Vida József (Budapest1973október 7. –) magyar bankár, közgazdász. 

 Középiskolai tanulmányait követően több felsőoktatási intézményben – a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Pécsi Tudományegyetemen, a Szent István Egyetemen és a francia Université Paris-Nanterre egyetemen– szerzett diplomát.

Első diplomája megszerzése után a SODEXO Magyarországnál kezdett dolgozni, ahonnan a bankszektorba igazolt át. Elsőként, 1999-ben a Citibank Zrt.-nél helyezkedett el, majd 2001-ben a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.(Takarékbank) főosztályvezetője lett, 2003-ban pedig a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet Aktív üzletág igazgatója. Ahol 2006-tól ügyvezetőként, később elnök-ügyvezetőként dolgozott.

Jelentős szerepet vállal a hazai szövetkezeti szektor életében. 2007-től 2014-ig az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökségének tagjaként két cikluson keresztül képviselte régióját a takarékszövetkezetek érdekképviseleti szervezetében. Alapító tagja és ugyancsak két cikluson keresztül elnöke volt a Takarék Akadémia felügyelőbizottságának, valamint igazgatósági és felügyelőbizottsági tagként az informatikában meghatározó integrációs társaságok – a Tak-Invest Kft. (ma már Zrt.) és a Takinfo Kft. – munkáját is támogatta, jelenleg mindkét társaság felügyelőbizottságának a tagja. 2013-tól a Takarékbank igazgatósági tagja, annak több leányvállalatánál látott el igazgatósági és felügyelőbizottsági feladatokat. 2014-től a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, valamint igazgatósági tagja.

Vezetése mellett valósult meg a takarékszövetkezeti szektor történetének egyik legnagyobb fúziója, amely során 2015. szeptember 1-jén tíz takarékszövetkezet egyesülésével létrejött a B3 Takarék Szövetkezet, az ország akkori legnagyobb takarékja, amelynek Vida József az elnök-ügyvezetői posztját tölti be, emellett tulajdonos is a társaságban. A takarékszövetkezeti integráció fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2014-ben gróf Károlyi Sándor emlékplakettel tüntették ki. 2016 júliusában a Takarék Csoport központi irányító szervezetének feladatait ellátó Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) elnökévé választották. 2016 novemberében az integráció szakosított hitelintézetének, az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nek – melyben az általa vezetett B3 Takarék is tulajdonos – az elnöke lett.

Miután a 2016. november 17-én megjelent, 1629/2016. (XI.17.) számú Kormányhatározat előírta, hogy szét kell választani az integráció központi szerveinek funkcióit és feladatköreit, a Takarékbank kizárólag az üzleti, míg az SZHISZ a szektor prudenciális irányításáért lett felelős. Az új rendszerben az SZHISZ addigi vezetői – köztük Vida József – elsősorban az integráció üzleti tevékenységét kívánták segíteni, ezért a Takarékbank tisztségviselőiként folytatták munkájukat. Vida Józsefet 2016 decemberében választották meg a Takarék Csoport központi bankja, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatójának. Irányításával hajtott végre az új vezetés pénzügyi átvilágítást az FHB Csoportban, melyet követően az igazgatóság stabilizálta a bankcsoport helyzetét. Ugyanakkor ő vezényelte le azt a 2015-ben megkezdett folyamatot is, amelynek révén az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. csatlakozott a szövetkezeti hitelintézeti integrációhoz.  A Takarékbank Zrt. huszonkét takarékkal összehangoltan május 29-én vételi ajánlatot tettek az FHB Jelzálogbank Nyrt. részvényeire.

Vida József a Takarékbank elnök-vezérigazgatójaként irányítja jelenleg is a hazai bankrendszer 1987 óta íródó történetének legjelentősebb átalakulását: az FHB-csoport integrálásán túl 2017-ben ötvenkét takarék fúziójával tizenkét regionális hitelintézet jött létre.

Vida József jelentős szerepet vállalt a takarékszövetkezeti szektor egységének a helyreállításában és abban, hogy a Takarékbank 2017. június 27-ei közgyűlése a takarékok csaknem teljes, 99,5 százalékos részvétele mellett egyhangúlag, 100 százalékos szavazati aránnyal fogadta el a takarékszövetkezeti integráció új, 2021-ig szóló stratégiáját. Ennek meglévő jogszabályokba való beillesztését a Postaügyért és Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásért felelős Kormánybiztosság segítette. Az elfogadott stratégia alapján a 2018. januártól érvényes struktúrában a Takarékbank, a központi kereskedelmi bank és a jelzálogbank, valamint a 12 regionális központ az alapja a Takarék Csoportnak, hozzájuk csatlakoztak – a Takarékbank irányítása mellett – a faktorálással, lízinggel, alapkezeléssel és egyéb kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalatok.

2014-től szerepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szanálási névjegyzékében. Meglévő pozíciói mellett Vida József 2015-től az Ariadné Válságkezelő Kft. felszámolási és reorganizációs tanácsadója, 2016 szeptemberétől az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatótanácsának a tagja, 2016 decemberétől a STATUS Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. felügyelőbizottságának a tagja. A Budapesti Értéktőzsdén szereplő Opus Global Nyrt. közgyűlése pedig 2022. május 2-áig az igazgatóság tagjává választotta.

Vida József a 15. legbefolyásosabb hazai üzleti döntéshozó a Manager Magazin 2018 júniusában felállított TOP 101-es listáján.

A takarékszövetkezeti munka mellett Bicskén gazdálkodóként él, illetve több társadalmi szervezetben is vezető tisztséget tölt be. A Magyarországi Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) felügyelőbizottságának elnöke 2000 óta, és ugyancsak elnöki teendőket lát el a Leonbergi Ebtenyésztők Országos Egyesületének, valamint a Magyarországi Hovawart Ebtenyésztők Országos Egyesületének az élén is. Mindkét egyesületnek az alapító tagja is. Kutyatenyésztésben elért eredményei: Világgyőztes, Veterán Világgyőztes, Fiatal Európagyőztes, Fiatal VDH Champion, Német Leonbergi Speciálkiállítás Győztes és Fajtagyőztes kutyák, számos Interchampion kutya. Kutyái a város szülőhazájában, Speciálkiállításon Győztes Tenyészcsoport címet nyertek el. Kiemelt fontosságú a leonbergi tenyésztésben Huszár v. Sissy-Haus nevű, dortmundi Világgyőztes kutyája, amely genetikailag is bizonyított és meghatározó lett a fajtában. 

A Leonberg városában felállított életnagyságú bronzszobor létrehozásának szakértő közreműködője volt. 1999-ben szeretett kutyáival reklámfilmben ismerhette meg az ország. 2008 októberében a MEOESZ érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a 2008. évi Európa Kutyakiállítás alkalmával, MEOESZ aranyjelvénnyel tüntették ki. Sikeresen menedzselte a Hovawart és a Leonbergi Fajtaklubok együttműködését mind a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH), mind a MEOESZ-szel, biztosítva a fajta igényes tenyésztőinek összefogását, a fajta érdekeinek képviseletét és a tevőleges szakmai munkát minden körülmények között.

A kutyák mellett más állatok, mindenekelőtt lovak tenyésztésével is foglalkozik, 2006 óta egyik szenvedélye a fogathajtás, célja, hogy rangos hazai és nemzetközi versenyeken saját tenyésztésű négyesfogattal álljon rajthoz.

 

Forrás: Wikipédia 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása