Ez az orvosi rendelők várójából ismert szállóige. De inkább csak szöveg. Mert szállóigévé lett például  Rákóczi fejedelemtől ez a jelmondat: 

Cum Deo pro patria et libertate! - Istennel a hazáért és a szabadságért!

Az "Én csak a receptért jöttem"  még csak nem is szállóige-gyanús.    

Aki a címben szereplő mondatot mondja, általában a rendelő ajtajánál áll, pedig csak 2 perce jött. Így biztosítja magának, hogy a régebben várakozók előtt besurranjon.  

A hosszabb ideje várakozók ülők közül valaki beszól: "Én is a receptre várok és kivárom a sorom".

"Akkor irány a patika, mert itt nem árulnak gyógyszert" - hallottam már ezt is. 

De általában senki nem szól semmit, mert úgyis mindegy és mert nem vitakozni jöttünk. Maximum tenyerünkbe temetjük az arcunk, hogy ne látszódjun, mit mondunk.     

Ez a hétköznapi jelenség azt igazolja, hogy a már működő, de még nem kötelező E-Vény rendszer használata mindenkinek jobb lenne. Orvosnak, betegnek egyaránt. Az önrendelkezést itt is tiszteletben tartják: csak akkor működhet e rendszer, ha a beteg is úgy akarja és aláírta.  

Ha valakinek vényköteles gyógyszer kell, mert például elfogyott és későn kapcsolt, nem kell bemennie "feliratni". Úgy tudom, hogy elég telefonálni, orvosaink és asszisztenseik elvégzik az elektronikus felirást, ami azonnal eljut a gyógyszertárakba.

Mivel a betegek jelentős része ezért érkezik a rendelőbe - ez csökkentheti az ottani forgalmat és a várakozási időt is.

Számomra olyannyira ismeretlen ez a rendszer, hogy a nevét (E-VÉNY,) amikor először hallottam, Emelvénynek értettem. 

Ezért is tartom szükségesnek "Emelvényre" helyezni a bicskeiek blogján. Közérdekből.  

(2000 körül a könyvünk megírása érdekében hosszan beszélgettünk egy kiváló kardiológussal. Ő mondta ki, hogy a hazai egészsügy java részét a bürokratikus feladatok teszik ki. Szerinte, ha ez nem így lenne, sokkal több idő jutna a gyógyító munkára.  Eszembe jutott mindez húsz év után, ezért is tartottam fontosnak leírni.)

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felnőtteknek működik, és nagyon jó, kényelmes. A gyerekekre, és más receptjének kiváltására fejlesztett rendszernek január óta működnie kellene, de sajnos nem megy még:(
süti beállítások módosítása