Harminckilenc éves, több képesítéssel rendelkező munkanélküli bicskeivel beszélgetek.

 

Augusztus óta munkanélküli. Az ellátásból már kikopott. Dögölj éhen kategóriába pakolta a rendszer. Korábbi munkahelyéről azért küldték el, mert elérte ikszedik, talán ötödik ottani évét, ami után már nem egy havi, hanem két havi bér járt volna neki végkielégítésként.... Micsoda rizikó... Micsoda kockázat...

Kis bérünkért "szarrá hajtottak bennünket", egy vezető úgy beszélt velünk, ahogy éppen ébredt.

Azóta sem sikerült munkát találnia. Mint mondta, itt a munkaerő piacon, ahol munkavállalók részéről túlkínálat van: 

- ha valaki pályakezdő, az a baj,

- ha valakinek még nincs gyereke, tehát még lehet, akkor az a baj,

- ha már van egy-két kis gyereke, az a baj,

- ha már nagy gyereke van, az a baj, hogy öreg.

Droid kell ide - mondja keserű mosollyal. A negyedik osztályú droid, mely nem önálló, tehát nem lehet baj vele.

"Negyedik fokozatba ugyanis olyan droidok tartoznak, melyeknek sokszor komplex feladatokat kell, hogy ellássanak, azonban ezek olyan természetűek, amelyek esetén a teljes önállóság inkább hátrányt, mint előnyt jelentene a tulajdonosra. Tipikusan a roham- és őrdroidok intelligenciafokozata. Egy erős és agresszív harci droid fellázadása (de éles harc közben akár a parancsok végre nem hajtása is) óriási kockázatot jelent, ezért a tulajdonosok és gyártók inkább elfogadják a korlátozottabb hatékonyságot, mintsem hogy megbíznának egy gép önálló feladatkiértékelésében."

  Millió munkahely, mi?! Mint a millió-millió rózsaszál.... Vállukon szerszámmal és nejlonszatyorjukkal komótosan ballagó közmunkások a nagy magyar millió új munkahely jelképe láthatósági mellényben, akikkel semmi baj, hiszen még nagyobb szegénységben élő családok tagjai, akikkel eljátszatják ezt a színházat. Ez lett a nagy munkahelyteremtésből abban az országban, ahol már nem munkahelyteremtés működik, hanem menekülő cégek, tőkemenekítés, menekülő magyar állampolgárok. És a közmunkások létszáma a statisztika kedvéért tovább növekszik.

Kevés olyan család van Bicskén, ahol még férj és feleség ne beszélt volna arról, hogy el kellene innen húzni a retekbe, de legalább a gyerekeket fölkészíteni erre, de míg van bennünk annyi erő, hogy idős korunkat ne a szétlopott nyugdíjpénztárakra vagy ún. biztosítókra bízzuk - menjünk, hogy legyen már némi tartalékunk. Mert szarrá hajtanak  bennünket ott, külföldön  is, de legalább nem havi 60-80 ezerrel ft-nak megfelelővel szúrják ki a szemünket - nesze bameg fizessél belőle havi 12-20 ezer forintos földgázszámlát, ami gázon, ha fölteszed a tejet forralni nagy-lángon, hamarabb megsavanyodik mint felforrna. Rezsicsökkentő kis tojások ott a pr osztályon havi hatszázért, szóljatok már apunak, hogy az állítólagos rezsiháborúban tüzérségi előkészítésként először is talán javíttasson pl. a földgáz fix kalóriáján, kilojoule meg ilyenek, aztán beszélgessünk köbméter árról.

Fölhívott egy önkormányzati munkahelyet. Az volt a baja a főnöknek, hogy hitele van és azt törleszti. Há' de kis kezit csókolom, nem privatizáltam semmit, a lakásomért törlesztek, mert különben albérletben maradtam volna, saját pénzem nem volt rá fiatalon, ne tessék már munkavállalóként diszkriminálni olyan alapon, hogy van-e hitelem vagy nincs. Értem. Hallottam, hogy készülődés van a kampány miatt arra, hogy a közalkalmazottaknak tán segítenek kifizetni a hiteleiket és jött a központi bizottság ukáza: ne vegyünk fel hitellel senkit. Mindezeket persze nem mondta el, csak nekem, mikor beszélgettünk. S hogy a mai fiataloknak az elmúlt 23 év miatt sokkal nehezebb dolga van, mint a hetvenes nyolcvanas években indulóknak. 

Kérdezi, sokak nevében, hogy ezek a jól fizetett szavazó droidok, a "politikai elit" tagjai vajh ugyanazon a Magyarországon élnek ahol mi?

Hány éves? - kérdi egy munkahely telefonközpontosa.

Harminckilenc leszek.

Öreg - telefon lerak.

Valószínű napi 250 telefon teszi ezt a "polgári hangnemet" egyetlen melóhelyért. 

Emberünk azt mondja, hogy a millió-millió új munkahely országában törvénybe foglalná, hogy minden munkáltatónak kötelessége kellene legyen értesítenie a jelentkezőt arról, hogy kell-e munkaereje vagy nem. Mert arra képesek, hogy kézzel írott, gépelt, fényképes cv-t kérjenek fényképpel, ujjlenyomattal, dns-el, anyja neve két példányban, de egy árva kis "Nem" szót vagy "kösz most nem"-et  nem tudnak emailben megválaszolni, ha nincs szükség arra az emberre, aki a pénztelenség kétségbeesett helyzetében próbálkozik a túléléssel a mai Magyarországon. Ami a blabla szerint ugye egyre jobban teljesít. Van akinek igen - plusz költségtérítés plusz cafetéria zsebelik a pénzünket - nulla teljesítményért, a legnagyobb szakítókat fedezve mély, egyetértő hallgatásukkal. 

"....az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg..." 

Radnóti: Nem tudhatom /részlet/ 

1944. január 17. 

                                                                                                                       I.A.

                    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása