"A megszállásban részt vett német katonai, rendőri és repülő erőket legfeljebb 100 ezer főre lehet becsülni. Mivel a Honvéd Vezérkar ügyeletes tábornoka éjfél után vette, majd továbbította Szombathelyi parancsát a bevonuló német csapatok barátságos fogadásáról, a Honvédség részéről fegyveres ellenállás nem alakult ki. Csupán az újvidéki hídőrség szegült szembe a németekkel, ám hozzájuk a parancs nem érkezett meg. Szintén az értesítés hiánya miatt – kisebb mértékben – ellenszegültek a budaörsi repülőtéren, Bicskén, Székesfehérvárott, Győrött, Sopronban"

b1110686.JPG

Dr. Ravasz István könyvében olvasható mindez. A Magyarok a II. világháborúban című mű elérhető itt is.  A könyv itt vehető meg. 

Tisztelettel kérem, hogy aki tud valamit erről az ellenállásról akár elmondás alapján, kérem, írjon: izingantal@gmail.com  

 Tudom, hogy országos, történelmi léptékben jelentéktelen esemény.
De bicskei viszonylatban érdekes lehet, hogy egy község benne van abban 3-4 magyar városban, akik ellen mertek állni a németeknek.  Akiknek amúgy kiadták már parancsba, hogy a német megszállást tilos akadályozni. 

Más: az idézet első sorában a "legfeljebb" szó szerintem nem szerencsés. A mondat anélkül is megállná a helyét. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása