A határozat című kultikus, szituációs és betiltott dokumentumfilm első jelenete közel ötven éve készült a Magyar Szocialista Munkáspárt Bicskei Végrehajtó Bizottságának egykori irodájában, de a lényeg   Felcsúton zajlik.

Cselekménye alapján a bicskei pártbizottság és járási hivatal vezetői, kiegészülve a bicskei ügyészség akkori vezetőjével valamint a felcsúti téesz pártbizottságával, feltétlenül vissza akarják vonatni a téesz elnökének megbízását. Le nem írt okaik között szerepel, hogy  túl polgári személy. Sokallják az ottani fizetéseket és a sikeres melléküzemág miatt hatszáz céggel kapcsolatban álló termelőszövetkezet évi 39 ezer forintos reprezentációs keretét. A film legjobb részei, ahogy a téesz tagsága, a község lakói kiállnak az elnök mellett.    

Hosszú ideje rá-rákerestem erre a filmre, ha valamiért eszembe jutott. De nem találtam. Fel is adtam, eszembe sem jutott. Egy tegnapi baráti beszélgetésben szóba került. Kultikusnak nevezték.  Próbáltam ismét megtalálni. Elő is került, itt megnézheti bárki. 

Az alapfilmmel a 80-as évek végén, középiskolás koromban találkoztam eőször. A 168 Óra szerkesztőségben dolgoztam a 90-es évek közepén. A riport úgy született, hogy felvetettem: írnék a filmről és az emlékezetes alkotás szerintem főszereplőit, akik a téesz tagjai voltak,  megpróbálom Felcsúton megtalálni. Nem vol nehéz dolgom, én akkor is Bicskén éltem. Az akkor megjelent írásom nem érhető el online. Saját példányom nincs. Több oldalas, beszkennelt fénymásolattal segítettek kérésemre a Nagy Károly Városi Könyvtár munktársai, mert a Helytörténeti Gyűjtemény őrzi ezt a munkám is. (Izing Antal: Téeszdemokraták: A határozat, 1972. 168 Óra, VIII. évf. 27. sz. (1996. júl. 9.) 18–21. o.)  De lényeg a film megtekintése, ami számos kérdést felvető lenyomata annak a kornak, ami sok tekintetben nagyon hasonlít a maira és természetesen nagyon eltér ettől.                

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása