Mit is jelent ez a néhány szám? Bizony nem telefonszám, hanem egy fontos kapcsolat néhány jellemző adata számokban. Altshausen és Bicske között 1993-ban kezdődött az a testvérvárosi kapcsolat, amelynek kiindulópontját Tabódy István kanonok és Pallavichini Frigyes őrgróf barátsága adta.

Georg Mössle, - aki ma már nyugdíjas iskolaigazgató- és Lanczendorferné Kósa Katalin, iskolánk matematika tanára ugyanolyan jókedvvel szervezik a programokat, és frissen tartják a kapcsolatot, mint régen. Szerencsére csak az évek száma változott, de a lelkesedés nem.

althaumazsi.jpg

2014-ben újabb 32 bicskei tanuló ismerkedett meg erdei iskola formájában a Baden-Württenberg tartománnyal, az altshauseni iskolával, altshauseni tanárokkal, akik közül néhányan már nyugdíjasok, mégis velünk töltötték az estéiket, családjukat, munkájukat félretéve. 50 német hetedik osztályos tanuló és tanáraik pedig már készülődnek a zánkai táborba. Annak is örülünk, hogy 6 altshauseni pedagógus is várja már a bicskei és környékbeli programokat, akik az iskolánk meghívására érkeznek hozzánk május végén.

Néhány szám és mégis mennyit mond. Ugyanazok a célok 21 év elteltével is. A partnerkapcsolat és hagyományok ápolása, barátságok kötése, idegen nyelv tanulása, új kultúra megismerése. Ezek mindig vissza-visszatérő gondolatok a kiutazások előtt.

Most a kirándulás után még kiegészíteném azzal, hogy a szociális fejlődésre és közösségi összetartozásra is nevel ez az egy hét. 16 fiú és 16 lány együtt ismerkedik – igaz csak néhány napig – egy idegen országgal. Muszáj türelmesnek lenniük, megvárni egymást az étkezésnél, a tisztálkodásnál, beszélgetésnél, idegenvezetésnél. Itt nem iskolai tanóráról van szó, hanem az 5 nap minden órájában alkalmazkodni kell egymáshoz.

Új élmények sokasága tanította direkt tanulás nélkül a kiutazó iskolásokat. Az egyik ilyen fontos dolog volt a megemlékezés, a tiszteletadás a temetőben. Virágot vittünk azon pedagógusok és a kapcsolatot támogató barátoknak, akik már sajnos nem lehetnek 21 év elteltével is közöttünk. Visszaidéztük munkájukat és azt, hogy miben segítették a két város testvérkapcsolatát. Hiszen fontosnak tartjuk azt, hogy a diákok megismerjék a partnerkapcsolat létrejöttének és a kapcsolat fenntartásának körülményeit. Egy másik, hogy a svédasztalnál figyelni illik a másikra is, a sokféle ételből ki kell választani a számukra leginkább megfelelőt, úgy hogy közben kulturáltan viselkedem nem zavarva a többi vendéget.

Hosszan sorolhatnánk az élményeket is, a programokat is, amelyekkel kedveskedtek nekünk Martin Viertler 7.-es osztályfőnök és diákjai bőséges, változatos reggelivel vártak minket kedden az iskolában. Itt még visszafogott volt a hangulat, de az egész délutáni sportprogram és a közös játék után már együtt diszkóztak, táncoltak az altshauseni és a bicskei kamaszok. Az újonnan felújított Postsaal épületében a polgármester, Kurt König és Dieter Heske, jegyző fogadtak bennünket, és édességgel ajándékoztak meg mindenkit.

Jövőre új polgármestere lesz Altshausennek, nyugdíjba vonulás miatt. Reméljük, hogy a kapcsolattartás ugyanolyan lesz, mint eddig, és ebben nem történik változás.

A következő napot Mainau szigetén pillangók, tulipánok, orchideák és több ezer féle növény között töltöttük. Sok száz fotó bizonyítja a szubtrópusi világ szépségét, gyönyörűségét. A programok, élmények folytatódtak csütörtökön is. Bad Buchau archeológiai parkjában jártunk, amely a világörökség része. Megismerkedtünk a 15 ezer évvel ezelőtti kultúra emlékeivel, rekonstruált tárgyaival, történetével. Ezután a Natura 2000 természetvédelmi terület ingóláp erdejében tettünk egy sétát. A záró este előtt az aulendorfi élményfürdőben szórakozhattunk, csúszdázhattunk, játszhattunk.

althaus22.jpg

Este a vendégeknek több produkcióval is kedveskedtünk. A 7. d osztály színjátszó csoportjának tagjai előadták a Csipkerózsika című mesét árnyjáték formájában, a lányok Cup Songgal készültek. Ezután pedig az erdei iskolában alakult énekkarunk - amelynek mindenki tagja lett - előadott 4 magyar népdalt a német vendégek örömére. A Bicske Város Önkormányzata, a Bicskei Csokonai Vitáz Mihály Általános Iskola és a szülők ajándékait átadtuk.

Ahhoz, hogy ez a kirándulás megvalósulhasson, és sok élménnyel gazdagodva térhessünk haza támogatásokra volt szükségünk. Bicske Város Önkormányzata, A bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanulóiért alapítvány, az iskolánk diákönkormányzata segítette a tábor megvalósulását, és nem utolsó sorban a szülők hozzájárulása.

Zánkán a tavaly kiutazó nyolcadikos tanulók várják majd az 50 német diákot és tanáraikat, akikkel együtt indulhatnak ismét 5 napig, immár Magyarországon, az élmények sokaságának begyűjtésére, a barátságok ápolására, a német testvérkapcsolat folytatására.

És már most várjuk következő évet. Altshausen – Bicske: 93 – 15.

 

Glückné Buzás Ildikó

     osztályfőnök

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása