A 116 éves Csabdi Petőfi Sándor Általános iskola kormányzati támogatásból újulhatott meg és több mint duplájára növekedett alapterülete. A berendezése adományok révén gazdagodhatott. 

d_szalag2.jpg

 

A régi épület felújítása még hátra van.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke elkezdte szétosztani a szalagját, amit levágott. A performance roppant népszerű lett a gyerekek között, így aztán már mindenki osztotta. Az ünnepség egyik legmeghatóbb momentuma képek alapján is, hogy itt az igazgató egy nyolcadikos és egy elsős között áll ki a szalagvágó ollóval... Szép gondolat. Kifejezi a lényeget és a folyamatosságot. 

d_fuvola2.jpg

Ez az iskola híresen családias hangulatú. Szerkesztett képünkön, Gyuriczáné Sótér Éva iskolaigazgatót látjuk, jobbján a nyolcadikos, balján egy első osztályos tanulóval.  A nyolcadikosok a büszkeségeink, az elsősök a reménységeink - Kürthy Viktor tanár úr nyomán.

Sótér Éva igazgató egyebek mellett arról beszélt köszöntőjében, hogy ükapja jegyző volt Csabdin, amikor munkatársaival úgy döntöttek, létre kell hozni a falu iskoláját. 1903-ban ez meg is történt.  
Az átadón Huszárovics Antal polgármester mellett a Csabdi SE elnöke, Ferenczik István is köszöntőt mondott. 

Az igazgató, a sportegyesület elnöke és a polgármester is ennek az iskolának volt tanulója. Mindhárman szeretettel köszöntötték a vendégek között helyet foglaló régi tanáraikat. Ezt a dalt pedig a nyolcadikosok 15 fős vegyes kara énekelte.  

Az új iskolaépület új aulájával a község legnagyobb többfunkciós közösségi terme jött létre. Ebben az iskolában sosem volt még öltöző a gyerekeknek és a vizesblokk sem volt még sosem egy épületben a tantermekkel.

cso_pad.jpg

Azt mondják, hogy gyönyörű volt, ahogy az ünnepség elején zengett a Himnusz az aulában. A tantestület jó része a munkaidejét és munkaköri kötelességét jelentősen meghaladó munkát végzett az iskola felújításáért. Ahogy a szülők, hozzátartozók is sokan és sokszor segítettek, hogy ami lehetséges, az a helyén legyen a mai ünnepen. Ez a hozzáállás hagyományos értéke a Csabdi iskolának.


Az iskola mottója egy J. W. Goethe idézet: A legtöbb, mit gyerekeinknek adhatunk, gyökerek és szárnyak.

A 100 éves iskola ünnepségre készült embléma volt a háttérben, ezzel az idézettel.

A felvételek eredetijét itt láthatják olvasóink.

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása