Május 22-én este civil kezdeményezői megtartották azt a lakossági fórumot, ami a Szent László patak partjának közelében élők biztonságát feszegette.

A több mint másfél órás tanácskozás körben állva, összesen kb. harminc fő részvételével zajlott a házak előtt, szemben a mésszel fertőtlenített csatornaszemekkel, melynek közelében ott élő bicskei kisgyermekek is játszadoztak... 

A találkozó legelőremutatóbb mozzanata volt, hogy a bicskei polgárok kezdeményezték egy önkormányzati alapítvány létrehozását, ami a terület mentesítése érdekében dolgozna. Egy ott élő javaslata szerint minden bicskeinek, akinek ingatlana a patakpart és a felszíni vízelvezetés hiánya miatt veszélyeztetett, fizethesse a nemrégiben a testület által 100%-al megemelt építményadója teljes összegét akár ebbe az alapítványba.

A találkozó feltétlen pozitívuma, hogy a városvezetés és a Szent László patak partja közelében élő lakók között kialakulhat az eddigieknél sokkal jobb információs kapcsolat, ami az együttműködés alapfeltétele. 

Tessely Zoltán polgármester ugyan érdemi információval sajnos nem szolgált a régen várt árvízvédelmi töltés megépítése kapcsán. A Bicskei Szó nem hivatalos forrásból úgy tudja, az elmúlt időszakban Bicske városa egy apró figyelmetlenség miatt az utolsó pillanatban elmulasztott beadni egy teljesen kész  árvízvédelem érdekében megírt pályázatot. Mint kész tervekre, gyakran hivatkozik az akkor elkészültekre a városvezetés.

2011-ben Bicske polgármestere Nyíregyházán (!), a Kölcsey Tv-nek is arról beszélt, hogy előkészületi stádiumban állnak már a megoldással, s bizony ha néhány héttel később kérdezik - mondja Tessely Zoltán -, akkor már többről tudna számot adni...

Vajon tud bármi közjót szolgáló többletről e tárgyban számot adni néhány héttel évvel később Tessely Zoltán?

Költői kérdés. Nem várunk választ - mert sajnos tudjuk. 

 


A fórumot a lakott területen húzódó partra kerülő árvízvédelmi töltésről tartották, de erről a polgármester gyakorlatilag nem beszélt. Annyi hangzott el részéről érdemben, a szintén parton fekvő üzemre lehet számítani.

A város minden bizonnyal saját forrásból nem áldozna, nem tud áldozni erre a munkára, hanem az egyes hírek szerint a 2014-től esetlegesen megnyíló EU pályázati forrásokra, vagy az állammal köthető stratégiai megállapodásra vár. A polgármester elmondta, hogy a városban sok helyen vannak problémák - ez igaz! - és mindenkinek a sajátja a legfontosabb.

A másik fontos kérdése, napirendi pontja volt a találkozónak az ártéren, önkormányzati engedéllyel megépült társasházegyüttes esete volt, ahol komplex problémaként jelentkezik az árvíz, belvíz, szennyvíz együttható - Bicske város egyik legmélyebb pontján. A városvezető elmondta, hogy nem lehet megoldani a problémát, mert az esővíz bele fog folyni a szennyvízcsatornákba. A jelenlévők szerint nincs olyan műszaki probléma, amit ne lehetne megoldani. Egy ott élő elmondta, hogy mindene a lakásában van. Hozzátette Tessely Zoltán polgármester szavaira reagálva a patak parti lakos: ilyen alapon egy árokparton fekvő beteg embert is otthagyhatnánk kezelés, gondoskodás, fájdalomcsillapítás nélkül, hogy már csak tíz napja van, nem tudunk segíteni, mert más dolgunk van, minek foglalkozzunk vele.

A Fejérvíz Zrt. részéről Gulyás József, az üzemmérnökség vezetője vett részt a megbeszélésen, tájékoztatást adva szakmai szempontokról. Ezzel a céllal jelent meg a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnökségétől Kiss Jenő szakaszmérnökség vezető. 

A Bicskei Szó  a fórumon is felvetett szempontja szerint a pályázati célban használható elem lehet az a tény, hogy a helyszínen jelentkező közegészségügyi, vagyonbiztonsági problémákhoz sajnos társul egy harmadik: a környezetvédelmi. A szennyvízhálózatból a belekerülő csapadékvíz miatt időnként az ártéri utcán álló szennyezett víz a patak (még) élő vízébe kerül, tehát a környezetszennyezés is jelen lehet.

A Fejérvíz Zrt., mely Bicske városától bérli a csatornarendszert, minden tőle telhetőt megtesz. A "Jókai átemelőn" folyik át Bicske szennyvízének háromnegyede.

A valódi probléma - mind az árvízi, mind a szennyvizes témában - jelen esetben is a felszíni csapadékelvezetés régi hiánya, megoldatlansága, ami teljes mértékben önkormányzati felelősség és feladat.

Izing

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása