Mirko Bayerl és Józsa Ottó kutatók gyűjteményéből származik.  Amikor a címben nagyra értékeljük, az az egész gyűjteményre és Bicske történetét érintő munkára vonatkozik.   

 

Volt szerencsém már találkozni Bayerl úrral a Nagy Károly Könyvtár termeiben, a kutató gyűjteményének egy részét már láthattam is. Nagy dolognak éreztem, amikor a "Hegyikastély" harc-álláspontot  tartó német alakulatról csoportképet közölhettem.

A kutató több veteránt személyesen ismer közülük. De Oroszországban is kutatott a mi területünk dokumentációja után, nem is akármilyen eredménnyel.   

Mint már többször leírtam Mirko Bayerl céljáról, készülő könyvéhez bicskei és Bicske környéki idősebb emberekkel keresi a kapcsolatot a Bicskei Szó segítségével. (Könyve magyarul is meg kell jelenjen - a szerk.)  

Kérjük fiatalabb, netközelibb életet élő olvasóinkat, kérdezzék meg idősebb családtagjaikat, mutassák meg ezt a képet.  A kutatót leginkább a Hegyikastély körül történtek érdeklik, de nyilvánvalóan minden adat fontos lehet a Bicske környéki hadszínterekről. Tolmács megoldott. 

Azt mondta nekem a Könyvtárban: több közismerten híres hadszíntérről tud a világ, de arról, ami Magyarországon dúlt, érdemtelenül nagyon kevesen.   

A képen egy kilőtt Panzer IV. látható. Minden bizonnyal az SS-Panzer-Division „Wiking” egységeként harcolt. 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása