Hozzávetőleg 150 millió/év céges telekadót engedett el az "önállóságáról híres" Pálffy Károly polgármester  vezette testület a felcsúti polgármester kolléga érdekeltségének, miután az Bicskén 300 hektár belterületivé tett ingatlant szerzett meg.

Mindezért a gesztusért cserébe a jól fekvő kedvezményezett semmi szívességet nem tett a városnak, amitől két darab pár forinttal 150 millió alatti, közbeszerzés nélkül delegálható melót is elvitt. Mert mégis, ki vitte volna el? Tudunk egyáltalán valakit rajta kívül, aki ért valamihez széles e járásban?  

Tegyük fel, hogy jogos lépés, hiszen ki tudna megfizetni ekkora összeget, 150 milliót évente csak azért, mert birtokolja a területet. (A heti válasz: hát Mészáros Lőrinc). No de tényleg, félre a tréfával, kinek állana érdekében egy ekkora terület birtoklása, ami évente elvisz 150 milliót adóba, miközben (még) nem hozott semmit. Ne birtokolja senki? De. 

De azt azért gyorsan hadd tegyük hozzá, hogy ebben a városban a nem bicskei és nem Bicskén élő fideszes, korábbi polgármester  - Tessely Zoltán duplázta meg az építményadót. De úgy ám, hogy ő egy olyan faluból járt ide, ahol egyáltalán nincs építményadó.  Vagyis mi bicskeiek kb. 4 ezer darab bicskei ingatlanért nyomatjuk a négyzetméterárat.

1. Konkrétan a semmiért fizetjük, mert semmit nem kapunk érte

2. Adózott jövedelemből szereztük otthonainkat vagy felmenőink dolgoztak meg érte, szintén adóztak és örököltük

3. Mindkét esetben illetéket fizettünk.

Akkor minek adóztatják? De Pálffy Károly és Bálint Istvánné Andrea még véletlenül sem a Bicskén élő szegény és gazdag embereknek tesz gesztust - akiket képviselnek -, és nem az alapvetően  ésszerűtlenül és igazságtalanul - az ő személyes részvételükkel is megemelt - építményadó eltörlését szorgalmazzák. Dehogy.

Ám ahogy megérkezik birtokosként nem is bicskei párttársuk, neki azonnal segítenek. Még meg sem száradt a tinta a földhivatali bejegyzésén, máris el van törölve az céges telekadója. És képesek azzal védekezni a mi megválasztott nagyjaink, hogy ezzel ők minden bicskei cégnek gesztust tesznek. Aha. Hadd kérdezzem: van még Bicskén még egy olyan cég, aminek 300 hektár belterületi telke van? Nincs.

Oké, elfogadom: ekkora belterületre ennyi adót, négyzetméterenként 50 forintot beszedni - tényleg sok. De akkor sem nullára visszük le, ha kedvezünk a korifeusnak, nem például a felére vagy negyedére tesszük. Oszt jó napot.

Hiszen szintén Tessely Zoltán nevéhez kötődik a bentlakásos időseket ellátás lerombolása a Gondozási Központban, ami összesen 10 millióba került évente. És a másik kezünkkel a haveroktól évi 150 milliót nem kér el a város?  

Ott áll a sz@rrá ment iskolaépületünk, ahová gyerekeink járnak  és mi nagyívűen lemondunk a bevételről? Mintha a koldus mondaná a kocsmában, hogy mindenki a vendégem. 

Vagy pedig legalább arra kérjük háttérben az évi 150 millióval kedvezményezett birtokost, hogy cserébe lesz szíves minden évben társadalmi, civil, közművelődési, ifjúsági és sportszervezeteket, vagy a zánkai táborunkat egy fix összegű önkéntes alapítványi befizetéssel támogatni. És mindezt az adókedvezményezés pillanatában közölni kellett volna a nyilvánossággal. Bemutatni például az erről szóló leírt megállapodást. Elmondani, hogy miért lett így. Nem buták ám az itt élők. Ezért lett volna jó, ha lett volna legalább 1 azaz 1 olyan Bicske párti képviselő, aki ezt az ábrát fölrajzolja a tanácskozók elé.  

A Budapest-Gate fizetett volna a terv szerint a belterületbe vonásért 400 milliót, aminek egy része, kb. a fele be is folyt, a maradék felszámolásba fordult (Bicske kezdeményezte a felszámolást), ami ML malmára hajtotta a vizet. 

Termőföld/erdő magánszemélyeké és csak úgy lehetett gazdasági társaság tulajdonában, hogy a kivett területet a tulajdonlás ideje alatt, más irányú hasznosítás hiányában (nem építettek rá, benőtte az erdő stb.) a földhivatal, mint hatóság visszaminősített termőterületté.

A Budapest Gate-nek emiatt kellett a belterületbe vonásért kb 50 millió forint földvédelmi járulékot fizetni, hogy ismét kivett területek legyenek. Csak kivett területet lehet beépíteni. A "kivett" azt jelenti, hogy  a művelésből van kivéve.

 

ia

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antikám!Cikkedet olvasva elgondolkodtam,
hogy van az, hogy városunk lakossága már második alkalommal képtelen túllépni a
pártoskodás buktatóján és végre pártállástól függetlenül olyan városvezetőt választani , aki tud és AKAR
tenni a város - a közösség érdekében.
Én és családom nem vagyunk tősgyökeres
Bicskeiek, csak 15 éve költöztünk ide.
Jól érezzük itt magunkat és értetlenül szemléljük, hogy az egymást jól ismerő
őslakosok képtelenek egy rátermett embert állítani városunk élére. Anélkül,
hogy bármely párt iránt szimpátiát nyilvánítanék,azt kell mondanom, a 15 év alatt egyedül néhai Szántó János
tett valami maradandót a város érdekében.Ezt főként szakértelmének,
lokálpatriotizmusának és nem pártállásának tulajdonítom. Nem titkolom,
személy szerint egyik káder-karrierista
utódjára sem szavaztam, értetlenül állok,hogy a tornyosuló problémák, süket fülekre találó panaszáradat ellenére miért voksolt rájuk a választásra jogosultak többsége!
Ne feledjétek a mondást: ki milyen virágot szakajt - olyat szagol!

üdvözlettel:
Mogorva Magorka
@mogorva magorka: azért nem lépnek tul rajta mert miközben dühöng aközben a nyelvcsapások számával ajnározza őket és sok kis haszonleső meg bőven élvezi..van hosszu névsor kik miért tartanak ki a fenti csuda fityesz páros mellett..hosszu a lista és ott figyel sarkon utcán tereken boltban a sok álszenteskedő őszinte de velejéig hazug áltatos ősmagyar...ugyan kérem hazug világ ez itt bicskén hazug és cinikus
süti beállítások módosítása