A Filmkedvelők csoportjának köszönhetően elérhetővé vált online is a Halálutak és angyalok című 1991-es film.

eszenyi.jpg

Bicskén forgatták javarészét, az Akácfa utcai szellemházban és az Erőmű-tónál.
YUCCA - ezt a feliratot viselte a szellemház homlokzata. A házon belül álfalakkal építkeztek. Lakberendezés is történt, például az iroda kedvéért, de azt a saját szememmel nem láttam. A kórteremre valamint a nagy, belső térre is emlékszem, ahol Soma úgy táncolt és énekelt a levegőben, hogy kötélpályán mozgatták.

Húsz év körüliek voltunk, a közelben laktunk, olyan hírességeket láthattunk nap mint nap mint az akkor alig 30 éves Eszenyi Enikő. A szerepe az ő zöld szemeire volt írva....

Elvont, misztikus művészfilm, ngyon erős képekkel és színészekkel. De ide aztán tényleg kell a nézői nyitottság. A rendező Kamondi Zoltán (1960-2016) matematikát, filozófiát és filmrendezést tanult.

Az egyik főszereplő Rudolf Hrusinsky (1920-1994), a cseh film nagy alakja, aki a kedvenc filmem, Az én kis falum fontos szereplője. Nem cseh filmek esetén ő rendszerint azt kérte, hogy a jeleneteit Csehországban vegyék fel. Ehhez képest Bicskére eljött a YUCCA-ba. Halálos beteget játszott betegen, a halála előtt három évvel. Magyar hangja Garas Dezső. Iván, vagyis fia szerepében Gregory Hlady (Eperjes Károly).
A bicskei helyszíneket kerestem benne, úgy néztem végig. A stúdiónak beépült szellemház a leggyakoribb. Vannak helyszínek, amikről nem merném állítani, hogy itt vették fel, de nem is lepne meg. az Erőmű-tó akkor még szénfeketet rézsüjére fehér kőből rakott nagy spirál megvan. A veterán buszra és a fekete limuzinra is emlékszem - utóbbi nagy látványosság volt, jöttek is sokan a mai Jegenye utca felől.
A stábtagok közül a forgatás idején - ha nem tévedek - Breckl János jelmezessel beszélgettünk és Szabó Róberttel, aki fotózott. Rauschenberger János építészre, a díszlettervezőre is emlékszem. A stáblistán nem szerepel, de mintha Pauer Gyula szobrász is dolgozott a helyszínen.    
Amolyan "serpák" is voltunk, tőlünk kérdezték meg sok más apróság mellett, hogy (a filmhez) hol lehet élőhalat venni és hol lehet csónakot bérelni. Azt hiszem, hogy a rövid evezési kép is az Erőmű-tavon készült. (Érdekükben állott a forgatási helyszínek egymáshoz való közelsége. És ami a tóparton vasbeton díszletnek látszik, az szerintem festett fafelület volt.) 
A látványért  és jelmezért a filmszakma ismert mesterei feleltek. A szereposztásban Für Anikó, Csákányi Eszter, Hollósi Frigyes és Reviczky Gábor. 
Kamondi Zoltán nagy stábjának akkori munkája nagy látványosságnak számított az akkori Bicskén és többen jutottak különféle megbízásokhoz, sok ember kapott statiszta szerepet, ami egész napos jelenlétet igényelhetett a forgatás végéig. 
Kamondi Zoltán nagyjátékfilmjei közül az első kettő (a Halálutak és angyalok, valamint az Az alkimista és a szűz) emelkedik ki. A Kísértéseket jelölték Berlinben Aranymedvére. Bodor Ádám Az érsek látogatása című regényéből készült a Dolina 2007-ben.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása