Hadd írjak egy általános összefoglalót, ami talán segít kicsit belehelyezkedni a tűzkárosult család szemszögébe:

1. a házuk, az otthonuk jelenleg nem használható,
2. egy másik család otthonába költöztek be, ami bútorozott, így noha örülnek a bútorfelajánlásoknak,
a) jelenleg nem tudják hova tenni,
b) szeretnének csak annyit elfogadni, amennyit ténylegesen használni is fognak majd.
3. Fenti pontok érvényesek az egyéb használati tárgyakra is (ruhanemű, háztartási eszközök, stb.).

Elsődlegesen rengeteg ügyintézési feladat vár a családtagokra.
Emellett fel kell mérni, mit menthetnek meg a megmaradt holmijaikból.
Fel kell tárni, hogy az épület mely részeit, milyen mértékben kell visszabontani, hogy a további esetleges omlásveszélyt elkerüljék. Ennek bizony van anyagi vonzata.
Amint ez megvan, hozzá kell látni a bontási munkálatokhoz a házon, jó esetben szakemberek segítségével - ugyancsak költséggel jár.
Ezt követően kezdődhet meg a lakhatóvá tétel, ami építési munkálatokkal jár. Ehhez tervezés (tehát szakember), majd építőanyag, nyílászárók és társai, végül az építkezést kivitelező (szak)emberek szükségeltetnek. Szintén költség.
Fentiek miatt a település honlapján közzétett számlaszámon szívesen látják az anyagi támogatást mindazoktól, akik ebben a formában szeretnék és tudnák inkább segíteni őket.
(Torma Gyula Györgyné, OTP Bank 11773360-01013445)

Találkozva velük, elmondták és láttam az arcukon, mennyire hálásak a számtalan egyéb felajánlásért.
Vegyük azonban figyelembe: a tárgyi adományok jelentős részét akkor fogják tudni érdemben fogadni, ha már lesz hova tenniük. Értelemszerűen jó lenne elkerülni, hogy legyen fejenként 30 pár szandáljuk és 2 heverőjük, de saját tető a fejük felett nem. Kicsit olyan ez, mint nászajándékba a kenyérpirító...

Minden segítség és jószándék erőt ad a családnak. Ahhoz, hogy hatékonyan támogathassuk őket, szervezettség szükséges.
Fontos lenne összeírni, eddig milyen felajánlások érkeztek. Ebből fel lehet állítani egy sorrendet, a példa kedvéért a tartós élelmiszert vagy a hozzáértő munkáskezet jelenleg előbbre vesszük az íróasztalnál. Aztán ha eljön az ideje, felmérhető, hogy ha van két felajánlott íróasztal, melyik használható jobban a családnál, de teszem azt szükség lenne vasalóra és így tovább. (A példában szereplő tételek fiktívek, a könnyebb érthetőség kedvéért kerültek megnevezésre.)

Akinek pedig egy biztató szava van, nos azt soron kívül jó szívvel fogadják, ebben biztos vagyok, még ha nincs is feltétlenül lelki erejük mindenkinek egyesével megköszönni azt.
Ezért hadd köszönjem meg ezúton a család nevében a segítő szándékot.
Legyünk türelemmel, segítsünk jól!

 

H.H.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása