A Bicskei Tanuszoda körüli munkálatok fotovoltaikus napelemek és geotermikus hőszivattyú kiépítése érdekében történnek. 
A környezettudatos, az Európai Unió pályázati támogatása által lehetővé tett éppen 150 millió forint alatti beruházás során arra járva jól látható földmunkákat is végeznek. Az ásásra, fúrásra talajszondák elhelyezése miatt van szükség, mert legjobb tudomásunk szerint  kb. 20 darab szondát 100 méter mélyre helyezik, mert az ebben a mélységben jelenlévő talajhőt hasznosíthatja a hőszivattyú.
Ez az eljárás ugyebár hőenergiát termel a földgáz helyett! 
Legjobb tudomásunk  szerint 35 kw fotovoltaikus napelem települ, ami elektromos áramot termel. Ha a termelt áramot az uszoda felhasználja, akkor nem mozdul a városi uszoda villanyórája, ha pedig nem használja fel a sportbázis a megújuló forrásból jövő energiát, akkor a rendszer betáplálja az nagy áramhálózatba, ilyenkor  villanyóra "visszafelé mér", vagyis pénzt "keres" vele. Természetesen felhős, esős időben tud normál módon is vételezni áramot a hálózatból. Itt pedig egyszerűen rákerestem a bicske.blogon a napelem szóra:  http://bicske.blog.hu/search?searchterm=napelem+&searchmode=OR&submit=Keres%C3%A9s
Ez ám az igazi rezsicsökkentés plusz környezetvédelem a háztartások esetében is. A függés sem feszül annyira, mint a hurok szokott a nyakon. Földhő és napenergia a bicskei uszodában.    
ia
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éés egy A+ vagy passzív házban lehet úgy méretezni a napelemet, hogy elbírja az elektromos fűtést is (pl. fűtésre optimalizált "légkondi"-val kb. a gázzal azonos áron lehet fűteni -5 fokig, az alatti hőmérsékletnél valamivel drágábban), és amint megtérült a napelem, ingyen van az áram, fűtés is. Így a gázt, kéményt is el lehet hagyni, aminek az árából lehet jobb szigetelést venni. (új építésnél éri meg ez igazán)
Nem jön a gáz felülvizsgálás, nem kell fix szellőző a kazánhoz, nem jön a kéményseprő se. (persze cserébe ott a "légkondi" (levegő-levegő hőszivattyú) karbantartási költsége. )
T.Szerkesztő Úr!
Az uszodai beruházással kapcsolatban csak annyit szeretnék mondani, hogy amíg vissza nem térítendő támogatási pénzből létesülnek, addig valóban költségtakarékosak és főleg környezet-
barátok ezek a technológiák. Merőben más
a helyzet magánszemély által saját zsebből
finanszírozva. Figyelembe véve a magas
létesítési költségeket,hosszú lenne a megtérülési idő, a hőszivattyú mozgó
alkatrészeinek kopása, a fotóvoltaikus rendszer akkumulátorainak élettartama
és a mindenütt ható korrózió ismételt költséges javítást illetve cseréket
indukál, ezért a megtérülés puszta illúzió marad, csak a környezetkímélő
üzemmód marad pozitívumként a mérleg
serpenyőjében.

üdvözlettel
Szabó Zoltán
Tisztelt Uram! "Csak" a környezetkímélő üzemmód.... :) Valamint azért, mert egy fejlesztés vissza nem térítendő támogatásból készül, nem feltétlenül költségtakarékos... Ha úgy érti, hogy nem a saját költségvetést terheli, akkor valóban takarékos, de egészében nem feltétlenül az. Az EU pályázatok a csatlakozások után a felzárkózásunkat szolgálták volna. Születtek belőle jó dolgok, amik egyébként sosem jöttek volna létre, de a támogatások kifolyatása is "nagyszerűen" működik a mindenféle színezetű klientúrának... 2020 után vége... Ezt tudják... A magánszemélyekről pedig annyit, hogy nem feltétlenül kell teljes egészében saját zsebből finanszírozniuk pl. társasházi, környezetbarát, megújuló energiaforrásra kapcsolódó fejlesztéseiket. Mostanában találkoztam nekik-nekünk szóló pályázatokkal szigetelésről, napelemes-napkollektoros megoldásokkal is. Ismerem azt a bicskeit - régi barát, aki vagy 10 éve kezdte mindezt és őt ma sem az amortizáció aggasztja, a bürokráciával sokkal nehezebb dolga volt akkor. Egy biztos: a rendszerbe visszatáplált saját előállítású energiát természetesen nem annyiért számolja a szolgáltató, mint amennyiért a sajátját eladja nekünk. De legalább nem az övét használja a fogyasztó, hanem a sajátját. Szerintem egyértelműen több dolog szól mellette, mint ellene. Véleményét megköszönve, üdvözlettel, ia
süti beállítások módosítása