„És történt, hogy amíg ott voltak, eljött születésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely.” Lukács evangéliuma 2. rész 6-7.vers

tejbegriz.jpg
Legyen számodra hely. Képünk ma "képült" Nagy Istvánék étkezőjében, ahol a négy gyermek mellé a tejbegríz parti varázslata okán egyik kezdetektől sokat segítő családból két vendégművész is érkezett az est fényének emelése érdekében 

 

Szerintem nemcsak a karácsony szép, hanem az élet is. Szép, mert találkozunk egymással, és karácsony idején még a távol élő családtagok is hazatérnek. A régi haragok feloldódnak, békesség, jóakarat, szeretet járja át a szíveket. Ha év közben bánatosak voltunk, ha haragudtunk bárkire is, ha nem is tetszett sok minden, azért karácsonykor valahogy szép az élet! Ez lenne Isten karácsonyi ajándéka? „Gyertyafény, szép remény, karácsonyi sütemény?” Jó hangulat, ünnepi ebéd, fenyőfák, szaloncukrok, mosolygó arcok, kibékült emberek és családok? Isten nemcsak ezt adta karácsonykor, hanem evangéliumot, magyarul: jó hírt is.

Különben a karácsonyi történet nem is arról szól, hogy szép az élet, hanem arról, hogy milyen csúnya! Csúnya, mert egy elnyomott néppel, kizsákmányolt emberekkel, szegény nyomorultakkal találkozunk, akiknek nincs helyük rokonaik között. József Betlehemből származott, rokonai éltek ott, mégsem fogadták be őket. Máriának és Józsefnek meleg otthonra, segítő kezekre, befogadásra, elfogadásra, szeretetre lenne szükségük: helyette elutasítást és közönyt találnak Betlehemben.
Miért nem volt számukra hely? Talán mert szegények voltak. Szép az élet? Szép, amikor ezzel találkozunk? Szép, amikor rokonok, családtagok nem tudják egymást el és befogadni? Szép, amikor a segítséget kérő előtt bezárulnak az ajtók? Szép, amikor egyik ember nem törődik a másikkal?
Ünnepi hangulatban a karácsonyi történet ezt a sokszor elfelejtett igazságot mutatja meg. Talán a karácsonyfa alatt érdemes elgondolkodni azon, hogy ki szeret Téged igazán? Mert ugyan szép az élet, de csúffá teszi a szeretetlenség.
A karácsonyi üzenet pedig az, hogy Isten nem nyugszik bele a csúf világba. Ő úgy szerette ezt a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jézus azért jött, hogy az élet szép legyen.
Mi se nyugodjunk bele a csúfságokba. Harcoljunk a szép életért Isten oldalán.
A napokban ajándékcsomagokat vittem karácsony alkalmából rászoruló családoknak. Volt olyan hely, ahol mikor kopogtam, bezárták előttem az ajtót. Csöngettem, kopogtattam, de nem fogadtak, pedig otthon voltak. Így az ajándék átadása elmaradt.(Elvittem másoknak.)
Azt gondolom, nemcsak adni, de elfogadni is tanulni kell. Egyik sem könnyű.
Mindenkinek minden támogatást, segítséget megköszönve, kívánok nyitott ajtókat, szíveket, amikor hozzánk is megérkezik az evangélium.
Boldog karácsonyt!

 

                                                                          Máté János 

                                                           református lelkész  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása