A Csillagszemű Táncegyüttest Timár Sándor koreográfus és Timár Böske táncművész alapította 1993-ban. Az Együttes a mai napig Magyarország egyetlen magántársulata, amely minden állandó támogatás nélkül, saját erőből érte el hazai és nemzetközi sikereit. Létszámát tekintve is egyedülálló, hiszen több, mint 700 fős tagsággal rendelkezik 3 éves kortól a felnőtt korosztályig. Az oktatás a Timár módszer segítségével történik, melynek lényege,hogy minél több gyermek, minél kisebb korban ismerkedjen meg a még elevenen élő néptánc és népzene hagyománnyal, de nem csak a színpadi megjelenítés által és muzeális értékként, hanem mint megélt tapasztalat épüljön be a mindennapi életükbe.( http://www.csillagszemu.hu/#!rolunk/c1z1f )

Június 14-én a Budapest Kongresszusi Központban tartották meg a Csillagszemű gálát, melyet a Kossuth díjas Timár Sándor tiszteletére rendeztek. A Gála rendezője Timár Böske, műsorvezetője Kudlik Júlia, jelmeztervezője Nánási Rita volt. A fergeteges műsort a Tündök zenekar kísérte. Sok bicskei és tabajdi kisgyerek táncolt a színpadon, akiket Mayer Orsolya tanít, Bicskén már évek óta, Tabajdon az idéntől kezdve. Katartikus,mindent feledtető élmény volt ez a gálaműsor több dolog miatt is. Maga a törekvés nagyon megható, hogy kiskoruktól táncba visszük a gyerekeket, ezzel olyan pozitív mintát adva nekik, amely egy életen át el fogja kísérni őket. Erre az élményre nevelő ereje és közösségteremtő hatása miatt egyaránt szüksége van a felnövekvő generációknak. A fellépők számát tekintve sem volt mindennapi élmény, csaknem mind a 750 ember fellépett, aki most tagja a Csillagszeműeknek. Csillogó szemekkel táncolták végig a szinte háromórás műsort, kicsik és nagyok egyaránt. Olyan komoly profizmusról adva tanúságot, amely csak a legkülönbeké.

bp.kongressz.jpg

Arra lettünk figyelmesek, hogy a sok apróság már a függöny mögött mozog, ahogy meghallja a muzsikát, nem számít, hogy még úgysem látják, a vérében van, hogy mozdul a zenére. Táncoltak csongrádi,sárközi, rábaközi, hevesi, somogyi, széki, zempléni, badacsonyi, kalotaszegi, vajdaszentiváni, madocsai, vajdakamarási táncokat, voltak köztük játékok és mulatságok egyaránt. A Gálaműsor végén színpadra szólították a Kossuth díjas Timár Sándort, Maczkó Mária gyönyörű énekkel köszöntötte, majd táncra perdítették, először Mayer Orsolyával táncolt, majd egy kicsi, alig hároméves kislánnyal....A látvány lenyűgöző volt,olyannyira, hogy a közönség szeme a könnyektől csillogott.

Ha létezik értelme pedagógiának, akkor ennek a fajtának van a legnagyobb. Továbbra is nagy figyelemmel és szeretettel követjük a csillogó szemű Csillagszeműeket, a bicskeieket, tabajdiakat és az egész országbelieket.

Köszönjük az élményt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása