"Néztem az eredményeket, olvasgattam a pro és kontra kommentjeiteket és közben az egyik kommentelő félig hangos megjegyzése motoszkál a fejemben,  hogy Bálint Istvánné eddig is ott volt abban a bizonyos körben. És többen is a bejutottak közül" - mondta nekem egy fiatal bicskei az utcán.

- És mire jutottál ebből a tényből?

- Arra a kérdésre, hogy mégis mi történt itt az elmúlt években? Mindig azt hallottuk, mennyire jól gazdálkodnak,  az előbbiek milyen rosszul gazdálkodtak, ők itt és most mennyire kihúzták a várost a csődből, mennyire stabil lábakon állunk. Hallelujah.  De a kérdés az, hogy ezt vajon hogyan érték el?

- Nem mindegy? Lényeg, hogy elérték. Nem?  

- Nem mindegy.  Neked sem mindegy, hogy anyagilag önálló pali vagy pedig függsz valakitől. Nem mindegy, saját magad veszed-e a levegőt vagy lélegeztetőgépre vagy pakolva.  Nézd meg, milyen lakosságbarát, településbarát és vállalkozásbarát intézkedésekket tettek, amik kifejezetten  összefüggnek a gazdálkodás állítólagos jó minőségével?

- Nem tudok példát mondani. Amikor 300 a hektáros cégingatlan idején eltörölték a céges telekadót? Ezt csak viccből kérdezem.  

- A már elhunyt, bicskei vezető polgármestersége idején és az ő lobbizásának köszönhetően települt Bicskére az a cég, aminek első üzeme az első bicskei polgármester idején érkezett ide, akkor vetette meg a lábát nálunk.  A székhely bicskeisége az  önkormányzat adóbevételének jelentős részét jelenti mindmáig.  Azóta hasonló horderejű, mértékű növekedés nem történt. Természetesen nagyon sokat jelent minden területről minden bicskei cég, de ez a tendencia nem lett követve az elmúlt évtizedben. Pedig amikor a mai vezetők ellenzékben voltak, biztos, hogy ezt tekintették volna fejlesztésnek és ezért csapkodták az asztalt türelmetlenül.   Ma pedig maradt nekik  az óriásplakátokon is hirdetett fejlődés pl. a romos bicskei ex-ovi udvarán, egy szép templom mögött, amiről írtál is. Szóval a szépülés nem a jó önkormányzati gazdálkodás eredménye, mert köze sincs ehhez. 
Útfelújítás-állami pénzből.
Bölcsőde - sok-sok éves ígérgetés után állami valamint EU-pénzből.
Játszótér az adózó vállalkozó kényszerűségből adott pénzéből.
Iskola energetikai fejlesztés, szintén  EU forrás
Uszoda energetikai fejlesztés, szintén EU forrás
"Kerékpárút" - állami forrás. 
A tervezett beruházások mindegyike kivétel nélkül - talált pénzekből - állami és brüsszeli pénzekből kerül finanszírozásra, változatlan, vagy csökkenő műszaki tartalom mellett kétszeres  vagy méginkább többszörös áron a késlekedések miatt.

- Igen, igazad lehet. Mindannyian ott ültek a korábbi vezetésben is. 

- Csak nem szabadna hagyni, hogy ennyire át legyünk verve. A jó gazdálkodás egyenlő lenne a saját források növelésével, amire nem tettek szert ebben az évtizedben.  Emlékszel, amikor hazamentél apádhoz és megmutattad neki az első fizetésed?  A saját magad életére a saját magad munkája által megszerzett pénzt mutattad.     Arra az eredményre  talán nem kell olyannyira felnézni, hogy pl. a kultúrkúriát vagy a mozit  kialakították, mivel a városi tulajdon megóvása alapvető és kötelező feladatuk (lenne). 

Ellenpéldaként nézd meg az egykori képtár főutcai épületét. A főutcai útburkolat  és a problémás templomtorony állapotáról vagy a korábban említett Tatai úti óvodáról, a Családsegítő épületéről, vagy a mellette lévő épületet és a volt hivatali épületről már nem is beszélve. 

- Pedig szívügyük Bicske.

- Igen. Szívügyük. (És pénzügyük...) Az elmúlt 5 évben egy utca kapott új burkolatot (Kodály), hasonlóan nagy utca már nincs szilárd burkolat nélkül. A jó gazdálkodásból mégsem sikerült a maradék kis utcák, vagy legalább némelyik burkolása. Aki azt mondta,  hogy nagy változás most sem várható, az közel járhat az igazsághoz.

- Honnan tudod ilyen pontosan?

- Képviselőnek akartam indulni és felkészülés közben vizsgálgattam a dolgokat.

- Miért nem indultál?

- Mert találtam egy remek munkát. Anyasági munkakör a neve. 

- Tényleg. Megértelek. 

- És érdemes megnézned példaként Budaörsöt, nem narancsvidékként. Tudom, agglomeráció, stb. De valamit betyár jól csinálnak, mert nincsenek "lélegeztető gépen", sőt, büntetésből még a saját forrásaikat is csapolja a hatalom, de mégis az ország egyik leggazdagabb települése. De úgy tűnik pl. Velencén is függetlenül mernek álmodni.

Sok-sok éve halljuk, hogy jobb lesz, ezirányú optimizmusunk, reményünk  sosem veszik el, reméljük, egyszer szemmel is látható lesz az eredménye.

Itt pedig minden áldott intézkedést felülről irányítottak, de a helyi adók kivetésétől az uniós fejlesztési szükségletekig. Mindent.  A TOP pályázatok működése a megyei közgyűlések nélkül tudtommal nem megy. 

Mielőtt valaki azzal vádolna, hogy egyeseknek semmi sem jó, jelzem, hogy minden itt elköltött forint jó. De jobb is lehetne, ha nem ad hoc módon költődne el, hanem tervezetten, sokkal több önállósággal, ha az önkormányzati vezetés Bicskén nem egy "végrehajtó-bizottságnak" tekintené magát, hanem önálló városfejlesztésre lenne képes saját erőből -  zárrta gondolatait a beszélgetőtárs.  

 

 

  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása