Pár napja sokaknak tetszett a holnap 50 éves étlap posztja - ami lehet, hogy a bicskei Kék Csillag étteremből való.   

kek_csillagp.jpg

Kedves olvasónk lefotózta otthoni poharukat és elküldte. Ez biztosan bicskei. Sőt. A csillagot is ugyanaz a stilizált forma jelöli, mint amit az étlapon látunk. De ez is csak valószínűsíti, hogy az étlap bicskei.  A felbontás miatt sem digitális, sem kézi nagyítóval, sem a laptopéval  nem tudom kiolvasni, hogy milyen szó  áll az étlap ÁFÉSZ-os címerében. Szívesen veszem a segítséget. Nem kizárt, hogy egy hosszú településnév. Viszont Kék Csillag Étteremre keresve egyedül Szegeden, az Olajbányász téren találtam hasonlót. Korábban a Balatonon is észleltem Kék Csillagot, ami kikötőminősítés is. Az sem kizárható, hogy a címerben ez állhat: Bicskei Járási Egyesült Áfész. Merthogy biztos nem a hatbetűs Bicske településnév, ez fix.  Ismert valaki a bicskei vendéglátózásban Vitai Zoltánt és Vitai Zoltánnét? Azt hiszem, a szakma nagy öregjeit kell erről megkérdezni.   

Még szerencse, hogy az étlap alján ezt veszem észre ma reggel: FMNYV. Tudom, hogy ez a Fejér Megyei Nyomdaipari Vállalat.   Ez legalább olyan erővel valószínűsít, mint a pohár és az étlap közös logója.   

Marika, kedves olvasónk viszont megtalálta Vitai Zoltánt, aki 1937-ben született, hamarosan 83 éves  és 33 évesen ő állította össze az étlapot. Marika levelezett is  vele. Megtudta, hogy Bicskéről legjobb barátja a Szivar volt, vagyis Horváth János. Horváth János fiával is dolgozott együtt. 

Az alábbi anyag a Fejér Megyei Hírlapban jelent meg. 

 1977. augusztus 3-án írt Gabnai Gábor a bicskei megnövekedett munkáslétszám hatásáról. "A gyorsan fejlődő település a hirtelen létszámemelkedést nem tudta követni. A bicskei járási áfész próbálja megoldani a problémát.
A bicskei erőműprogram, a bányafeltárások, az autópálya építés és a vasúti rekonstrukció miatt jelentkező többlet munkáslétszám már most érezteti hatását a kereskedelemben és a vendéglátóipari forgalomban egyaránt. Egyelőre tavasz óta mintegy 1000 ember, új dolgozó állt munkába a járási székhelyen, már ez a tény is nem kis feladatot jelent a Bicskei Járási Egyesült Áfésznek.

Erről beszélgettünk Gondos Lászlóval, a járási áfész kereskedelempolitikai osztályának a vezetőjével. Elmondta, hogy az említett néhány hónap alatt 12 százalékkal nőtt az élelmiszerforgalom, 11 százalékkal a vendéglátóipar árbevétele, ezen belül 54 százalékkal nagyobb a tavaszi időszakénál a melegétel forgalma.

(Kép nincs)

A bicskei Kék Csillag vendéglő. Itt is megkétszereződött az előfizetéses ételforgalom. Fotó: Fási László

– Van olyan önkiszolgáló boltunk, ahol az eddigi hét végi húsáru szállítás 350 kiló volt, most pedig már a 600 kiló is majdnem kevésnek bizonyul. A Kék Csillag vendéglő tavaly 400 főre főzött délben előfizetéses ebédet, most pedig naponta már nyolcszázan étkeznek ott.

A forgalom növekedése beruházásokat is kíván. Hogy jó színvonalon tudja a megye eme – forgalom alapján jelenleg ötödik helyen álló – szövetkezete biztosítani 3-4 év múlva is az alapellátást, az attól is függ, mit tesznek a dolgozók ma.

(...)

– Egy hónapon belül, augusztus 20-a tiszteletére élelmiszerboltot nyitunk az autópálya főmérnökség bicskei telepén. Ugyancsak az alkotmány ünnepére készül el a piactéren a zöldségboltunk, és az áfész lacikonyhája. A legnagyobb létesítményünk pedig Bicske központjában egy új, 600 négyzetméteres ABC lesz – sorolja az osztályvezető.

A Bicskei Áfész saját erőből nem képes előteremteni a pénzt minden új létesítményhez. A központi szervek – SZÖVSOSZ, VOSZK stb. – összefogására, támogatására is szükség van. Hogy rohamosan javuljon az ellátás, ahhoz a partner vállalatok megértésére, jó hozzáállására is szükség van. Megértette a bicskeiek gondját a Fejér-Komárom megyei Tejipari Vállalat, a sütőipar bicskei üzeme, az Állatforgalmi és Húsipari Vállalat, csupán a FÜSZÉRT-tel kell néha hadakozniuk. Az eddigi tíznaponkénti szállítások helyett a vállalat javaslatára néhány üzletbe csak 14 naponként szállítanak nehéz-árut (sót, cukrot, lisztet stb.) de a kéthetenkénti feltöltés is akadozik.

Sajnos, többnyire korszerűtlen az üzlethálózat, kicsi a boltok raktártere. Az előbbre lépés nem megy egyik napról a másikra. Az áfész vezetői azonban időben felmérték a tennivalókat. Még három évük van, hogy erősödjenek, fejlődjenek, „városi ellátást” nyújtsanak a nagyközségben. Úgy látszik, ez menni is fog: összefogással!"

csillagetlap.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása