(Bementem ma Imeli Lászlóhoz egy kis sírcsokorért, mert március 14-én lesz tizenkét éve, hogy elhunyt apukánk, akitől a legtöbbet tanultuk-hallottuk a régi Bicskéről. Fogékony volt erre, hiszen nővére még többet tud a témáról. Minket is fogékonnyá tett. A legtöbb helytörténeti témájú poszthoz láthatatlan betűkkel mindig odaírtam, hogy Apunak.Minden ilyen irányú cikkem a képekkel mutatnám neki (Ehhez mit szólsz?), mint az életben. Amből jó beszélgetés követlkezne, ami éppen egy tucat esztendeje minden egyébbel együtt nuku..) 

Szóval megyek kis csokrot kérni, amit pénteken majd a helyére teszek és erre olyan képeket látok a régi Bicskéről Imeli László lokálpatrióta gyűjtő asztalán, hogy csak na.  Micsoda véletlen! Amik közül többet még életemben nem láttam, vagy a memóriám rossz. 

Az elsőről nem tudjuk hol volt. Gyanítjuk, hogy Ginzapusztán. Az alapvonalait egy szántóról készült képen felfedzeni véljük Ginza tájékán. (Kokas Ignác biztos tudná. Ötödikén fedeztem fel egy festményét egy hatalmas tárlaton.) Tud erről az épületről valaki valami közelebbit? Nagy segítség lenne.

A Bicskei Pénzügyőr és Csendőrlaktanya a mai Szent István út végén, az egykori óvdában, a mai Gondozási Központban  volt. Tévedtem, amikor néhány házzal odébbraktam az "első kiadásban".  

Hogy Bicskén a Piac-téren pontosan mikor és miért fúrtak, azt nem tudom. Aki tudja, segítsen. De mint egy vadnyugati bányászjelenet. Vagy egy Jules Verne mű ilusztrációja. Mennyire avitt berendezés mai szemmel és mekkora sci-fi volt ez annak idején. Az egész falu minden lakója ott lehetett legalább egyszer, hogy megnézze.    

A Bagolyvár Csárda Bicskén, a Bagolyvárban, a "Bagóban" - ahogy a nép kedvesen egyszerűsíti. B-Bicskei Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet - áll a cégtáblán. Milyen időtálló és modern szavak! Ezt még az egykori ÁFÉSZ is használta. A B-Bicskei szerintem a Buda-Bicskéből ered. Láttunk már sok képeslapot ezzel a felirattal.

Ezen a látképen látom a Springinzeisz-házat, a Gárdonyi sarkán és tovább a főutcát. Az alatta lévő rajz kissé más, de milyen szépen ábrázolja a távolban látható Nagy-Kopasz-hegyet, a Budai-hegység legmagasabb pontját.   

Végül a mai Hősök tere.         

 

 

 

hatvan.jpg

penzugyorseg_es_csendorlaktanya.jpg

piacter.jpg

piacter2.jpg

bagolyvar.jpg

buda-bicskei_szovetkezet.jpg

latkep.jpg

latkep3.jpg

 

latkep_k2.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Családom (dr. Mály Nándor állatorvos és Pajer László gyáros révén) Bicskéhez kötődik. Ezért mindig örömmel nézem Imeli László képeit, olvasom történeteit. Köszönet érte!
Dr. Tömpe Péter
süti beállítások módosítása