Eddig szelektíven gyűjtöttem a szemetet, ezért sokszor nem volt 30 l a szemetem sem.
Most hogy személyekhez kötik a szemétdíj fizetését, és nem ahhoz hogy ki mennyi szemetet termel, így a környezettudatos embereket büntetik.
Eddig ők azt a szemetet amit komposztálták, vagy szelektíven gyűjtötték most megbüntetik emelt díjfizetéssel. Gratulálok az Önkormányzat testületének az ésszerűtlen intézkedéséhez!
Kérlek, belátásod szerint tedd közzé soraim, mert a jövő generációval inkább azt kellene tudatosítani hogy környezettudatosan éljen, és ne azt hogy pénzzel mindent meglehet oldani!
A környezetünket már így is visszafordíthatatlanul tönkretettük, amit anyagiakkal sem lehet helyrehozni!

Tisztelettel: Név és Cím 

(Ha valaki eddig arra gyúrt, hogy ne legyen heti 30 liternél több hulladék a háznál, ő ezt már nem fogja megtenni, mert ha nem kér igazolást, akkor heti 60 literre emelkedik a heti "hulladéktermelő előirányzata" - vagyis nincs érdekeltté téve a bicskei testület döntésével abban, hogy környezettudatosan minél kevesebb szemete legyen. Hozzátesszük: a levélíró ezután is környezettudatos marad, de az intézkedésből az derül ki, hogy a Pálffy Károly "vezette" testületet ezek a szempontok nem mozgatták - a szerk.)       

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Ismeretlen!

Válaszolnom kell, mivel megszólított, mint képviselő-testületi tagot, a bicskei szemétszállítás - szelektív hulladékgyűjtés kapcsán.

A tény a következő: a szelektív hulladék elszállítása sem ingyenes, csupán arról van szó, hogy az elkötelezett állampolgárok külön válogatva teszik ki az utcára. Nézzük a saját családomat. Hárman lakunk egy háztartásban, 90 l szemétre kötöttem szerződést. Mivel én is szelektíven gyűjtöm, ezért az én műanyag kukámba sem gyűlik össze több mint 30 l szemét hetente. E mellett viszont keletkezik havonta kb 4 x 60 liter szelektív hulladék, amit havonta egyszer helyezek ki. A végeredmény ugyan az, csak a gyűjtés és a kihelyezés szemlélete és módja más. Üdvözlettel Bárányos József
A lényeg nem azon van, hogy a szelektív elvitele sincs ingyen. A probléma az, hogy minek válogassam szét, ha úgyis kifizettetik velem az egészre a díjat. Nagy baj, ha ezt egy képviselőnek nem sikerül felfogni!
Ahogy Hofi mondta:

"A vitában volt aki ész érveket hozott fel, s volt, aki politikait.
Amíg ez a kettő külön van, addig nem olyan nagyon jó."
@metal: Nem értek egyet a megközelítéssel. Ez szemléletbeli kérdés. Vagy van rá igényem, vagy nincs.

Mitől lenne ingyen? Mondjon valamilyen közszolgáltatást, amely ingyen van.

Tudja ez olyan, mint szemetelés az utcán. Nem azért nem dobom el a szemetet, mert tilos és megbüntetnek érte, hanem azért nem, mert van egy belső késztetésem, hogy ne tegyem. Egyfajta belső iránytű, nevezhetjük erkölcsi normának is. Üdvözlettel: Bárányos József
Amióta nem viszik el a szelektíven gyűjtött szemetet a meghirdetett időben, hanem kint ázik akár egy héten keresztül az utcán, azóta én sem gyűjtöm szelektíven. Minek? Nincs értelme, ha nem gondoskodnak időben az elszállításáról. Nem fogom több napon keresztül az utcán nézni a szemetet, ami kint ázik, a kint bóklászó kutyák meg széthordanak. Mindent bele a kukába, aztán majd szétválogatja az, aki akarja. Így is éppen elég adót fizetünk, amit "sikerült" a képviselő testületnek a duplájára emelnie, oldják meg abból a szemét szétválogatását.
@József Bárányos: A szelektív hulladékom sem teszi ki azt a mennyiséget amit mostantól kell fizetnem.Az Akácfa utcai hulladékgyűjtőbe viszem azt a papír reklámújságokat amivel kéretlenül megtömik a postaládámat,a müa.csomagolásokat kerülöm (vásárolni is saját kosárral megyek).A médiában nyilatkozó közt.elnök szerint a jövő szemétkezelése nem csak a szelektív gyűjtése, hanem a mennyiségi is.Más országokban mérik a háztartásokból elszállított hulladékot!
@József Bárányos: Köszönöm képviselő úr reakcióját! Tudnia kell azonban, hogy az "Ismeretlen" aláírta, jómagam viszont korábban úgy döntöttem, hogy többnyire nem közlök olvasói vélemények esetén neveket, mert nem akarok rosszat azoknak, akik napjainkban bizalommal osztják meg velem gondolataikat. "A szelektív hulladék elszállítása sem ingyenes" - írod. Tudjuk. Semmiről nem hisszük, hogy ingyen van. Nincs költségtérítésünk. Most is rezsinövelésről beszélgetünk, aminek kimondásához nem volt bátorsága senkinek. Pedig egyszerű, sumák áremelés. Ennyi. Sehol sem hirdették meg kellően, hogyan lehet ebből kimaradni, kevés időt időt hagytak rá és cikkeink után törölték el az egyedüli bejelentettség anyakönyvi hivatali igazolás határidős voltát.nem felel meg az érvelése a rezsicsökkentésnek sem.
A „csúnya multi” idején, amikor még nem volt szelektív gyűjtés, pont ennyi vegyes hulladékot termelt minden személy. Aztán szelektíven gyűjtötték az újra hasznosíthatót, ami bevétel is eredményezhetne, de államosítva ez nem sikerül, és közben ugyanannyi vegyes hulladék után fizetek díjat. Akkor ugye megemelkedett a termelt hulladékom mennyisége. Vagy mégsem, de akkor a fajlagos költség lett magasabb.
és az sem érdektelen, hogy a képviselő úr azt a rendeletet szavazta meg, hogy neki most 90 literes kukát kötelező vásárolni (3 fő szorozva 30 literrel), miközben elmondása szerint nem tesz bele ennyit, mert a szelektívet nem teheti bele. Mindegyik esetben bírság terheli a kötelezettség megszegését.
hogy pontosan érthető legyen:
az igazgató úr érvelése szerin havonta négy alkalommal elszállított, virtuális mennyiségű vegyes hulladék díjával fedezi az egyszeri szelektív szállítás költségét.
Viszont ha kihasználom a vegyes mennyiségem teljes kapacitását akkor ki fizeti a szelektívet?
Ilyenkor derül ki, hogy a közpénz elköltése mögött milyen, miféle felületes számítások vannak :) Üdvözlettel, Izing Antal
@József Bárányos: A lakosság egy jelentős részének nincs, és nem is lesz erre "erkölcsi" késztetése. Csak akkor gyűjti szelektíven a szemetet, ha ez anyagi előnyökkel jár. Ha mindenképpen ki kell fizetni annyi szemét után a díjat, ami összesen keletkezik, akkor nagyon sokan nem fogják szelektíven gyűjteni. Ha ezt egy "politikus" nem látja át, akkor ott baj van. Ha meg egy elcseszett intézkedést szándékos csúsztatással akar így megmagyarázni, akkor még nagyobb!
Az erkölcsi késztetés nevelés kérdése. A gyerekeimnek nem kérdés, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, mert "vigyázunk a környezetünkre". Mellesleg az iskoában is így szocializálódnak: ökosuliba járnak.
süti beállítások módosítása