Adott a település főutcája, ami kettő darab buszmegállóval rendelkezik. Ebben és ennek környezetében bűncselekményt követnek el. Az azonosítást mégsem a város által kampányidőben hosszú ideig ígéret szintjén maradó, majd nagy dérrel és dúrral betam-tamozott térfigyelő rendszere végzi el, hanem magántulajdonban lévő biztonsági kamerák.

A város főutcáján? - kérdezi döbbenten  a Bicskén élő. Két buszmegálló nem számít forgalmas közösségi térnek, ahol az állampolgár biztonsága fontos? Ha nem lett volna magántulajdonú kamera a területen, akkor nem sikerül a bebombázott elkövető azonosítása filmfelvételről?  Itt tartunk közösségi tereink bebiztosításával kapcsolatban. 

Van egy ún. dómkamera a Göllner-ház előtti oszlopon. És van egy a Jakab közzel szemben is.

A minimális műszaki érzékkel rendelkező szemlélő is megállapítja:   gyakorlatilag egyik sem lát rá a buszmegállókra, elsősorban a távolság, másodsorban az elhelyezés, harmadsorban a forgathatóság kihasználatlansága miatt.

A távolság adott, csodák nincsenek.

Az elhelyezést már lehetett volna optimalizálni. Mert van olyan kamera, melynek a látószögét maga a tartóoszlop korlátozza erősen, pl. a főutcára. A növényzetről már ne is beszéljünk. (Más tészta, de ha már növényzet: a főúti parkoló baromfibolttal szemben lévő kijáratán elméletileg csak kifelé lehet jönni, de van ott minden, pl. a különben szép vérszilvák összenőtt lombozata táblákat takarnak, nagyobb kocsival ott kijönni majdnem új fényezés...) 

Mivel a dómkamerák forgathatóak, ezt az előnyös tulajdonságukat, amiért a város közpénzből fizetett, érdemes lenne talán kihasználni. Van olyan, ami a felszerelés óta meg sem mozdult. Ezért kár felszerelni drága kamerát, elég lett volna a fixes is. Hogy a felbontásuk milyen, hogy tényleg rossz-e, nem tudom. Ha tudnám sem írnám meg, hogy ne dolgozzak senki keze alá és ne adjak ötleteket.  

Úgy tűnik, a legelső kamerák elhelyezése kizárólag néhány nem feltétlenül hozzáértő, de feltétlenül befolyásos személy helykijelölése alapján került felszerelésre.

A következő körben telepített kamerák elhelyezésénél szerencsére a rendőrség javaslatait is figyelembe vették, mindez el is hangzott valahol. 

Visszatérve azonban arra, amiért ez a jegyzet született: egy Közép-Európai kisváros főútjának kettő darab forgalmas buszmegállója a polgárok biztonsága, a bűnözői felbátorodás csökkentése vagy éppen a nyomozati, felderítő munka érdekében alapvető, hogy a biztonsági kamerák pásztájába kerüljön. Mielőbb.    

 

ia

    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása