelejtjük, hogy Lázár János kebelbarátja gépén íródott a törvénytervezet, aki a hódmezőlázárhelyi székhelyű Continental dohánygyár erős embere. Ez a törvényhozási aktus sem tér el a fideszes nívótól: kicsavarni a meglévők kezéből az üzletet, és odaadni az övéiknek. A multik cigije helyett ezután a nemzeti cigitől leszünk betegek. „De itthon marad a haszon” - szajkózzák az Orbán-egyház buzgó hívei. Ühüm!

Emberek! Én sose dohányoztam. Az Egészségügyi Bizottság tagja vagyok. Mániám a népegészségügy. Ezerrel azon dolgozom, hogy minél kevesebben szokjanak rá. És minél többen le tudjanak jönni róla. Hogy a TB támogassa a nikotinfüggők kezelését. Hogy nagy kampányok indulhassanak a fiatalok dohányzásának visszaszorítására. A nagy lázári dohánymutyitól függetlenül is. Hát, most egy okkal több, hogy kevesebben cigizzenek. Akinek nem veszi be a gyomra (tüdeje), hogy ezektől vegye a dohányt, az ne vegye! (a kép az origo.hu-ról való)

 

   Szilágyi László

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása