Hruscsov 1958-as budapesti látogatásának hangulati előkészítése zajlott.  A látogatás hírének viszonylag kései bejelentése miatt a sajtónak nem maradt túlságosan sok ideje a megfelelő hangulati előkészítésre olvasható itt.  Ebben a történetben találtam a beteg bicskei kislány esetére, aki Hruscsovtól kér gyógyszert levélben, aki persze, meghozza, mint a mesében. 

A párt lapja, a Népszabadság mindösszesen két vezércikkben méltathatta a küszöbön álló nagy eseményt, „Igaz barátainkat köszöntjük”, illetve „Örömmel és büszkeséggel” címmel. Ezek a látogatás politikai tartalmának magyar „vezérfonalát” hangsúlyozták: a szovjet vezetés, amelynek élén ma egy igaz marxista-leninista személyiség áll, aki nem alkuszik semmiféle elhajlással, a magyar történelemben két alkalommal (1945, 1956) nyújtott felbecsülhetetlen (fegyveres) segítséget a dolgozó népnek. Ezért, s a segítség más, állandó megnyilvánulásaiért a legmélyebb hála illeti őket, s persze személy szerint Hruscsovot. Az 1956-os „ellenforradalom” beállításában a hangsúlyt a „lázadás” kívülről szervezett jellegére és „fasiszta-horthysta” restaurációs célkitűzéseire helyezték. Az 1956 decemberi „négy ok” közül kettőt - Rákosi hibáit és Nagy Imre árulását - különböző okokból, átmenetileg „jegeltek”. Számos napi hír állt kapcsolatban a felszabadulási ünnepségekkel. Hála-staféta futott az országon Nemesmedvestől Záhonyig, és vissza, ám bizonyára sokaknak kedves, áhított módon ismételve meg a szovjet csapatok mozgását 1944-45-ben, de ez nem tűnt fel senkinek. Április 1-jétől közvetlen Moszkva-Budapest légijárat indult az élenjáró szovjet repülőtechnológia büszkeségével, a TU-104-es óriásgéppel. Az AEROFLOT ebből az alkalomból a retúr jegy árát 3061 Ft-ról a TU-n 2460 Ft-ra csökkentette, a légcsavaros IL-gépen 2236-ért repülhetett bárki Moszkvába és vissza, hivatalos kiküldetésben, szervezett turistaúton, esetleg meghívóval. Erről persze a közlemény nem tett említést. A korabeli szovjet napilapoktól eltérően a Népszabadság apróhirdetéseket is közölt (nem is kis számban), amiből már kiviláglott a mindennapi élet egynémely apró kötöttsége: motorbiciklit („Wehrmacht-Messerschmitt, kifogástalan állapotban”) bárki vásárolhatott, a Fiat gyár Topolino, vagy „családi 1100-as” modelljét az eladó csak „jogosultnak”, „engedélyesnek” kínálta. Ha autó iránt nem is, más áruk iránt a kereslet hatalmas: a héten osztott nyereségrészesedések (és a közeledő húsvét, erről azonban nem esett szó) jóvoltából „aranyvasárnapi” forgalmat bonyolítottak az állami áruházak.

Április 2-án, az érkezés napján a Népszabadság egy egész oldalon közölt a felszabadulással kapcsolatosan beérkezett olvasói levelekből. A sok életszerű és politikailag kifogástalan történet közül kétségkívül a legszívszorítóbb a bicskei illetőségű Marosán Blanka(!) levele volt: a még iskolás korú leány tavaly ősszel megbetegedett, de a megfelelő gyógyszerhez itthon képtelen volt hozzájutni. Gondolt hát egy nagyot (nyilván voltak ötletadók - a szerk.), levelet írt ez ügyben Hruscsov elvtársnak. Már a kórházban feküdt súlyos állapotban, amikor hirtelen „két szovjet ember” kereste, akik elhozták a gyógyszert. "Állapota köszönhetően a hatásos szovjet „intervenciónak” most már javul, ezúton köszöni" stb.- írta a a sajtó.   Az időjárásjelentés az érkezés napjára 3-6 fokot és helyenkénti havazást ígért, ez azonban nem szegte kedvét a Ferihegyre kivonuló harmincezer dolgozónak, mint ahogy az sem, hogy a magyar labdarúgó bajnokcsapat, a Vasas előző este BEK-elődöntőn 4:0-ra kapott ki Madridban a Realtól (Puskás Öcsi kétéves eltiltása miatt nem léphetett pályára...).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása