Ezeket a népdalokat, műdalokat, nótákat, katonadalokat főleg Bicskén, Csákváron gyűjtötték 1969-ben. Valószínűleg egy sincs olyan, ami új felfedezés lett volna a gyűjtő számára, legfeljebb a bicskei változatot ismerhette meg. De ez kor-emlék és kedves kincs. Főleg a bicskei Grácia István "danol", őt hallgatom és tárogatón is játszik. Kedvencem a "Kint a pusztán szántok, vetek kezem lábom" kezdetű, mert ma is lesz egy kis ásás anyukám kertjében. A Zenetudományi Intézet Hangarchívumát  a bicskei dalkör tagjainak figyelmébe ajánlom. Ha elindítunk egyet, akkor halljuk sorban a többit automatikusan. A jobbszélen van egy ikon, mely mellékletre kattintva megnézhetjük, hogy ki, mikor gyűjtötte és ki énekelt vagy zenélt. Tetszik, amikor a dal végén nevet vagy kommentálná. Bár ezeket kivágták. 

A megjelenés után néhány órával Imeli László helytörténész, képeslapgyűjtő ezzel az információval gazdagította a fentieket: "Grácia Pista bácsi a mai Losonczi utcában lakott és tárogatózott. A bikakúti vasúti átjárónál (most Petőfi tér és nem átjáró) a tekerős sorompónál, ha átmentünk a telep felé, balra a negyedik házban (ma talán Losonczi 35.) Emlékszem a hatvanas évek elejére, amikor ha szép idő volt, főleg nyáron esténként kiűlt a folyosóra és fújta a magáét. Mivel akkortájt jóval kevesebb volt az úgynevezett háttér zaj, szerintem fél falu hallhatta a tárogató játékát." 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása