Lapunk több írásában - gondolatjel! - hiányolta Lakatos István költő, műfordító bicskei emlékhelyét.  "Bicskén sehol semmilyen kőtábla, emlékhely nem őrzi emlékét.  Jövőre lenne 90 éves. Itt az alkalom a méltó főhajtásra. 2005-ben ezt Bicske megkezdte, hiszen akkor kapott posztumusz Bicske Város Díszpolgára kitüntetést Lakatos István" - írtuk.

Egy írásunkban így fogalmaztunk: egyedül a könyvtár őrzi életművét, elég lenne a könyvtár falán egy emléktábla a Thököly utcában született Kossuth-díjassá lett költőnk emlékére. Az '56-os forradalom idején a Magyar Írószövetség vezetésében vett részt, a megtorlás idején börtönbe is került. Költészetét kortársai nagyra tartották. A hetvenes-nyolcvanas években sokszor eljött bicskei író-olvasó találkozókra. 

A bicskei emlékezet hiánya legelőszőr Krajczár Gyula újságíró, a 168 Óra főszerkesztő helyettesének - a Bicskei Szónak írott esszéjében fogalmazódott meg.

Április 26-án 90 éves lenne. A rendezvénynek kitűnő szakmai színvonalat biztosít, hogy Varga Katalin, a Lakatos-hagyaték gondozója, a Petőfi Irodalmi Múzeum Kézirattárának főmuzeológusa mond emlékbeszédet.   

laki2.jpg

 

 

laki3.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása