T. Szerkesztő Úr!

       Egy kertvárosi anomáliával bátorkodom zavarni úri magányodat.
 A Batthyány utcára merőleges utcák a Kodály Z. utcai kereszteződésnél" elsőbbségadás kötelező" táblával védettek, az
 Erkel F. utcánál nincsenek táblák, ezért azok a kereszteződések egyenrangúak, a jobb kéz szabály érvényes.
A hely ismerettel nem rendelkező gépjárművezetőket ez megtévesztheti. (Török B. - Erkel sarkon nemrégen már történt baleset-
 vélhetően ez okból)
 Közlekedésszervezésünk illetékeseinek  kissé nagyobb figyelmet kellene fordítani a hasonló helyzetek elkerülésére.

                                                                                     üdvözlettel:
                                                                                     Név és cím 
Köszönjük a felvetést, hátha jobban megnézik az illetékesek. De bizony mindig a kihelyezett táblák alapján vezetünk, nem a létező vagy nem létező helyismeretünk szerint, és minden tábla kint van a helyén.
Vagy mégsem.
Valóban, a Kodály Z. utca építése előtt azok a kereszteződések is egyenrangúak voltak. Az építési engedélyben viszont alárendelt lett. Ez a mostani állapot.
Van a képviselő testületnek egy korábbi döntése, hogy a forgalmi rendet vissza kell állítani.
Ez a határozat a mai napig nem került végrehajtásra. Mert nem is lehet. Nem is kellett volna így határozniuk, mert egzakt pontos forgalmi rendet határoz meg az a kifejezés, hogy visszaállítani. De vajon mit? Amire Ön emlékszik, amire én, vagy apukám?
Az egyébként nem ártana, ha tévével, újsággal, hirdetéssel, tájékoztatással hívnák fel a figyelmet a jelen állapotra és jobb helyismeret alakíthatnának ki.  
Olvasói replika: 
    Több mint 40 éves jogosítvány birtokában igazat kell, hogy adjak, közlekedni nem rutinból és helyismeretből
kell, de emberből vagyunk, márpedig "tévedni emberi dolog, mondá a sündisznócska és lemászott a drótkeféről"
s ha a következetlen táblázással még rátesznek egy lapáttal, akkor dörzsölhetik a markukat a karszériás
 kisiparosaink!
                         ezer bocs a replikáért:
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igen, valós problémát ír a levélíró. De az, hogy miért van a felújított Kodály Zoltán utcában haladónak elsőbbségadási kötelezettsége a keresztutcákkal (Magyar Sándor, Klapka, Apponyi, Bányász,Török Bálint, Május 1) szemben, szerintem teljes mértékben igazolható. Ha végignézel a Kodályon, (ami jelenleg a legszélesebb utca a kertvárosban) egy igazi modern útnak tűnhet. Ha nem szakaszolták volna le (szerintem helyesen) kötelező elsőbbségadás táblákkal a jóval nagyobb forgalmú keresztutcákkal szemben, hanem itt is a jól beváltnak tartott, de a vidéki gépjárművezetők körében nem minden esetben alkalmazott jobbkéz szabállyal oldották volna meg a kereszteződések forgalmi szabályozását, félő lett volna, hogy néhányan végigszáguldanak az útnak, és nem utcácskának tűnő szép széles, friss aszfalton.
Csak halkan szólok, hogy a táblázás nem felel meg a szabályoknak most sem.

A 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet így szól:

"9.3. Egyenrangú útkereszteződés

a) Egyenrangú útkereszteződés előtt azon az úton, amelynek a megelőző útkereszteződésében jelzőtáblával jelzett elsőbbsége volt, az „Egyenrangú útkereszteződés” jelzőtáblát el kell helyezni."

Ez pont arról szól, hogy ha egy kiemelt úton mész, akkor ellenkező táblázásig minden kereszteződésben kiemelt vagy, mert különben mindenhol le kellene lassítani, és megnézni, hogy van a kereszt utcának táblája.
süti beállítások módosítása