Kaptam egy olvasói levelet abban a városban, ahol turisztikáért felelős miniszterelnöki biztos is van. De hulladékudvar nincs. A kerékpárútnak is mondott szakaszok kedvelt lerakók.  Tessely Zoltán figyelmébe ajánljuk, hogy az első lépést talán ezen a területen kell megtenni.

"Szia! Ezt már régen mondani szeretem volna neked, hogy a sok ledobált szemétre az lenne a megoldás, hogy a bicskei lakosok ingyen vihessék a hulladékot egy évben x alkalommal a szeméttelepre. Vagy ha szeméttelepre rakának ki több konténert, amibe bárki ingyen be dobhatja a szemetét, akkor szerintem ezt többen részesítenék előnyben mint az árokba hajítást vagy az eltüzelésüket a kertben vagy a kályhában. Véleményed?"

nagya9.jpg

Archív felvétel, korábban szintén egy olvasónk készítette a bejáratott bicskei, illegális lerakóhelyen  

Szia. Szerintem a hulladékudvar kialakítása kötelező egy szeméttel ennyire teledobált vidéken, ahol turisztikai fejlesztésről papolnak. Az jó, hogy végre a fejükhöz kaptak és bűncselekmény lesz a hulladéklerakás. De ez önmagában kevés.  
Te is tudod, a legközelebbi hulladékudvar Tatabányán működik.   Nem piskóta egy hulladékudvar kialakítása, mert komoly feltételei vannak. Meg aztán azt üzemeltetni is kell (nem úgy, mint a bicskei szelektív szigeteket), vagyis jelentős költsége van.
A bölcsek tanácsának ott a városházán ezt a költséget kell végre összevetni a környezeti károk, a takarítás, esetlegesen a turisztikai-idegenforgalmi károkozás összegével, plusz a vonatkozó pozitív és negatív PR költségekkel.
Természetesen a hulladékudvarba sem lehet minden hulladékot leadni, ahogy oda, a mostani telepre se lehet bevinni mindent, amiről Te írsz. Például a veszélyes hulladék gyűjtéséhez, kezeléséhez, szállításához sokkal szigorúbb engedélyek kellenek, ami a ZB-nek nincs meg. Vagyis ezek gyűjtésére marad az a kevés hivatalos gyűjtés, ami most is él. Pedig benne van a nevében, hogy a veszélyes hulladék veszélyes.  

Úgy vélem, hogyha van egy saját hulladékos cég a városban, akkor az önkormány adhat neki olyan feladatot, hogy bizony mutassa ki a költségeket. Persze nem úgy, mint az üveggyűjtő pontokat. Mert az is van ám a városban! Három helyen is állítólag. Csak éppen nem tesznek oda konténert, mert az már költség lenne, sőt, ha az emberek még használnák is, akkor, jaj, akkor még többe kerül, őrület.

Úgy vélem, a városi fenntartású cég nincs könnyű helyzetben alapfeladatainak ellátása tekintetében sem. Inkább nem mondom el saját tapasztalatom, majd ha összefutunk.

De a fenntartó, az önkormányzat hozzáállásáról annyit érdemes tudni, hogy egyes információk és vélemények szerint az utolsó szelektív szigetet állítólag úgy szüntették meg Bicskén, hogy a szelektív szabad kapacitás biztosítása a Zöld Bicske Kft. szerződéses kötelezettsége volt (lett volna, ha teljesíti).

A lakosság által nem rendeltetésszerűen a szelektív gyűjtőkonténerek mellé rakott egyéb hulladék kezelése, elszállítása heti két alkalommal a BGSZ kötelezettsége volt. Vélemények szerint a két önkormányzati cég ezt végül nem teljesítette...

Így folyamatos problémát jelentett, végül inkább sikeresen megszüntette az önkormányzat a szelektív gyűjtést Közép-Európa közepén. Azóta országosan is könyékig vagyunk a turisztikai pozíciók osztásában.

A közkedvelt bicskei lerakóhelyen, tiltó táblán mindenütt meg kellene hirdetni remélhetőleg megvalósuló bicskei hulladékudvar elérhetőségét. Biztonsági kamerák szükségesek a bejáratott lerakóhelyeken. Ha a tábla hatására 20 közül 3 viszi a megfelelő helyre, már elértek valamit. Hulladékudvar, átvevőhely márpedig kell Bicskére.
Bicske bölcseinek a mi képviseletünkben ki kellene dolgozniuk a Bicskei Hulladékudvar létrehozásának lehetőségét, de mindenekelőtt a saját zöld céggel kellene egyeztetni arról, hogy már meglévő feladatainak maradéktalan ellátása érdekében mire van szüksége. Például ahhoz, hogy a további feladatok ellátása lehetővé váljék. 

A csúúúnya multi cég idején volt a bicskeiek részére évente ingyenes lerakási lehetőség a szeméttelepen. Kivitted, bedobtad a konténerbe, (Ez nem mindig volt ennyire egyszerű), de adminisztráltak és kész.
A multit kivásárolták, az önkormány cége pedig megszüntette ezt a lehetőséget...
De akkor még itt volt a szemétlerakó is, és nem akkora volt a lerakás költsége, mint manapság.
Lett helyette mértéktelen mennyiségű elhagyott hulladék. 

 

ia 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Újra leirom nem először, valaki vagy valakik sétáljanak már el a sportpálya mellett Jegenyefa utcába amelynek közepétől több tonna szemét,sitt stb. van lerakva.Napról napra több.Jelzem ez nem külterület, az Akácfa u. lakóteleppel szemben,aLosonczi u.mögötti rész.Évek óta gyűlik,viszont hiába semmi nem történik Gondolom ez is pusztába kiáltott szó lesz.
süti beállítások módosítása