Egy pohár víz

Címkék: vélemény fejérvíz

2018.08.08. 12:21

A Fejérvíz Zrt. által leiratban is szerepel: normál üzemmenetben a víz egy nagyjából megszokott sebességgel és áramlási iránnyal folyik vezetékekben. Eközben, mint a kerti slagban lesznek lerakódások, hiszen évek, évtizedek óta teszi ezt a víz a csőben.

A csőtörés miatt, amiből most hirtelen volt néhány, ez felborul. A szolgáltató különböző szakaszolásokkal igyekszik a lehető legkisebb körzetre lokalizálni a javítási időre az ellátatlan környezetet.

Ennek eredménye vagy inkább következménye: néhány csőben változik az áramlási irány, illetve a változó, jellemzően szűkebb keresztmetszetek miatt fel is gyorsul az áramlás, hiszen ugyanaz a víztömeg kisebb átmérőjű vezetékben nyomul.

A kettő együtt felszakíthatja a lerakódásokat, ami addig nem okozott gondot.
Biztosak lehetünk benne, hogy a minőség csak esztétikailag kifogásolható, az egészségügyi értékeit rendszeres mintavétellel ellenőrzik.

A részint karszti eredetű bicskei víz a legjobbak közzé tartozik. Üzemzavarok, hibák, mindig is voltak és lesznek. Remélhetőleg mindet jól kezelik. Ha ez a furcsa színű víz nem is volt éppen szomjvágygerjesztő - ha nem lett volna elméletileg iható, akkor azt azonnal meghirdetik. Aki engem kérdezett a környezetemben, azt válaszoltam: ne igya, ne mosson, ne főzzön vele. Aki pedig anyagi kárként vezette le, hogy palackos vizet kénytelen venni, csak azt tudtam mondani, hogy bár elengednék egy havi számlánkat, de nem fogják, mert minden üzemnek joga van az üzemzavarhoz. és amikor mi szerződtünk velük, biztosan aláírtuk ezt is az apró betűs részben. Mármint azt, hogy vis majornak tekintjük, ha üzemzavar nem túl gyakran és nem huzamos időkre korlátozza fogyasztói érdekünket.  

(Amikor a mi nagyszüleink Marx Károly utcai házában a kúton volt egy fémbögre nyáron, hogy abból ihassunk a felhúzott hideg  vízbe merítve, vagy akkora dinnyét vettünk, hogy éppen beférjen a kútvödörbe és leereszthessük hűlni, hogy kút-hideg legyen (már nincs is ilyen kifejezés) - az egy másik kor volt.

Már be volt vezetve a víz a házba régen, de a fürdőszoba fatüzelésű vízmelegítő tartálya kútba eresztett hidrofor szivattyúból kapta a víztápot. Házi vízerőmű, persze, villannyal. Természetesen a villanybojler volt az igazán korszerű, de mi vizet is akartunk spórolni, hiszen "Itt a kút!" De hogy a kútvíz, a talajvíz mennyire szennyezett pl. az ipari szintű vegyszeres növényvédelem miatt, hagyjuk. ma már  ez nem nem alternatíva.) 

Sok vízvezeték elöregedett, a rekonstrukciója időszerű lenne, vagy már régen az lett volna - ez számos magyar kormányzat és szaktárca máig elszámolatlan tartozása - felénk.  Mindez elsősorban pénz, sok pénz kérdése.

Az üzembiztonság érdekében történt most az EÜ Központnál is egy szakaszon a régi, ropiként töredező cső kiváltása, cseréje, az EÜ Központ biztonságos vízellátása érdekében szakaszoló tolózárak beépítése. Mert ott aztán  kell a víz, ami mindenhol kell, de ott nagyon. 

De pl. évről-évre cserélik a tolózárakat, éppen a szakaszolások biztonsága érdekében.
Ami talán a legnagyobb probléma, hogy a városnak egyetlen betápláló vezetéke van, a Csabdi feletti tározóktól az autópálya és az 1-es számú főút alatt átvezetve.

Ennek a Bajcsy-Zs. utca alatti szakasza hátráltatja az utca útépítését, mert  legalább azt a vezetékszakaszt fel kell újítani. A felújítás idejére való kizárás már ellátási gondokat okozna a városban, ennyire függ tőle az ellátás. Jelenleg is folyik a kerülőágak egyeztetése, tervezése, hogy ne egy szálon függjünk.

Elmentem görögdinnyéért, ha már így szóba került.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása