Kedves Bicskei Napló,
azt hiszem, nem érdektelen a probléma, amit felvetek, bár egy részével már többször foglalkoztál az egyetlen helyi demokratikus nyilvánosságot biztosító fórumban, a Bicske-blogban.
Azért is itt írok, mert mindazok, akik a "régi benzinkúton" túl, a kertvárosban, vagy a nagyállomás felé laknak, kb. 23 éve megtanulták azt, hogy bár hivatalosan nem, praktikusan az önkormányzat Bicske-Külterületként kezeli ezt az egész területet. Itt zárták be az óvodákat, itt rohad akár hetekig is a gaz a közterületeken, itt nincs se pad, se szemetes, se közvilágítás, és ide már a "központban" puccosítási célból kirakott muskátlikból sem jut. Bár ha kérni lehet, előbb a minimálprogramot szeretnénk, úgymint járható út, járda, közvilágítás, és ha mindez megvan, ám legyen, jöhetnek a muskátlik is. (Bár egy település, amelyik a központban térkövezést, sétálóutcát csinál, muskátlit aggat a főútra, de hagyja az összes többi utcáját lerohadni, az inkább egy szakadt dzsentrire emlékeztet, aki még akkor is merészen elálló kisujjal issza a kávéját, amikor lerohad róla a gatya...)
Az egyik alapvető probléma a malom előtt parkoló teherautók tömkelege - erről már írtál, de változás nincs. Rendőr sehol, közlekedni képtelenség. Ezért az emberek egy nagy része az állomást inkább a Zrínyi utca felől közelíti meg, hajnali 5-től éjfélig kb. 80-100-120-as tempóban. Nem törődve azzal, hogy itt is emberek élnek, akik nem egy Forma-1-es pálya mellé költöztek anno. Az utca lakossága ugyan - nagyon sok támogató aláírással mellékelt levélben - 2006-ban kérte az önkormányzatot, hogy vagy fekvő rendőrt tegyenek ki, vagy sorolják be az utcát a Bicskén oly sok helyen látható 30-as övezetbe. Nos, boldogult polgármesterünk tömör válasza annyi volt, hogy egyik sem lesz, mert "az emberek az állomás felé sietnek, ezért itt nem lehet szó forgalomcsökkentésről". (Azóta persze, e válasz fényében, ami a helyben lakók véleményére magasról tesz, őszintén örülünk, hogy még nem lett a Zrínyi utcából gyorsforgalmi út...) Természetesen egy egyirányú, szűk utcáról beszélünk - igaz, ez sokakat nem zavar abban, hogy a kötelező haladási iránnyal szemben közlekedjenek, ilyenkor aztán megy a dudálás és anyázás, jobb esetben szenvedés és próbálkozás a kikerüléssel. Persze értem én - alighanem azért is erre száguld rengeteg ember az autójával, mert a kétszer egysávos, kényelmesebb Szent István út-Móricz Zsigmond utcán a malom előtt parkoló, sokszor mindkét oldalon akár 4-5 teherautót, és az itt átjutni próbáló buszokat kerülgetni nemcsak életveszély, de sokszor képtelenség is. (Megjegyzem, a településrész önkormányzati képviselője meglehetősen testközelből figyelheti a fejleményeket, de úgy tűnik, e téren passzivitása leküzdhetetlen, képviselői munkája a környékbeli óvódák felszámolásából a kommunális adó emeléséből és a botrányos képviselői, polgármesteri és hivatali fizetések és egyéb juttatások megszavazásában ki is merül.) 
De nemcsak a malom előtt parkoló teherautók okoznak problémát - és itt jön a másik "helyi" probléma. A Csabdin élő polgármester nyilván nem tud erről, ezért is írom meg - elvégre eddigi munkája alapján napnál világosabb, hogy a nagyállomásra térkép vagy gps nélkül ki sem találna - különben nem így nézne ki a környék.
A nagyállomás mellett ugyanis egy tehervonat-rakodó működik - így a kőszállító dömperek jelenléte ugyancsak mindennapos. Hogy ezek a kocsik, kiváltképp megrakodva, milyen kárt tettek már eddig is a Móricz Zsigmond utcában, a Szent István úton és az állomás előtti parkolóban, ahhoz elég egyszer eljönni Bicske e kies, távoli tájára. De személy szerint az utak állapotánál is jobban zavar, hogy egy nagy halom, sokszor szinte kisebb dombnyi kőzúzalék hétszámra ott áll az állomás mögötti placcon - és talán nem kell mondanom, mit jelent ez akkor, amikor megindul a szél. A kő marad, a kőpor útra kel - és az egy dolog, hogy beterít a környéken mindent, de vajon az itt élőknek, vagy buszra, vonatra várakozóknak a tüdeje ezt meddig bírja?
Hosszan tudnám még sorolni, de most legyen elég ennyi. Azt már nem várom, hogy az önkormányzatban bárki észreveszi magát, és lép az itt említett problémákkal kapcsolatban - de legalább tudjunk róla.
Üdvözlettel,
a Bicskei Vadnyugat egy lakója

Ui.: Na jó, őszinte leszek: egy icipici remény azért él bennem, hogy mégis működik a magos hivatal: kb. egy hónapja történt, hogy a már említett Zrínyi utcának a Móricz Zsigmond utcai végén lévő behajtani tilos-táblát egy rendkívül értelmes emberi lény megfordította. A rendőrök napjában 4-5 alkalommal is elmentek mellette, de őket láthatóan nem zavarta, hogy az utca túlsó végén egy kötelező haladási irány-tábla van kitéve, fent pedig egy értelmetlen (lévén megfordították, így a közlekedők számára bal oldalon lévő) behajtani tilos-tábla volt. Ők egyszer sem fordították vissza. Kétszer kellett telefonálnom a hivatalba - elsőre egy hétfői napon, ahol sikerült egy - feltehetően - titkárnőre hoznom emiatt a frászt, aki erőteljes sápítozásba kezdett, hogy jaj ez milyen balesetveszélyes, hát majd szól valakinek. Mondanom sem kell, semmi nem történt. Így a rákövetkező hét szerdáján ismét a telefonhoz nyúltam - ekkor egy férfiember megnyugtatott, hogy csak egy 13-as villáskulcs kérdése az egész, és majd intézkedik. Úgy is lett - még aznap visszafordította egy (vagy több?) avatott kéz. Ezúton is köszönet érte - visszaadta a reményemet, hogy van még ezen a településen valaki felelős beosztásban az én adómból, akit azért az is érdekel, hogy mi történik a városban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért azt is érdemes lenne megemlíteni, hogy a vasútvonal úgy választja le Bicskéről a Csákvári utat és környékét, mint a "Grand kanyon"
Igen, ez az a rész ahol nincs még járda sem és az úttesten kénytelenek közlekedni a "Bicskeiek"
(Lehet, hogy jobb is lenne leszakadni erről a dilettáns városvezetésről és inkább
"Orbánfalvához tartozni")
Csak a "cigány" hídon, és a telepi hídon keresztül lehet a "város" központba eljutni. Illetve van a vasút állomás mellett egy gyalogos felüljáró, amit mindenki csak a saját felelősségére használjon, mert katasztrofális állapotban van
Én személy szerint megfosztanám Bicskét a városi rangjától, mert szerintem csak az nevezhető városnak, ahol nem csak az adót szedik be, hanem vissza is forgatnak belőle valamennyit a "város"-lakók szolgálatára.
Az szép.. :-(
Jellemző..
süti beállítások módosítása