Szia!

Nálam betelt a pohár a temetői szeméthelyzet miatt! Kép mellékelve, cikk alább.
Ha gondolod tedd fel a bicskei újságba.
Köszi, üdv: név, cím 

temeto1.jpg

 

 

Hogy adja meg a tiszteletet, a halottainknak, „Zöld Bicske Kft”

temeto2.jpg

 

Sajnálatos és egyben felháborító az a tény, ahogy Bicskén a „Zöld Bicske Kft” ellátja a katolikus temető hulladékgyűjtését, tárolását. A kihelyezett konténer a szüleink nagyszüleink elhunyt szeretteink sírjától 2 méterre helyezi le. Ami önmagában is a tiszteletlenség nemtörődömség jele.

A temető számos helyén van rá lehetőség kulturáltan a síroktól távolabb elhelyezni a konténert. De az elhelyezésnél  a szállítás gyakorisága (ritkasága) az, ami inkább a felháborító! Idén néhány alkalommal történt csak szállítás eddig. Pedig szezon van, rengeteg hulladékkal. A szolgáltatásokat az igényekhez kellene igazítani, nem fordítva. Az így felhalmozódott szemét lekerül a földre, ahol zsákhegyek kezdenek el kinőni… a következő szállításkor csak konténer csere történik, a földön lévő zsákok már nem kerülnek bele, így a kupac csak nő és nő. Gyakran mi magunk kezdünk el karitatív módon bepakolni (már amikor elbírom a nehéz zsákokat) de sajnos a kivágott bokrok, fák is ott végzik a kuka körül, amit vagy elvisznek vagy nem. 

Több alkalommal történt jelzés a temetőgondnokság, illetve Bálintné alpolgármester részére, mert azt gondolom, hogy ez az állapot már tarthatatlan és a türelmünk elfogyott! Szüntessék meg ezt az áldatlan helyzetet! Minden döntéshez szükséges információ és a felügyelet, utasítási jog náluk van. Érthetetlen a városvezetés nemtörődömsége… Persze, mit várjunk, ha az élőkkel sem foglalkoznak emberségesen, akkor a halottainkkal miért tennék. 

 - Szia! Köszönöm bizalmad, leveled. Nem von kétségbe állításom semmit a Tieidből, de október 16-án délben, három napja  ültettünk árvácskát nagyszüleink sírjára a képeken látható kukától úgy 6-8. sorban és amikor a szemetet beledobtam három napja, akkor ez még üres volt, az alján koppant. Szezon van. 

- Én csak kétszer láttam, hogy vitték. De a mellette lévő zsákokat nem tették bele. A nyáron ott volt egy 60 éves néni, akit közmunkásként megbíztak azzal, hogy pakolja be a 20 kilós zsákokat... Ami nem fért bele arra meg az ukázt kapta, hogy égesse el… megpakolta tele lett. De nem vitték el csak 1 hónap múlva. Ezt a képeket ma reggel csináltam. Anyu sírjától néhány méterre. A városgazdásoknak nincs feladatuk ezzel, gazt jöttek nyírni.
Persze viszik, de nem annyiszor, mint igény lenne rá. Heti 1x simán megtelik. Tényleg a tele van velük a hócipőm. Mindig felmegy a pumpa bennem ha kimegyek… Ez heti 2 alkalom infarktus közelébe. 

- Értem. Mindenképpen visszataszító a gyűjtő és környezete, az egyszerűen odatett kissé  leharcolt konténer. Mintha építési területen lennénk. Vagyis az különb mint ez. A szeméthegy a közelében még inkább méltatlan. De ehhez a háztáji dizájnhoz biztos, hogy a látogatók különböző stílusa is jelentősen hozzátesz. Mondjuk eleve jó a hozzáállásunk, ha idáig eljutunk a szemetünkkel. Egy biztos. Gyakorlatilag a sírok elé ekkora kukát betenni egy az egyben ízléstelen és persze, hogy bántja azokat, akik a környékbeli síroknál emlékeznek, imádkoznak.

 Azt is el kell mondanom, hogy annak idején olvasói levelekkel, fotókkal is foglalkozott ez a blog a temetőkerítés, a kapunál lévő kuka stb. állapotával. amikor a reformátusok újjáépítették a maguk alapvetően jobb állapotú kerítését, ezt követően  nem sokkal a katolikusok is. És a kapuban is olyan tároló lett, ami sokkal elfogadhatóbb egy főbejáratnál, mint ami valaha volt.
Nem tudom, ide milyen megoldás kellene. Tudom, hogy voltak, vannak temetőket jól ismerő lokálpatrióták, akik eddig tettek ezért a helyért - sokan önkéntes módon.   Lehet, hogy már tervben is van a megoldás, csak idő kérdése.

Levélváltásunk szerkesztett változatát azért közlöm, hogy a döntéshozókat megerősítsük segítségeddel a változtatás mielőbbi szükségszerűségében. Ez így tényleg nem maradhat. Bizalmad köszönöm.

Mellesleg mindkét temető köztemető, így szól a helyi rendelet róluk.
Az önkormányzat mindkét temetőtulajdonos egyháznak a fenntartásra egyenlően ad támogatást évente majd 3-3 millió forintot.
A reformátusoknak ebből szemmel láthatóan jól megy a fenntartás egy cég által, akik a temető fenntartás költségeit és bevételeit is akceptálják, az nem ismert, hogy ott hogyan szerződtek, de nyilván win-win alapon.

A katolikus oldalon ez nem mondható el. Miközben a pénzügyi támogatáson és sírmegváltásokon  túl a katolikusban a BGSZ beszámolója szerint minden nap dolgozik közfoglalkoztatott is.
A hulladékkezelés is a fenntartás, üzemeltetés része.
Vagyis az önkormányzat kétszer is, közvetlenül és közvetve is oda teszi magát ennél a temetőnél, de valahogy mégsem működik.
Láthatóan valami nem jó, de leginkább a rendszer, mert a támogatások elszámolása minden esetben hiba nélküli, és ellentmond a szemmel látható valóságnak.  Ez szintén látszik a közgyűlési előterjesztésekből, határozatokból, mármint a hiba nélküliség, amit mindenki elfogad. .
A kívülállóban felmerül a kérdés, biztos, hogy jó?

Itt a temetőrendelet.
http://www.njt.hu/njtonkorm.php?njtcp=eh2eg9ed0dr9eo4dt7ee6em3cj0bx3cd4bx5bz2cc5cf0i
Ebből az is kiderül, hogy az önkormányzatnak mi a feladata, sőt, az üzemeltető is látszik benne. Számon kellene kérni? Azt is, aki (nem) finanszírozza, azt is aki közmunkába ellátja helyette a feladatot, és azt is, aki nem ellenőrzi a kötelező feladatellátását.

Rendet kellene tenni, Valamikor 2008 előtt az önkormányzat és a plébános a plébánia (jelentése közösség) tagjaival   a katolikus temető hátsó, alsó, mélyebben fekvő  részében egy bokros-fás illegális hulladéklerakó telepet számoltak fel. Utána mintha egy temetkezési cég vette volna kezébe a gondnoki teendőket. Óriási dolog ez a mai összefogás, az önkéntesség, de a temetőfenntartás nagy feladat. Sosem feledem a cserkészeket, akik a kápolna borzalmas padlását takarították ki vagy éppen a minden szabadidejét temetői önkéntes munkával töltő középkorú, családos, telepi férfiú tevékenységét. 

A mát tekintve, nem lehet, hogy változtatni kellene a minőség javulás érdekében?           

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már elnézést kérek, de mit keresnek ott a tömött zsákok? Nem tipikus temetői hulladéknak néznek ki ...
@Szűkszavú: becslésem szerint ezek 200 literes űrtartalmú zsákok. minden bizonnyal a GESZ dolgozói illetve közmunkásai pakolták őket degeszre a területen összegyűjtött hulladékkal, amit a konténerhez vittek. Nemcsak a tárolóban, hanem körülötte is ezek láthatók.
süti beállítások módosítása