Egy napokban megjelent visszatekintés után ketten is állították, szinte indulatból, hogy 2004-ben márpedig nem készült csapadékelvezetési terv.

tervek2004.jpg

Későbbi válaszomban leírtam, hogy honnan emlékszem a terv elkészülésére és meglétére. Kétségbe vonták.

Ma a Nagy Károly Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében őrzött 2004-es Önkormányzati Hírlevél című kiadvány számait tekinthettem át. Ez havonta, ritkábban kéthavonta mutatta be a képviselő-testület döntéseit. 

Az október-novemberi szám 6. oldalán (megjelent 4 ezer példányban) elolvasható egy bekezdésben, hogy a Vértes Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás (15 települést foglalt magába, Bicske a legnagyobb) 106. 221 000 Ft-ot nyert a Belügyminisztériumtól 8 közfeladat ellátására.

E területfejlesztési feladatok keretében egy térségi főépítész megbízásával többek között a kiviteli tervek elkészítésére kérték a mérnököket. 

A korábbiakban arról is írtam, hogy a városban 2004 óta utak, beruházások jöttek létre, amik megváltoztatták a körülményeket, ezt a tervet tehát frissíteni kell, mert nyilvánvalóan meghaladta az elmúlt 16 év. 

Előttem nem ismert, legalábbis nem került nyilvánosságra, hogy a 2004-es (létező!) tervezet  felülvizsgálata, frissítése megtörtént volna az elmúlt 10-14 évben.  Az akkori munka ma is jó alapja lehet az új tervek elkészítésének.

Annyi azonban bizonyos, hogy a közelmúlt árvizei hatására az 1-es főútvonal mentén jelenleg is árokásás történik.  Ezt természetesen nem az önkormányzat végzi. A főútvonal kezelője a Magyar Közút Fejér Megyei Igazgatósága, így az út menti árkokat is ők kezelik. Vannak lezárások is. Aki arra jár, a sárga autókon és munkaruhákon láthatja, hogy a Közút munkatársai dolgoznak.

Padkát nyesnek, hogy az útról az árokba tudjon folyni a víz, és árkot alakítanak, karbantartják. Sajnos a magaslatokról, a szántóföldek felől érkező csapadékvizekhez ez kevés, mert a sár pillanatok alatt fel tudja tölteni.
De ők dolgoznak a sajátjukon....Védik, ami az övék, amennyire tudják.   

A 2004-es dokumentáció biztosan elérhető az önkormányzatnál, hiszen ezt az értéket szinte vagyontárgyként kell őrizni. Ha a térség minden települése megkapta a teljeset, akkor lehet, hogy 15 településen van meg. Települési szövetségről volt szó a Vál-völgyében.  Itt a kisiskolások között is közismert vízrajz miatt is erősen összefüggnek a vízelvezetési feladatok. Csak közösen, csak összehangoltan lehet jót alkotni. A bicskei övárok kiépítése biztosan szerepel benne. Valószínűleg az egész terület legnagyobb műtárgya lett volna, ha elkészül. 

Az árokrendszer kiépülése elsőrendű feladat Bicskén.   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása